Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Georgieva (ΔΝΤ): Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή είναι ακόμα ένα «σύννεφο» στον... ήδη συννεφιασμένο ορίζοντα

Georgieva (ΔΝΤ): Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή είναι ακόμα ένα «σύννεφο» στον... ήδη συννεφιασμένο ορίζοντα
Όσον αφορά τα επιτόκια, η επικεφαλής του ΔΝΤ υποστήριξε ότι έχουν αυξηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα και πολύ γρήγορα, ενώ ζήτησε ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής
Σχετικά Άρθρα
Την ανησυχία της για τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας εξέφρασε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Kristalina Georgieva, σε διάσκεψη επενδυτών στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.
«Αυτό που συμβαίνει στη Μέση Ανατολή συμβαίνει σε μια εποχή που η ανάπτυξη είναι αργή, τα επιτόκια είναι υψηλά, το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους που έχει αυξηθεί λόγω του Covid και του πολέμου» είπε χαρακτηριστικά. «Αυτό που βλέπουμε είναι περισσότερη νευρικότητα σε έναν ήδη ανήσυχο κόσμο», είπε η ίδια για να συμπληρώσει «σε έναν ορίζοντα που είχε πολλά σύννεφα, ένα ακόμη και μπορεί να γίνει πιο βαθύς».
Σύμφωνα με την ίδια, ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Hamas πλήττει ήδη τις οικονομίες των γειτονικών χωρών. «Δείτε τις γειτονικές χώρες: την Αίγυπτο, το Λίβανο, την Ιορδανία, όπου οι επιπτώσεις είναι ήδη ορατές».
Η βία μεταξύ της Hamas και του Ισραήλ άρχισε στις αρχές Οκτωβρίου, όταν μέλη της Hamas επιτέθηκε στο Ισραήλ, που με τη σειρά του απάντησε με αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους, και απειλεί με έναν μεγάλο χερσαίο πόλεμο για να εξαλείψει τη Hamas, η οποία έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.
Το Tαμείο που εδρεύει στην Ουάσιγκτον ανησυχεί για τις «τραγικές απώλειες ανθρώπινων ζωών, αλλά και για την καταστροφή και τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας» στις γειτονικές χώρες. «Η αβεβαιότητα είναι έντονη για τις τουριστικές εισροές», είπε η ίδια, «οι επενδυτές θα ντρέπονται να πάνε σε εκείνο το μέρος, το κόστος της ασφάλισης, αν θέλετε να μεταφέρετε αγαθά ανεβαίνουν».
Στην τελευταία του οικονομική περιφερειακή επισκόπηση που δημοσιεύθηκε πριν από τον πόλεμο, το ΔΝΤ προέβλεψε ότι οι οικονομίες σε όλη τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική θα αναπτυχθούν με βραδύτερο ρυθμό 2%, από την προηγούμενη πρόβλεψή του για 3,1%.
Αυτή την εβδομάδα, η S&P Global Ratings μείωσε σε αρνητική την προοπτική πιστοληπτικής ικανότητας του Ισραήλ, αναφέροντας τους κινδύνους ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να εξαπλωθεί ευρύτερα και να έχει πιο έντονο αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας από ό,τι αναμενόταν.

Τα επιτόκια

Όσον αφορά τα επιτόκια, η επικεφαλής του ΔΝΤ υποστήριξε ότι έχουν αυξηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα και πολύ γρήγορα, ενώ ζήτησε ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής.
Το Ταμείο είχε αυξήσει την πρόβλεψή του για τον παγκόσμιο πληθωρισμό το επόμενο έτος σε σχεδόν 6% και κάλεσε τις κεντρικές τράπεζες να διατηρήσουν την πολιτική τους σφιχτή μέχρι να υπάρξει μια διαρκής χαλάρωση των πιέσεων στις τιμές.
Το ΔΝΤ βλέπει κινδύνους για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη αν διευρυνθεί ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς
«Η σύσφιξη που έχουμε δει τα τελευταία πέντε και πλέον χρόνια λειτουργεί», δήλωσε η Georgieva την Τετάρτη, «ο πληθωρισμός μειώνεται», αλλά τα κακά νέα είναι ότι «δεν μειώνεται αρκετά γρήγορα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης