Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Σε δίνη κρίσης τύπου 2008 οι τιμές των ακινήτων στις ΗΠΑ - Τα χειρότερα είναι μπροστά μας

Goldman Sachs: Σε δίνη κρίσης τύπου 2008 οι τιμές των ακινήτων στις ΗΠΑ - Τα χειρότερα είναι μπροστά μας
Αν ο Jan Hatzius της Goldman Sachs και η ομάδα του έχουν δίκιο, τα χειρότερα είναι μπροστά μας
Σε νύξεις στην κρίση των subrimes το 2008 στις ΗΠΑ προβαίνει με πρόσφατη έκθεσή η Goldman Sachs… υπαινισσόμενη πως τα υψηλά επιτόκια επιφυλάσσουν πολύ και διαρκή οικονομικό πόνο…
Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται, οι μεταπωλήσεις κατοικιών τον Σεπτέμβριο κατρακύλησαν για πρώτη φορά κατά 4 εκατομμύρια - μετά την κρίση του 2010.
Εξαιρουμένης της Μεγάλης Οικονομικής Κρίσης, οι πωλήσεις είναι οι χαμηλότερες των τελευταίων 27 ετών...
Ωστόσο, αν ο Jan Hatzius της Goldman Sachs και η ομάδα του έχουν δίκιο, τα χειρότερα είναι μπροστά μας.

Εν τω μεταξύ, οι τιμές δεν αντανακλούν την πίεση που υφίστανται οι πωλήσεις – έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με τα τελευταία τέσσερα χρόνια... όπως ακριβώς έκαναν κατά την κορύφωση του 2008...

Οι αναλυτές της Goldman Sachs αναμένουν ότι τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων θα παραμείνουν υψηλά στο άμεσο μέλλον, προειδοποιώντας ότι θα έχουν έντονο αντίκτυπο στον κύκλο εργασιών των κατοικιών το 2024.

Ουσιαστικά τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων που έχουν λάβει οι δανειολήπτες είναι πολύ χαμηλότερα από τα τρέχοντα επιτόκια της αγοράς, οπότε ακόμη και μια απότομη πτώση τους θα αφήσει ένα ιστορικά μεγάλο ποσοστό ιδιοκτητών με ένα οικονομικό αντικίνητρο για μετακίνηση...

Επίσης, σχεδόν το 90% των ιδιοκτητών έχουν επιτόκια 2 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα και (πάνω από το 60% έχουν επιτόκια πάνω από 4 εκατοστιαίες μονάδες χαμηλότερα) τα τρέχοντα επιτόκια.

Ο συνδυασμός των δανειοληπτών ενυπόθηκων δανείων που αναχρηματοδοτήθηκαν μαζικά με χαμηλά επιτόκια είτε στον τελευταίο κύκλο είτε στις αρχές της πανδημίας και το υψηλό τρέχον επίπεδο των επιτοκίων επιφέρει σημαντικό έμμεσο οικονομικό κόστος για σημαντικό μέρος των νοικοκυριών, που διαφορετικά θα μετακόμιζαν αγοράζοντας νέο σπίτι το οποίο θα απαιτούσε από αυτούς να προπληρώσουν την τρέχουσα υποθήκη τους και να συνάψουν νέα υποθήκη με σημαντικά υψηλότερο επιτόκιο.
Ως εκ τούτου, η Goldman Sachs αναμένει ότι αυτό το φαινόμενο «κλειδώματος» θα ωθήσει τις μεταπωλήσεις κατοικιών σε χαμηλότερα επίπεδα τους επόμενους μήνες και θα περιορίσει οποιαδήποτε ανάκαμψη το επόμενο έτος: «Αναμένουμε ότι οι μετπωλήσεις κατοικιών θα μειωθούν στα 3,8 εκατομμύρια το 2024, ήτοι στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.
«Η διολίσθηση στις μεταπωλήσεις κατοικιών έχει ακόμη πολύ μέλλον» λέει η Nancy Vanden Houten, επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ στην Oxford Economics.
«Λάβετε υπόψη ότι οι καταγεγραμμένες πωλήσεις κατοικιών που ανήκουν στο παρελθόν βασίζονται σε συμβόλαια που υπογράφηκαν έναν ή δύο μήνες νωρίτερα.
Σε σχέση με εκείνες τις υπογραφές συμβολαίων, τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έχουν αυξηθεί κατά μισή ποσοστιαία μονάδα και είναι αμφίβολο αν η πίεση στην οικονομική προσιτότητα από τα υψηλότερα επιτόκια έχει αντισταθμιστεί από τις μειώσεις στις τιμές των κατοικιών».
Με τόσο λίγες συναλλαγές, οι τρέχουσες τιμές μπορεί να είναι παραπλανητικές…
Η ομάδα του Hatzius, πάντως, προτείνει ότι οι τιμές των κατοικιών είναι πιθανό να υποχωρήσουν αυτόν τον χειμώνα πριν δυνητικά ανακάμψουν μετρίως το 2024.
Οι προβλέψεις του μοντέλου της Goldman Sachs, που εξετάζει από κοινού την προσφορά, τη ζήτηση, την προσιτότητα και τις τιμές, υποδηλώνουν ότι η αξία των κατοικιών είναι πιθανό να συνεχίσει να αυξάνεται ραγδαία για τις επόμενες δύο μηνιαίες αναγνώσεις.

«Στη συνέχεια, το μοντέλο μας προβλέπει αύξηση των τιμών των κατοικιών κάτω από την τάση (Δεκ. 2024 σε ετήσια βάση: +1,3%) καθώς τα επιτόκια θα μειωθούν μέτρια αλλά θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα.
Τα καλά νέα; Αυτό πιθανότατα θα επιβαρύνει τα σήματα πληθωρισμού, θα βοηθήσει τη Fed να κάνει την υπόθεση ότι η δουλειά έχει γίνει.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Goldman Sachs αναμένει ότι ο «πληθωρισμός στέγης» θα επιβραδυνθεί στο +0,42% έως τον Δεκέμβριο του 2023 και στο +0,31% έως τον Δεκέμβριο του 2024, υποδηλώνοντας μείωση του ετήσιου επιτοκίου στο 4,1%, καθώς το χάσμα μεταξύ νέων και συνεχιζόμενων μισθωμάτων κλείνει συνεχώς.

Τα κακά νέα; Όπως συμπεραίνει ο John Authers του Bloomberg: «Η δυσκοιλιότητα της αγοράς, με την ξαφνική αύξηση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων που απομακρύνει πολλά σπίτια από την αγορά, θα πρέπει να επιλυθεί με κάποιο τρόπο.
Οι καταναλωτές των ΗΠΑ είναι εξαιρετικά ενθουσιώδεις και δραστήριοι.
Αυτό μπορεί να καταστήσει δύσκολο να διατηρηθούν οι τιμές των κατοικιών στα σωστά επίπεδα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης