Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Schiff: Η νέα οικονομική κρίση στις ΗΠΑ αρχίζει... και τα χειρότερα έπονται

Schiff: Η νέα οικονομική κρίση στις ΗΠΑ αρχίζει... και τα χειρότερα έπονται
Τί προβλέπει ο γνωστός οικονομολόγος Peter Schiff
Σχετικά Άρθρα
Η πλειοψηφία συνεχίζει να επιμένει ότι η οικονομία των ΗΠΑ είναι μια χαρά, ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί και η ύφεση θα είναι απλά μία «ομαλή προσγείωση».
Κάποιοι όμως διαφωνούν· και ένας από αυτούς είναι ο γνωστός οικονομολόγος Peter Schiff.
Στο podcast του, όπως γράφει το SchiffGold.com, εκτιμά ότι οι ΗΠΑ ήδη βρίσκονται εν μέσω οικονομικής κρίσης.
Βέβαια, τώρα η κρίση βρίσκεται στα πρώτα στάδια «και ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια σας εάν είστε ξύπνιοι ή αρκετά έξυπνοι για να αναγνωρίσετε αυτό που βλέπετε. Αλλά θα γίνει πολύ χειρότερο».
Ο Peter Schiff είπε ότι κάποια στιγμή, οι πολίτες θα αναγνωρίσουν ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε οικονομική κρίση, αλλά δεν πρόκειται να συνειδητοποιήσουν γιατί. «Θα τυφλωθούν όλοι από αυτή την οικονομική κρίση όπως και από την πολύ μικρότερη οικονομική κρίση το 2008 που τους αιφνιδίασε επίσης». Κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης του 2008, τα ΜΜΕ έκαναν λόγο για «πλημμύρα αιώνα», έναν «μαύρο κύκνο» που κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει. Αυτό όμως δεν ισχύει, γιατί ουκ ολίγοι -μεταξύ αυτών ο κ. Schiff- «όχι μόνο το είδαν εκ των προτέρων, αλλά πέρασαν χρόνια προειδοποιώντας γι' αυτό».
«Αυτό δεν είναι καν ένας μαύρος κύκνος. Αυτός δεν είναι καν λευκός κύκνος. Αυτό είναι σαν ένα περιστέρι. Είναι παντού. Αυτό είναι ένα πολύ κοινό πουλί. Είναι ακριβώς εκεί. Αλλά η Wall Street έχει μεγάλο συμφέρον να το αγνοήσει. Και το ίδιο κάνουν πολλοί άνθρωποι, το ίδιο και η ακαδημαϊκή κοινότητα, τα οικονομικά μέσα, η κυβέρνηση. Κανείς δεν θέλει να το αναγνωρίσει αυτό μέχρι φυσικά να συμβεί ήδη. Τότε πρέπει να καταλάβουν ποιος είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος».
«Ένα πράγμα είναι αρκετά σίγουρο. Κανείς δεν θα κατηγορήσει τον πιο υπεύθυνο: την κυβέρνηση. Ποτέ δεν κοιτούν πίσω και ποτέ δεν αναλογίζονται τον ρόλο της κυβέρνησης στη δημιουργία της κρίσης. Είναι πολύ απασχολημένοι με το να δείχνουν με το δάχτυλο κάποιον στον ιδιωτικό τομέα και να θεωρούν ότι η κυβέρνηση είναι ο σωτήρας. “Χρειαζόμαστε περισσότερη κυβέρνηση! Αν είχαμε περισσότερους κανονισμούς, τότε αυτό δεν θα είχε συμβεί”. Όχι. Συνέβη επειδή είχαμε πάρα πολλούς κανονισμούς. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι κανονισμοί για την ελεύθερη αγορά».
«Οι κυβερνητικοί κανονισμοί σαμποτάρουν τους κανονισμούς της ελεύθερης αγοράς που πραγματικά λειτουργούν».
Μπορούμε να δούμε το χρηματοπιστωτικό σύστημα να ξετυλίγεται στην αγορά ομολόγων. Οι αποδόσεις των 10ετών/30ετών ομολόγων συνέχισαν να αυξάνονται την περασμένη εβδομάδα. «Αναμένω οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων να συνεχίσουν ανοδικά».
Το ερώτημα είναι: θα το επιτρέψει η Federal Reserve;
Θα μπορέσουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές, ο τραπεζικός τομέας, η οικονομία, θα μπορέσει η κυβέρνηση να αντέξει αυτή την αύξηση;
Οι κύριοι δείκτες της οικονομίας υποχωρούν στα χειρότερα επίπεδα των τελευταίων 16 ετών. «Πρέπει να επιστρέψετε στο 2007-2008, που ήταν η Μεγάλη Ύφεση -η χειρότερη ύφεση από τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930. Πρέπει να επιστρέψετε εκεί για να βρείτε μια σειρά κορυφαίων οικονομικών δεικτών να υποχωρούν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό δείχνει ότι η οικονομία είναι πολύ πιο αδύναμη από ό,τι μας λένε συνέχεια οι “ειδικοί”».
Εάν η οικονομία είναι τόσο ισχυρή, πώς αυτοί οι «κορυφαίοι» οικονομικοί δείκτες είναι τόσο αδύναμοι;
Εν τω μεταξύ, «έχουμε ρεκόρ χρέους πιστωτικών καρτών μαζί με επιτόκια πιστωτικών καρτών σε επίπεδα ρεκόρ». Ο «αβύθιστος» Αμερικανός καταναλωτής πνίγεται στα χρέη.
Και αν οι καταναλωτές δεν μπορούν να δανειστούν, δεν μπορούν να αγοράσουν.
«Συνεχίζονται επίσης τα σημάδια άγχους στον τραπεζικό τομέα. Οι τράπεζες συνεχίζουν να αξιοποιούν το πρόγραμμα διάσωσης που δημιουργήθηκε μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank. Αυξάνεται επίσης η ανησυχία για την πίεση στο τραπεζικό σύστημα που δημιουργεί η αγορά εμπορικών ακινήτων».
«Τα πράγματα εξακολουθούν να σιγοβράζουν κάτω από την επιφάνεια, είναι θέμα χρόνου να ξεφύγει η κατάσταση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης