Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

EUROXX: Τι κομίζει η συμφωνία UniCredit - Αlpha Bank για τους επενδυτές - Είναι αυτό το πρώτο βήμα για την πλήρη εξαγορά;

EUROXX: Τι κομίζει η συμφωνία UniCredit - Αlpha Bank για τους επενδυτές - Είναι αυτό το πρώτο βήμα για την πλήρη εξαγορά;
Υπενθυμίζεται πως η Alpha Bank και η UniCredit συμφώνησαν να συγχωνεύσουν τις ρουμανικές θυγατρικές τους για να δημιουργήσουν την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα στη χώρα
Η Alpha Bank ανακοίνωσε τη στρατηγική συνεργασία με την UniCredit, που περιλαμβάνει τη συγχώνευση των θυγατρικών της στη Ρουμανία, την αγορά στρατηγικού ποσοστού στην Alpha Bank (προσφορά για το 9% του ΤΧΣ) και την εμπορική συνεργασία στον τομέα της τραπεζοασφάλισης.
Η συναλλαγή θα ενισχύσει τα κεφαλαιακά αποθέματα της Alpha Bank κατά 100 μονάδες βάσης ενώ θα ενισχύσει το ROTE κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης.
Σύμφωνα με τη EUROXX, τα νέα είναι θετικά, με την Alpha Bank να ασχολείται με τις εργασίες υποκλίμακας στη Ρουμανία και να φέρνει έναν αξιόπιστο στρατηγικό εταίρο για τις εγχώριες επιχειρήσεις.

Συγχώνευση θυγατρικών

Υπενθυμίζεται πως η Alpha Bank και η UniCredit συμφώνησαν να συγχωνεύσουν τις ρουμανικές θυγατρικές τους για να δημιουργήσουν την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα στη χώρα, με μερίδιο αγοράς 12% επί του συνολικού ενεργητικού.
Με την ολοκλήρωση, η Alpha Bank αναμένεται να διατηρήσει ποσοστό 9,9% στη νέα εταιρεία και να λάβει 300 εκατ. ευρώ σε μετρητά.
Η συγχώνευση θα επιτρέψει στη νέα οντότητα να αποκτήσει την απαιτούμενη κλίμακα για να ανταγωνιστεί τις κορυφαίες ρουμανικές τράπεζες.
«Στους αριθμούς μας, το σιωπηρό P/BV για τη συναλλαγή είναι κοντά στο 1,2x» αναφέρει η EUROXX.

Αγορά από την UniCredit στρατηγικού ποσοστού στην Alpha

Η UniCredit υπέβαλε προσφορά στο Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για την αγορά ποσοστού 9% της Alpha Bank.
Εάν η διαδικασία με το ΤΧΣ δεν ολοκληρωθεί, η UniCredit έχει δεσμευτεί να αγοράσει μέσω χρηματιστηρίου ποσοστό τουλάχιστον 5% ή ένα διαφορετικό ποσοστό που θα προκύψει από την επένδυση της UniCredit, συνολικού προσυμφωνημένου ποσού για περίοδο 24 μηνών.
Η τιμή δεν έχει αποκαλυφθεί, αλλά δημοσιεύματα του Τύπου τοπικά κάνουν λόγο για premium σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.
Επί του παρόντος, η Alpha Bank διαπραγματεύεται με 0,47x P/TBV, με την Unicredit κοντά στο 0,65x.
Επομένως, «πιστεύουμε ότι υπάρχει περιθώριο για premium στα τρέχοντα επίπεδα τιμών της μετοχής, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχουν ανταγωνιστικές προσφορές προς το ΤΧΣ» υποστηρίζει η EUROXX.

Εμπορική συνεργασία

Η Alpha Bank και η UniCredit συμφώνησαν να συνάψουν εμπορική συνεργασία για (i) διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, και συγκεκριμένα διανομή αμοιβαίων κεφαλαίων, (ii) προϊόντα που συνδέονται με μονάδες σύμφωνα με την οποία η UniCredit θα αποκτήσει το 51% της θυγατρικής μας AlphaLife με μακροχρόνια προθεσμιακή συμφωνία διανομής και (iii) διασυνοριακές παραπομπές.

Αντίκτυπος στην Alpha Bank

Η συναλλαγή θα βελτιώσει την κεφαλαιακή θέση πάνω από 100 μονάδες βάσης μέσω της ελάφρυνσης των σταθμισμένων ως προς τον κίνδυνο στοιχείων ενεργητικού (risk-weighted assets – RWA) στη Ρουμανία και του κέρδους κεφαλαίου στα μερίδια που πωλήθηκαν.
Αυτό συνεπάγεται μια pro-forma αναλογία FL CET1 14,6% (13,6% το α’ εξάμηνο του 2023).
Η συμφωνία θα είναι ουδέτερη για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS), καθώς οι συνέργειες στη Ρουμανία, οι χαμηλότερες ανάγκες χρηματοδότησης και η επανεπένδυση των εσόδων σε μετρητά θα αντισταθμίσουν την απώλεια κερδών από τη Ρουμανία (23 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2023).
Η κεφαλαιακή ελάφρυνση παράλληλα με τη θωράκιση των κερδών θα αυξήσει το ROTE κατά 50 μονάδες βάσης.

Είναι αυτό το πρώτο βήμα για την πλήρη εξαγορά της Alpha Bank;

Οι συζητήσεις μεταξύ της Alpha Bank και της UniCredit ξεκίνησαν με τη Ρουμανία, αλλά ολοκληρώθηκαν με τις διεργασίες που οδήγησαν στην προσφορά για το μερίδιο του 9% του ΤΧΣ, το οποίο θα επιτρέψει την πλήρη ιδιωτικοποίηση της τράπεζας.
Έτσι, αυτό είναι το βασικό μέρος της συμφωνίας βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα, επισημαίνει η Euroxx.
Από την άλλη πλευρά, η χρηματιστηριακή πιστεύει ότι η συνεργασία παρέχει μια στρατηγική ευελιξία στην UniCredit για περαιτέρω μελλοντική συνεργασία, εάν η συμφωνία αποδειχθεί επιτυχής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης