Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τριάντα έξι χρόνια μετά τη Μαύρη Δευτέρα του 1987: Tα φαντάσματα της Μεγάλης Ύφεσης και οι φόβοι για νέο κραχ

Τριάντα έξι χρόνια μετά τη Μαύρη Δευτέρα του 1987: Tα φαντάσματα της Μεγάλης Ύφεσης και οι φόβοι για νέο κραχ
Προσπέρασε η επέτειος της «Μαύρης Δευτέρας»…
Θέση risk off φαίνεται πως παίρνουν οι επενδυτές λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων, της νομισματικής σύσφιξης και των υψηλών πληθωριστικών πιέσεων…
Πιο συγκεκριμένα οι τιμές των ομολόγων υποχωρούν, τα επιτόκια αυξάνονται – ειδικά μετά τις εκθέσεις που καλύπτουν τη βιομηχανική παραγωγή, τις λιανικές πωλήσεις και την αγορά στέγης, που έδειξαν ανθεκτικότερα πως η αμερικανική οικονομία παραμένει ζεστή.
Οι τιμές του πετρελαίου, την ίδια στιγμή, σημείωσαν και πάλι αύξηση μετά την ιδιαίτερη επιθετική ρητορική που ανέπτυξε το Ιράν κατά του Ισραήλ, στον απόηχο του βομβαρδισμού του νοσοκομείου στη Γάζα.
Παρά το γεγονός πως τα εταιρικά αποτελέσματα, εν συνόλο, στις ΗΠΑ ήταν καλύτερα του αναμενομένου, οι τιμές των μετοχών υποχώρησαν λόγω της ανησυχίας ότι η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Γάζας πρόκειται να κλιμακωθεί.
Πάνω από όλα αυτά, οι «αρκούδες» της Wall Street προειδοποιούν για ομοιότητες μεταξύ του σήμερα και της Μαύρης Δευτέρας, που συνέβη στις 19 Οκτωβρίου 1987.
market averages
Παρότι φαίνεται ότι έχει ολοκληρωθεί μια διόρθωση δύο μηνών και προετοιμάζεται ο διάδρομος για ένα ράλι στο τέλος του έτους, η επίθεση στο Ισραήλ και η συνεχιζόμενη άνοδος των επιτοκίων έχουν σαφώς σταματήσει την… απογείωση.
Προς έκπληξη όλων, όσοι ήταν bearish όλο τον χρόνο αδράττουν αυτήν την ευκαιρία για να ισχυριστούν ότι η bear market δεν τελείωσε ποτέ και ότι η ύφεση απλώς καθυστέρησε, αντί να αποφευχθεί.
Αυτό που θεωρείται πράξη απελπισίας, ορισμένοι κάνουν συγκρίσεις μεταξύ της σημερινής δυναμικής της αγοράς και του τι συνέβη τις ημέρες πριν από το κραχ τον Οκτώβριο του 1987, όταν η χρηματιστηριακή αγορά κατέρρευσε 20% σε μία μόνο μέρα.
Ομολογουμένως, υπάρχει ομοιότητα όσον αφορά την ταχεία άνοδο των αποδόσεων των μακροπρόθεσμων ομολόγων, αλλά εκεί τελειώνουν οι ομοιότητες.
1987 crash

Το 1987, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς εκτινάχθηκε από 8,5% τον Ιούλιο σε περισσότερο από 10% μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, αλλά ο S&P 500 βρισκόταν σε πολύ πιο υπεραγορασμένη κατάσταση μετά από υπερμεγέθη κέρδη τους πρώτους εννέα μήνες του έτους.
Οι ρυθμοί πληθωρισμού και οικονομικής ανάπτυξης επιταχύνονταν.
Το συναίσθημα των επενδυτών ήταν πολύ πιο bullish από αυτό που βλέπουμε σήμερα, γι' αυτό και η χρηματιστηριακή αγορά είχε τόσο καλή απόδοση ενόψει των αυξανόμενων αποδόσεων - έως ότου δεν είχε.
Επίσης, δεν υπήρξαν διακόπτες κυκλώματος που θα μπορούσαν να περιορίσουν τυχόν πτώση στην αγορά κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.
rising 10-year yields
Η απόδοση του 10ετούς έχει αυξηθεί από περίπου 4% τον Ιούλιο, σε αυτό που πλησιάζει το 5%, αλλά ο S&P 500 έχει υποχωρήσει 8% από τα πρόσφατα υψηλά του, και εκτός των Magnificent 7 τα κέρδη της αγοράς για το έτος ήταν αμελητέα.
Απέχουμε πολύ από μια κατάσταση που δηλώνει «υπερβολικές αγορές» και το συναίσθημα των επενδυτών απέχει πολύ από το να είναι εκρηκτικό.
Επιπλέον, οι ρυθμοί πληθωρισμού και οικονομικής ανάπτυξης επιβραδύνονται, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με την αύξηση των αποδόσεων στα ομόλογα.
Εάν οι επενδυτές ανησυχούσαν πραγματικά για το δημόσιο χρέος και τα ελλείμματα, και ήταν αυτή η αιτία για υψηλότερες αποδόσεις, δεν θα βλέπαμε ενίσχυση του δολαρίου ταυτόχρονα με την αύξηση.
Τέλος, έχουμε τώρα τρία επίπεδα διακοπτών, τα οποία σταματούν τις συναλλαγές σε περίπτωση πτώσης του δείκτη S&P 500 κατά 7%, 13% και 20%.
rising 10-year yields
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης