Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Εφιαλτικό σενάριο από την Allianz Trade: Το πετρέλαιο μπορεί να φτάσει τα 140 δολ. - Φρίκη για καταναλωτές

Εφιαλτικό σενάριο από την Allianz Trade: Το πετρέλαιο μπορεί να φτάσει τα 140 δολ. - Φρίκη για καταναλωτές
Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να προκαλέσει εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου στα 140 δολ. και να οδηγήσει τον κόσμο στα πρόθυρα της ύφεσης
Σχετικά Άρθρα
Ένα εφιαλτικό σενάριο όπου η τιμή του πετρελαίου υπερβαίνει κατά πολύ τα 100 δολ. ρίχνει στο τραπέζι η Allianz Trade.
Ειδικότερα, η επικεφαλής οικονομικών ερευνών, Ana Boata, εκτιμά ότι ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να προκαλέσει την εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου στα 140 δολάρια το βαρέλι και να φέρει τον κόσμο στα πρόθυρα της ύφεσης.
Μιλώντας στο Bloomberg, η αναλύτρια με έδρα το Παρίσι βλέπει 20% πιθανότητες να συμβεί ένα τέτοιο αποτέλεσμα, με τις εχθροπραξίες μεταξύ του Ισραήλ και της Hamas να μετατρέπονται σε μια ευρεία περιφερειακή σύγκρουση που θα κλείσει τις προμήθειες αργού.
«Υψηλότερες τιμές πετρελαίου - αυτός είναι ο άμεσος αντίκτυπος», δήλωσε η ίδια περιγράφοντας λεπτομερώς πώς θα εξελισσόταν ένα τέτοιο σενάριο. «Μπορούμε να περιμένουμε οι τιμές του πετρελαίου να ανέβουν από τα 90 δολάρια ανά βαρέλι στα 140 δολάρια σε μια κορύφωση και ακόμη και στα 120 δολάρια κατά μέσο όρο το επόμενο έτος».
Σύμφωνα με το Bloomberg, τέτοιες προβλέψεις παραπέμπουν σε φρίκη όσον αφορά το ανθρώπινο κόστος και σε εφιάλτη για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που ασχολούνται με τις επιπτώσεις. Οι αξιωματούχοι στις συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου την περασμένη εβδομάδα εστίασαν επίσης στις πιθανές επιπτώσεις του πετρελαίου, και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde, τόνισε τον κίνδυνο σε ενημέρωση των υπουργών Οικονομικών την περασμένη εβδομάδα.
«Σαφώς σε αυτά τα επίπεδα τιμών ενέργειας, καταλαβαίνουμε ότι οι κεντρικές τράπεζες θα είναι πολύ περισσότερο σε κατάσταση αναμονής πριν μειώσουν τα επιτόκια», δήλωσε η Boata, περιγράφοντας ένα αποτέλεσμα ταχύτερου πληθωρισμού και ακόμη πιο αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης. «Αυτό θα μπορούσε να μας μετατοπίσει στο σενάριο της ύφεσης που κάποιοι θα ανέμεναν ούτως ή άλλως στο βασικό σενάριο».
Η παγκόσμια ανάπτυξη στο σύνολό της θα επιβραδυνθεί στο 2% -κοντά στο όριο που σηματοδοτεί συρρίκνωση, δήλωσε η Boata από την Allianz Trade. Εν τω μεταξύ, η απειλή των επιπτώσεων στις χρηματοπιστωτικές αγορές δεν πρέπει να προεξοφλείται. «Οι κίνδυνοι για το χρέος έχουν αυξηθεί, και αυτό είναι μια πραγματικότητα, επειδή τα πραγματικά επιτόκια είναι σαφώς πολύ, πολύ υψηλότερα από την ανάπτυξη», παρατήρησε η ίδια. «Μία από τις ανησυχίες των οικονομολόγων, και όλοι το θυμόμαστε πολύ καλά, είναι η επανάληψη της κρατικής κρίσης του 2012 στην Ευρώπη - και όχι μόνο στην Ευρώπη, διότι ακόμη και οι ΗΠΑ είναι πολύ εκτεθειμένες στην αύξηση των πληρωμών τόκων», είπε και συνέχισε «κανείς στην πραγματικότητα, ως κυβερνήσεις, δεν έχει σαφή σχέδια στην προσαρμογή των δημόσιων οικονομικών του».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης