Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Από μια ύφεση έως την αποδυνάμωση του νομίσματος (σέκελ) - Ο πόλεμος με τη Hamas και οι επιπτώσεις στο Ισραήλ

Από μια ύφεση έως την αποδυνάμωση του νομίσματος (σέκελ) - Ο πόλεμος με τη Hamas και οι επιπτώσεις στο Ισραήλ
Ο οίκος αξιολόγησης Fitch έθεσε την αξιολόγηση του κρατικού χρέους του Ισραήλ υπό παρακολούθηση για υποβάθμιση
Σχετικά Άρθρα
Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή συνεχίζουν να κλιμακώνονται από τότε που η Hamas σκότωσε 1.400 ανθρώπους στην επίθεσή της στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Joe Biden, επισκέφθηκε το Τελ Αβίβ την Τετάρτη, τα ισραηλινά χερσαία στρατεύματα έχουν αρχίσει να παίρνουν θέσεις κοντά στα σύνορα με τη Γάζα και στρατιωτικοί αναλυτές έχουν προβλέψει μια διαφαινόμενη, εκτεταμένη σύγκρουση. Ο πρωθυπουργός, Benjamin Netanyahu, προειδοποίησε την Πέμπτη ότι η σύγκρουση θα είναι ένας «μακρύς πόλεμος».

Κίνδυνος ύφεσης

Οι βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην οικονομία του Ισραήλ παραμένουν ένα ερώτημα, ιδίως καθώς περισσότεροι από ένα τέταρτο εκατομμύριο έφεδροι από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) έχουν εγκαταλείψει τις θέσεις εργασίας τους για να προετοιμαστούν για τον πόλεμο. Η πλειοψηφία τους είναι κάτω των 40 ετών και αποτελούν ένα βασικό δημογραφικό στοιχείο στον τεχνολογικό τομέα της χώρας, ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το ένα πέμπτο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος του Ισραήλ.
Ο οικονομολόγος Joseph Zeira, πρώην καθηγητής στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο και συγγραφέας του βιβλίου «Η ισραηλινή οικονομία: A Story of Success and Costs», δήλωσε ότι ο οικονομικός αντίκτυπος από κάτι τέτοιο είναι «άμεσος».
Ο Zeira δήλωσε στο CNBC ότι η ύφεση φαίνεται σχεδόν βέβαιη, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για τον πόλεμο, ο τουρισμός μειώνεται και η παραγωγικότητα μειώνεται ως αποτέλεσμα της κινητοποίησης μεγάλης κλίμακας.

Πιστωτικός κίνδυνος

Την Τρίτη, ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings έθεσε την αξιολόγηση του κρατικού χρέους του Ισραήλ υπό παρακολούθηση για υποβάθμιση, επισημαίνοντας το ενδεχόμενο επέκτασης της σύγκρουσης με πολλαπλούς παράγοντες, όπως άλλες μαχητικές ομάδες και το Ιράν, καθώς και τον κίνδυνο στρατιωτικών συγκρούσεων μεγάλης κλίμακας.
Οι συνέπειες μιας τέτοιας κλιμάκωσης, ανέφερε ο οίκος, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αρνητική δράση αξιολόγησης και σε μια σημαντική οικονομική αποστράγγιση που θα προέκυπτε από τις υψηλότερες δαπάνες και τη χαμηλότερη είσπραξη φόρων.
«Αν και δεν είναι το βασικό μας σενάριο, μια τέτοια κλιμάκωση μεγάλης κλίμακας, εκτός από τις ανθρώπινες απώλειες, θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές πρόσθετες στρατιωτικές δαπάνες, καταστροφή των υποδομών, διατηρήσιμη αλλαγή στο καταναλωτικό και επενδυτικό κλίμα και έτσι να οδηγήσει σε μεγάλη επιδείνωση των πιστωτικών δεικτών του Ισραήλ», ανέφερε ο Fitch σε ανακοίνωσή του.

Συναλλαγματικός κίνδυνος

Στις 9 Οκτωβρίου, δύο ημέρες μετά την αρχική επίθεση της Hamas, η κεντρική τράπεζα του Ισραήλ πούλησε συναλλαγματικά αποθέματα ύψους 30 δισ. δολαρίων σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την πτώση του νομίσματός της έναντι του δολαρίου.
Ωστόσο, σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, το σέκελ του Ισραήλ έχει υποχωρήσει περίπου 4,8% και έχει φθάσει σε χαμηλά πολλών ετών έναντι του δολαρίου. Οι traders έχουν αυξήσει τα short στοιχήματα έναντι του νομίσματος στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2022, σύμφωνα με την Deutsche Bank.
Η κεντρική τράπεζα, λοιπόν, αντιμετωπίζει τις διπλές πιέσεις να τονώσει την οικονομία με τη μείωση των επιτοκίων, ενώ παράλληλα πρέπει να στηρίξει το νόμισμά της. Οι Financial Times ανέφεραν την Τρίτη ότι ο αναπληρωτής διοικητής της Τράπεζας του Ισραήλ, Andrew Abir, δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα δώσουν προτεραιότητα στη σταθεροποίηση του νομίσματος έναντι της ανάπτυξης.
«Πρέπει να δούμε μια αποκλιμάκωση της σύγκρουσης ή μια αιφνιδιαστική αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα για να αυξηθεί το νόμισμα», δήλωσε ο αναλυτής νομισμάτων Lee Hardman της MUFG Bank, σύμφωνα με τους FT.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης