Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ξυπνούν τα φαντάσματα της Μεγάλης Ύφεσης – Έρχεται νέα Μαύρη Δευτέρα για τις αγορές

Ξυπνούν τα φαντάσματα της Μεγάλης Ύφεσης – Έρχεται νέα Μαύρη Δευτέρα για τις αγορές
Πλησιάζει η επέτειος της «Μαύρης Δευτέρας»…
Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα σημάδια που στέλνουν οι αγορές παγκοσμίως, με ουκ ολίγους αναλυτές να κάνουν λόγο για κρίση όπως αυτή που βίωσαν τα χρηματιστήρια το 1987.
Υπενθυμίζεται πως εκείνη την ημέρα ο Dow Jones Industrial Average DJIA σημείωσε βουτιά 508 μονάδων, μια πτώση σχεδόν 23%.
Επίσης, έντεκα από τις 30 μετοχές του δεν εμφανίστηκαν καθόλου στο ταμπλό των συναλλαγών την πρώτη ώρα της διαπραγμάτευσης ενώ σε ελάχιστες ώρες εξανεμίστηκε πάνω από 1 τρισ. δολάρια.
Ο S&P 500 υποχώρησε περισσότερο από 20%.
Στα σημερινά επίπεδα, μια ισοδύναμη ποσοστιαία πτώση θα μεταφραζόταν σε απώλεια άνω των 7.700 μονάδων σε μία και μόνον συνεδρίαση.
Δεκάδες Αμερικανοί πολίτες έχασαν τα περιουσιακά τους στοιχεία… ενώ απελπισμένοι επενδυτές αυτοκτόνησαν.
Κατόπιν, η υστερία εξαπλώθηκε παντού στον κόσμο…
Πιο συγκεκριμένα, καθώς πλησιάζει η επέτειος της «Μαύρης Δευτέρας», ορισμένοι αναλυτές στη Wall Street παρατηρούν ανταλλάσσοντας γραφήματα τη δυσοίωνη εμφάνιση κάποιων τεχνικών σημαδιών, τα οποία τους κάνουν να εικάζουν ότι μπορεί να επαναληφθεί μια από τις πιο τρομακτικές μέρες στην ιστορία των αγορών.
Κάποιος θα μπορούσε ακόμη και να πει ότι ορισμένοι φαίνονται πρόθυμοι να το ξαναζήσουν, κάτι που αποδεικνύεται από τον πολλαπλασιασμό των viral γραφικών, με τη βοήθεια των οποίων μερικοί συγκρίνουν την πρόσφατη συναλλακτική δράση του αμερικανικού χρηματιστηρίου με αυτή του 1987.
Ακολουθεί ένα παράδειγμα από το The Market Ear που ακολουθεί ένα template που κυκλοφόρησε ευρέως μετά τη δημοσίευση ενός άρθρου από τον John Authers του Bloomberg.
Όπως επεσήμανε ο Authers, ο δείκτης Nasdaq το 2023 ακολούθησε παρόμοιο μοτίβο με τον Dow το 1987, και ότι αυτό το μοτίβο εμφανίζεται στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων,

Διαφορές

Βεβαίως, υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ των αγορών σήμερα και του 1987.
Για παράδειγμα, τα χρηματιστήρια έχουν ενισχύσει τους μηχανισμούς τους προκειμένου να αποτρέψουν την κατάρρευση σημαντικών δεικτών κατά τη διάρκεια μίας μόνον συνεδρίασης.
Εν προκειμένω σημειώνεται πως, παρότι ο S&P 500 φέτος έχει σημειώσει αύξηση παρά τις αυξανόμενες αποδόσεις, τα κέρδη του δείκτη αφορούν λίγες μετοχές.
Εκτός από αυτούς τους λίγους τυχερούς, μεγάλο μέρος της αγοράς συνέχισε να υποχωρεί μετά τις απώλειες το 2022.
Οι σκεπτικιστές υποστηρίζουν ότι οι επενδυτές ακούν τον συριγμό του 1987.
Πάντως, «το 1987, η αγορά ήταν πιο υπεραγορασμένη, η πτώση του Οκτωβρίου πριν από το κραχ ήταν πολύ πιο έντονη, τα επιτόκια ήταν υψηλότερα, η οικονομική ανάπτυξη και ο πληθωρισμός επιταχύνονταν και οι κυκλικοί τομείς ήταν ισχυρότεροι - όλα σε αντίθεση με την τρέχουσα ρύθμιση» σημείωσε οι Ed Clissold και Thanh Nguyen, αναλυτές στρατηγικής στο Ned Davis Research, σε ενημερωτικό σημείωμά τους την περασμένη εβδομάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης