Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Μήνυμα Bank of America: Ήρθε η ώρα του πόνου για τους δανειολήπτες - Δεν έχουν καταλάβει τι έρχεται...

Μήνυμα Bank of America: Ήρθε η ώρα του πόνου για τους δανειολήπτες - Δεν έχουν καταλάβει τι έρχεται...
Τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα επηρεάζονται περισσότερο
Είναι ένα μήνυμα που αντηχεί τώρα σε κάθε γωνιά της Wall Street: Οι καταναλωτές έχουν εξαντληθεί...
Είναι επίσης ένα ενδεχόμενο που έχει προβλέψει η Bank of America από τον Μάρτιο, όταν οι αναλυτές προειδοποίησαν ότι η Fed θα ωθήσει τους καταναλωτές στο «σημείο του πόνου» προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.
Και τώρα, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Bank of America, Brian Moynihan, ήρθε η ώρα.
Μιλώντας στο CNBC, ο Moynihan είπε ότι ο τρόπος με τον οποίο ενεργούν οι καταναλωτές είναι συνεπής με μια «οικονομία χαμηλής ανάπτυξης, χαμηλού πληθωρισμού», την οποία είδαν οι ΗΠΑ από το 2016 έως το 2019.
Σε ένα δεδομένο έτος, οι πελάτες της Bank of America ξοδεύουν 4 τρισ. δολάρια—είτε χρησιμοποιούν χρεωστική είτε πιστωτική κάρτα, είτε γράφοντας μια επιταγή, επιβεβαιώνοντας μια τραπεζική μεταφορά ή βγάζουν μετρητά για να ξοδέψουν.
Από το 2021 έως το 2022 αυτές οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 10%, είπε ο Moynihan, και άρχισαν να πέφτουν στο 9% το πρώτο τρίμηνο του 2023.
Τώρα που το ποσοστό ανάπτυξης έχει πέσει στο 4,5%, πρόσθεσε, κάτι που σημαίνει ότι οι καταναλωτές είτε είναι πολύ ανασφαλείς για να ξοδέψουν τα χρήματα που έχουν, είτε έχουν λιγότερα στους λογαριασμούς ταμιευτηρίου.
«Είναι το ίδιο τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο», συνέχισε ο Moynihan.
«Αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης… είναι συνεπής με το σημείο που ήμασταν το ’16, ’17, ’18, ’19, που ήταν μια οικονομία χαμηλής ανάπτυξης και χαμηλού πληθωρισμού».
«Η δραστηριότητα των καταναλωτών έχει επιβραδυνθεί…
Έχει επιβραδυνθεί κατά το ήμισυ, και αυτό σημαίνει ότι ο καταναλωτής επηρεάζεται από το περιβάλλον των επιτοκίων και όλα τα πράγματα που συμβαίνουν».

Τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα επηρεάζονται περισσότερο

Ο Moynihan συνέχισε να υποστηρίζει τις εκτιμήσεις της Διευθύνουσας Συμβούλου της Citigroup, Jane Fraser, η οποία είπε ότι αρχίζουν να εμφανίζονται «ρωγμές» στις καταναλωτικές δαπάνες, ιδιαίτερα από καταναλωτές χαμηλότερου επιπέδου.
Η Fraser είπε ότι ενώ τα στοιχεία της Citi δείχνουν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες είναι ακόμα «καλές» και είναι σε θετικά μεγέθη, η ανάπτυξη έχει αρχίσει να «μειώεται», εξηγώντας στο CNBC ότι στους αριθμούς του Σεπτεμβρίου, «η άμβλυνση της αύξησης της ζήτησης είναι εμφανής».
Οι αποταμιεύσεις μειώνονται για τους μικρού εισοδήματος καταναλωτές, πρόσθεσε η Fraser: «Είναι πολύ χαμηλές αυτή τη στιγμή και νομίζω ότι ορισμένες από τις πλεονάζουσες αποταμιεύσεις από τα χρόνια του COVID είναι κοντά στην εξάντληση».
Ο Moynihan είπε ότι η Bank of America έχει βρει παρόμοιες τάσεις.
Είπε ότι τα νοικοκυριά με μεσαίο εισόδημα έχουν χαμηλότερα υπόλοιπα λογαριασμών και ξοδεύουν τα πανδημικά τους σεντούκια.
Τα νοικοκυριά με υψηλότερο εισόδημα έχουν παρομοίως μετακινήσει τα χρήματά τους από λογαριασμούς όψεως, αλλά αντ' αυτού έχουν μεταφέρει την περιουσία τους σε επενδύσεις.
«Βλέπετε ότι η επιδείνωση των θετικών ισοζυγίων και των καταναλωτών σε αυτά τα νοικοκυριά μεσαίου εισοδήματος μειώνεται λίγο», είπε ο Moynihan.
"Αυτό σημαίνει ότι ξοδεύουν κάποια χρήματα περισσότερα από αυτά που φέρνουν.
Αυτό σημαίνει ότι η οικονομία έχει επιβραδυνθεί, σύμφωνα με μια οικονομία χαμηλής ανάπτυξης και χαμηλού πληθωρισμού."

Λειτουργεί το σχέδιο της Fed;

Εάν οι λεγόμενοι YOLO καταναλωτές (ζουν μόνο μία φορά!) έχουν πράγματι στεγνώσει και η οικονομία οδεύει προς τα πίσω, όπως λέει ο Moynihan, προς τη χαμηλή ανάπτυξη — τότε το σχέδιο της Fed έχει πράγματι αποδώσει;
Η πρώτη προτεραιότητα της Fed ήταν η αντιμετώπιση του πληθωρισμού —ο οποίος πράγματι έχει μειωθεί.
Τον Σεπτέμβριο του 2023, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,7%, από 8,3% ένα χρόνο πριν.
Οι οικονομολόγοι φαίνονται σε μεγάλο βαθμό ικανοποιημένοι από αυτή την προσπάθεια - αν και πολλοί έχουν προειδοποιήσει ότι το πιο δύσκολο κομμάτι της μείωσης του πληθωρισμού βρίσκεται μπροστά.
Η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen παρατήρησε ότι ο πληθωρισμός «συμπεριφέρεται πολύ καλά», ενώ ο καθηγητής του Wharton, Jeremy Siegel πιστεύει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σταθερά τον Νοέμβριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης