Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Απόρρητη έκθεση: Τι «είδε» η Bank of America στην Τουρκία – Γιατί οι επενδυτές γύρισαν την πλάτη στον ΥΠΟΙΚ Mehmet Simsek

Απόρρητη έκθεση: Τι «είδε» η Bank of America στην Τουρκία – Γιατί οι επενδυτές γύρισαν την πλάτη στον ΥΠΟΙΚ Mehmet Simsek
Τι εκτιμούν 23 μεγάλοι ξένοι επενδυτές μετά τις επαφές με το οικονομικό επιτελείο της γείτονος
Ελάχιστη πρόοδο σημειώνουν οι προσπάθειες προσέλκυσης επενδυτών στην Τουρκία, σύμφωνα με απόρρητη έκθεση της Bank of America, η οποία αποκαλύπτει τις αντιδράσεις στελεχών μεγάλων οίκων σε συναντήσεις με τον Τούρκο υπουργό Οικονομικών Mehmet Simsek στο Λονδίνο.
Με την διαβάθμιση «Εμπιστευτικό», το οκτασέλιδο έγγραφο συνοψίζει τα σχόλια από 23 επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων ενός παγκόσμιου διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων με υπό διαχείριση assets αξίας 4 τρισ. δολ., hedge funds των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου και ενός ασιατικό κρατικό fund, που διαχειρίζεται περί τα 700 δισ. δολ.
Σύμφωνα με το έγγραφο της BofA που διέρρευσε, τα σχόλια αφορούν συναντήσεις με τον Simsek στις 4-5 Οκτωβρίου.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως από τότε που υπουργοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο για να αναθεωρήσει ριζικά την οικονομική πολιτική της Τουρκίας, ο Simsek επισκέπτεται συνεχώς επενδυτές σε όλο τον κόσμο και προσπαθεί να τους πείσει να ανακατανείμουν κεφάλαια στην τουρκική οικονομία των 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η αλήθεια είναι πως κάποτε η Τουρκία θεωρούνταν ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός μεταξύ των αναδυόμενων αγορών, ωστόσο φαίνεται πως μετά την εφαρμογή μιας σειράς από ανορθόδοξες πολιτικές τις οποίες επέβαλε ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan η χώρα εγκαταλείφθηκε, με αποτέλεσμα την κατάρρευση της λίρας και την εκτίναξη του πληθωρισμού.
Και ενώ πολλοί από τους επενδυτές που αναφέρονται στην έκθεση δήλωσαν ότι εκτιμούν την προσέγγιση και τη διαφάνεια του Simsek, λίγοι δεσμεύτηκαν να επενδύσουν.
Σε ό,τι αφορά την επιχειρηματολογία άρνησης, επικαλέστηκαν το μέγεθος των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η τουρκική οικονομία, τις συνεχείς ανησυχίες για πολιτικές αλλαγές, καθώς και τις αμφιβολίες για το εάν ο Simsek και η ομάδα του θα παραμείνουν την εξουσία για να κάνουν τη δύσκολη δουλειά που απαιτείται.

Ενθαρρυμένοι, αποθαρρυμένοι

Με άλλα λόγια, λέει η BofA, οι επενδυτές είναι αφενός «ενθαρρυμένοι από την αλλαγή στην κατεύθυνση της πολιτικής, αλλά εξακολουθούν να αποθαρρύνονται από την κλίμακα των προκλήσεων που επιφυλάσσει η Τουρκία».
Μάλιστα, αυτή η άποψη απηχεί τις απόψεις μιας βρετανικής εταιρείας με υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία περίπου 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Μια πιθανή αντιστροφή της πολιτικής είναι η μεγαλύτερη ανησυχία τους», λέει για ένα άλλο, ένα hedge fund των ΗΠΑ.
Τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια ήταν η μεγαλύτερη ανησυχία ενός διαχειριστή κεφαλαίων του Ηνωμένου Βασιλείου που εποπτεύει περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ένας άλλος επενδυτής εξέφρασε ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τα αποθεματικά σε ξένο νόμισμα.
«Τα διαρθρωτικά προβλήματα εξακολουθούν να υφίστανται στην Τουρκία.
Θα χρειαστεί χρόνος για να χαλαρώσετε και δεν θα είναι εύκολο» είπε μάνατζερ που διαχειρίζεται assets άνω των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το έγγραφο της BofA.
Ένα αμερικανικό hedge fund περίμενε ότι το νόμισμα θα αποδυναμωθεί, παρόλο που υπογράμμισε την ανατίμησή του και την ειλικρίνεια και τη διαφάνεια του υπουργού.

Στροφή

Από την επανεκλογή του Προέδρου Recep Tayyip Erdogan τον Μάιο, ο Simsek έχει επιβλέψει μια στροφή προς την ορθόδοξη οικονομική πολιτική, αναιρώντας την προτίμηση του Erdogan στα χαμηλά επιτόκια την οποία συνόδευσε με την ασυνήθιστη πεποίθηση ότι αυτό θα οδηγούσε σε χαμηλότερο πληθωρισμό.
Η κεντρική τράπεζα ξεκίνησε έναν κύκλο σύσφιξης τον Ιούνιο και αύξησε το επιτόκιο αναφοράς στο 30% από 8,5% - αν και παραμένει πολύ κάτω από τον πληθωρισμό, που έφθασε στο 62% τον Σεπτέμβριο.
«Σε αυτό το στάδιο η Τουρκία παραμένει ελαφρώς πίσω από την καμπύλη και επομένως φαίνεται πως είναι πολύ νωρίς για επανεπένδυση» ανέφερε η Bank of America, όπως είπε ένας διαχειριστής hedge fund.
«Ο υπουργός λέει όλα τα σωστά πράγματα και είναι εξαιρετικός με τους επενδυτές, αλλά από τώρα μέχρι τις τοπικές εκλογές μπορεί να υπάρξει επιβράδυνση/παύση της διαδικασίας προσαρμογής».
Αυτό το σχόλιο απηχεί τις ανησυχίες που εξέφρασαν αρκετοί άλλοι επενδυτές σχετικά με τις τοπικές εκλογές του Μαρτίου και κατά πόσον η αλλαγή πολιτικής θα διατηρηθεί.
Μια αμερικανική εταιρεία με περιουσιακά στοιχεία άνω των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ανέφερε πιθανά «λαϊκιστικά μέτρα» εν όψει των εκλογών ως αιτία για σύσταση underweight τους επόμενους τρεις έως έξι μήνες.
Ένα άλλο hedge fund των ΗΠΑ είπε ότι έπρεπε να δει ότι οι ορθόδοξες πολιτικές ήταν «εδραιωμένες» πριν εμπλακούν.
Πολλές από τις απόψεις φαινόταν να είχαν προηγούμενη εμπειρία στην Τουρκία, όταν οι επενδυτές επευφημούσαν αλλαγές προς την οικονομική ορθοδοξία, για να αναιρεθούν λίγο αργότερα.
Στην τελευταία προσπάθεια επιστροφής στις συμβατικές πολιτικές πριν από τρία χρόνια, ο πρώην κυβερνήτης Naci Agbal αύξησε απότομα το βασικό επιτόκιο πολιτικής.
Ο Erdogan τον απέλυσε μετά από τέσσερις μήνες.
«Οι κίνδυνοι παραμένουν, αλλά ελπίζουμε ότι ο υπουργός θα παραμείνει στη θέση του», ανέφερε το έγγραφο, επικαλούμενο μια αμερικανική εταιρεία με περιουσιακά στοιχεία 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αναφερόμενη στον Simsek.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης