Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BlackRock: Μην χαίρεστε... το sell off στα ομόλογα δεν έχει τελειώσει - Είμαστε σε κρίση χρέους μεγάλου κύκλου

BlackRock: Μην χαίρεστε... το sell off στα ομόλογα δεν έχει τελειώσει - Είμαστε σε κρίση χρέους μεγάλου κύκλου
Η συνεχιζόμενη πτώση των ομολόγων κατατάσσεται ως η μεγαλύτερη στην 247χρονη ιστορία των ΗΠΑ
Στη δίνη μιας άνευ προηγουμένου τριετούς καταστροφής βρίσκεται η αγορά ομολόγων των ΗΠΑ και το selloff έχει ακόμη δρόμο μπροστά του, σύμφωνα με τον μεγαλύτερο διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο.
Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων έχουν ήδη υπερπενταπλασιαστεί από τα τέλη του 2020, καθώς η αγορά ταλαντεύτηκε από τον αντίκτυπο του υψηλού πληθωρισμού, της απότομης αύξησης των επιτοκίων και των φόβων για κρίση δημόσιου χρέους.
Η άνοδος των αποδόσεων επιταχύνθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, τρομοκρατώντας τους επενδυτές σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, αφού η Federal Reserve σηματοδότησε τον περασμένο μήνα ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς οι κίνδυνοι πληθωρισμού παραμένουν.
Η κεντρική τράπεζα αύξησε τα βασικά επιτόκια κατά περισσότερες από 500 μονάδες βάσης από τις αρχές του 2022 – την πιο απότομη αύξηση από τη δεκαετία του 1980 – για να περιορίσει τις πιέσεις στις τιμές καταναλωτή.

Αποφύγετε τα μακροπρόθεσμα ομόλογα

Στην ενημέρωση του τέταρτου τριμήνου στις επενδυτικές προοπτικές της, η BlackRock είπε ότι θα αποφύγει να επενδύσει σε μακροπρόθεσμα ομόλογα των ΗΠΑ, καθώς αναμένει ότι οι αποδόσεις θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν.
Οι αποδόσεις αυξάνονται όταν οι τιμές των ομολόγων πέφτουν.
"Εξακολουθούμε να αποφεύγουμε τα μακροπρόθεσμα ομόλογα των ΗΠΑ ακόμα και μετά την άνοδο τους.
Γιατί; Πιστεύουμε ότι το premium - η αποζημίωση που ζητούν οι επενδυτές για τον κίνδυνο διακράτησης μακροπρόθεσμων ομολόγων - θα αυξηθεί περαιτέρω, ωθώντας τις αποδόσεις υψηλότερα», ανέφεραν οι εμπειρογνώμονες των επενδύσεων στον κολοσσό διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, με επικεφαλής τον Philipp Hildebrand.
Το ETF 20+ ετών του iShares, το οποίο παρακολουθεί τις τιμές των αμερικανικών κρατικών ομολόγων μεγαλύτερης διάρκειας, έχει υποχωρήσει κατά 46% από τα τέλη του 2020.
Κατά την ίδια περίοδο, οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου έχουν εκτιναχθεί στο 4,72% από 0,92%.

Το μεγαλύτερο sell off στην ιστορία

Η συνεχιζόμενη πτώση των ομολόγων κατατάσσεται ως η μεγαλύτερη στην 247χρονη ιστορία των ΗΠΑ, σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές της Bank of America με επικεφαλής τον Michael Hartnett.
Οι επίμονες πληθωριστικές πιέσεις θα ενισχύσουν τις αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου στο 5%, επίπεδο που παρατηρήθηκε τελευταία φορά στα μέσα του 2007, έγραψαν οι αναλυτές στρατηγικής της ING σε σημείωμα την περασμένη εβδομάδα.
Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού στις ΗΠΑ αυξήθηκε στο 3,7% τον Αύγουστο, από το χαμηλό δύο ετών του 3% που επιτεύχθηκε τον Ιούνιο.
Η αύξηση της προσφοράς ομολόγων επιβαρύνει επίσης τις τιμές.
Το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ ξεπέρασε τα 33 τρισ. δολάρια τον περασμένο μήνα, ήτοι διπλασιάστηκε την τελευταία δεκαετία.
Και αυτό ανησυχεί αρκετούς ειδικούς.
Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Ray Dalio προειδοποίησε τον Ιούνιο ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στην αρχή μιας «κλασικής καθυστερημένης κρίσης χρέους μεγάλου κύκλου» που χαρακτηρίζεται από έλλειψη αγοραστών για τους κρατικούς εκδότες και τα ομόλογά τους.
Παρόμοιες ανησυχίες έχει εκφράσει και ο βετεράνος οικονομολόγος Nouriel Roubini.
Η BlackRock εξακολουθεί να προτιμά τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα των ΗΠΑ, λόγω των υψηλών αποδόσεων και του σχετικά χαμηλού κινδύνου.
Τα ομόλογα δύο ετών πληρώνουν σήμερα περίπου 4,95%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης