Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Πρόβλεψη σοκ και δέος από τον «θρυλικό» Grantham: Κατάρρευση της Wall Street κατά 30% με 50%

Πρόβλεψη σοκ και δέος από τον «θρυλικό» Grantham: Κατάρρευση της Wall Street κατά 30% με 50%
Αναφερόμενος στο Bitcoin, ο Grantham έκανε λόγο για μια περίτεχνη απάτη
Σχετικά Άρθρα

Για βουτιά του S&P κατά 30% -ακόμα και 50%- προειδοποιεί ο Jeremy Grantham προβλέποντας ότι οι τιμές των ακινήτων στις ΗΠΑ θα καταρρεύσουν και ότι η ύφεση θα χτυπήσει το 2024.
«Οτιδήποτε κάτω από τις 3.000 μονάδες θα μας έκανε να σκεφτούμε ότι είναι λογικό», δήλωσε ο βετεράνος επενδυτής για τον δείκτη αναφοράς μετοχών κατά τη διάρκεια του τελευταίου επεισοδίου του podcast "Merryn Talks Money" του Bloomberg. Ο S&P 500 θα έπρεπε να κάνει βουτιά σχεδόν κατά το ένα τρίτο από το σημερινό του επίπεδο για να φτάσει τις 3.000 μονάδες.
«Δεν θα με εξέπληττε αν ο S&P πήγαινε στις 2.000 μονάδες, αλλά αυτό θα απαιτούσε μια μεγάλη αποτυχία», συνέχισε ο Grantham, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι μετοχές θα μπορούσαν να πέσουν έως και 53%. Αν και κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο, ο ίδιος επισημαίνει ότι «θα ήταν απίθανο να μην φτάσουμε σε κάτι κοντά στις 3.000 μονάδες στον S&P».
O Grantham, συνιδρυτής και στρατηγικός σύμβουλος μακροπρόθεσμων επενδύσεων της GMO, είναι ιστορικός της φούσκας και γνωστός για τις δραματικές προβλέψεις του. Ο γκουρού των αγορών δήλωσε ότι είναι απαισιόδοξος για τις μετοχές επειδή είναι σε μεγάλο βαθμό υπερτιμημένες και ιστορικά έχουν αποδώσει 5% περισσότερο από τα 30ετή κρατικά ομόλογα, κάτι που φαίνεται σχεδόν αδύνατο στα τρέχοντα επίπεδα. Υπογράμμισε ότι οι μετοχές των «Μεγαλοπρεπών Επτά» -όπου περιλαμβάνονται η Apple, η Tesla και η Nvidia- ευθύνονται για το σύνολο σχεδόν των κερδών του S&P 500 φέτος.
«Η απλή αριθμητική υποδηλώνει ότι είτε θα έχετε μια θλιβερή απόδοση για πάντα, είτε θα έχετε μια ωραία bear market και στη συνέχεια μια κανονική απόδοση», δήλωσε ο Grantham. «Η ωραία bear market θα είναι -ελπίζουμε- λιγότερο από μια πτώση κατά 50%, αλλά δεν θα είναι ένα τεράστιο ποσό λιγότερο από την κορυφή από 50% σε πραγματικούς όρους».

Συρρίκνωση της αμερικανικής οικονομίας

Ο Grantham απαρίθμησε επίσης αρκετούς λόγους για τους οποίους αναμένει ότι η αμερικανική οικονομία θα συρρικνωθεί αρκετά σύντομα. Οι καταναλωτές έχουν ουσιαστικά εξαντλήσει τις πανδημικές αποταμιεύσεις τους, το μορατόριουμ για τις πληρωμές των φοιτητικών δανείων έχει λήξει, οι πρόδρομοι οικονομικοί δείκτες επιδεινώνονται, η εταιρική πίστωση στενεύει και η αμερικανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει την προοπτική να πληρώνει επαχθή ποσά τόκων για το χρέος-ρεκόρ που έχει συσσωρεύσει.
«Η εκτίμησή μου είναι ότι θα έχουμε ύφεση», δήλωσε ο Grantham. «Δεν ξέρω αν θα είναι αρκετά ήπια ή αρκετά σοβαρή, αλλά πιθανότατα θα διαρκέσει βαθιά μέσα στο επόμενο έτος».
Ο Grantam υπογράμμισε επίσης ότι περισσότερα από 40 χρόνια χαμηλών επιτοκίων έχουν συμπιέσει το κόστος των ενυπόθηκων δανείων και έχουν ωθήσει προς τα πάνω τις τιμές των κατοικιών σε πολλές χώρες. Η Fed έχει πλέον αυξήσει τα επιτόκια από σχεδόν μηδενικά σε επίπεδα του 5% από την περασμένη άνοιξη ως απάντηση στον ιστορικό πληθωρισμό, ο οποίος έχει ωθήσει τα στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ σε υψηλά δύο δεκαετιών, πάνω από 7%. Τα πιο απότομα επιτόκια στεγαστικών δανείων θα "ρίξουν" τις τιμές των κατοικιών, δήλωσε ο Grantham.
Ο Grantham αναφέρθηκε επίσης στα κρυπτονομίσματα, τα οποία έχει επικρίνει σκληρά τα τελευταία χρόνια. «Το Bitcoin είναι φυσικά μια περίτεχνη απάτη», είπε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης