Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες θα είναι ομαλή – Στις τρέχουσες τιμές θα λάβει… 3,5 δισ.

DBRS: Η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες θα είναι ομαλή – Στις τρέχουσες τιμές θα λάβει… 3,5 δισ.
Η πλήρης αποεπένδυση του ΤΨΣ πρέπει να πραγματοποιηθεί έως το τέλος του 2025, επομένως τα κέρδη ενδέχεται να είναι σημαντικά διαφοροποιημένα σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές
Σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον, λόγω των υψηλών επιτοκίων, του πληθωρισμού και των γεωπολιτικών κινδύνων, οι οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας είναι θετικές, προσελκύοντας υψηλότερες επενδυτικές ροές.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο οίκος αξιολόγησης DBRS εκτιμά ότι η διαδικασία αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις ελληνικές τράπεζες θα εξελιχθεί ομαλά, με τον κλάδο να επωφελείται από την ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας.
Επιπλέον, η επανακρατικοποίηση του ελληνικού τραπεζικού τομέα θα μπορούσε να μεταφραστεί σε υψηλότερη ρευστότητα στις κεφαλαιαγορές, προσφέροντας περισσότερες ευκαιρίες για την προσέλκυση επενδύσεων.

Νέες επενδύσεις

Η Ελλάδα δείχνει προσήλωση στη δημοσιονομική σταθερότητα και τις μεταρρυθμίσεις, ενώ η πρόοδος στον τραπεζικό κλάδο οδήγησαν στην αναβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα.
Οι επενδύσεις αναμένεται να αποτελέσουν βασικό μοχλό ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, υπό την προϋπόθεση να συνεχιστεί η πολιτική σταθερότητα και να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Βέβαια, κατά την DBRS, εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις που σχετίζονται με το υψηλό χρέος της Ελλάδας, τα ακόμη αυξημένα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και το υψηλό ποσοστό ανεργίας, ενώ υπάρχουν και αρκετές αδυναμίες στο επιχειρηματικό περιβάλλον.
Η συνέχιση των φιλοεπενδυτικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και θα οδηγήσουν σε αύξηση των ξένων επενδύσεων σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας που θα στηρίξουν τη ανάπτυξη στην Ελλάδα.
2_276.JPG

Διαχειρίσιμος κίνδυνος της αποεπένδυσης του ΤΧΣ

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το ΤΧΣ θα διαθέσει όλες τις μετοχές του στις ελληνικές τράπεζες πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2025.
Σε αυτό το πλαίσιο η DBRS εκτιμά ότι το Ταμείο θα προτιμήσει στρατηγικούς επενδυτές για τα πακέτα μετοχών του, όπως διεθνώς αναγνωρισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μακροπρόθεσμους επενδυτές και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2022, η εύλογη αξία των μετοχών του ΤΧΣ που κατείχε σε τράπεζες ανερχόταν σε περίπου 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ, που ως επί το πλείστον αναλογούσαν στις συστημικές τράπεζες.
Έτσι, εκτιμάται ότι το ΤΧΣ θα μπορούσε να εισπράξει περίπου 3,1 δισ. ευρώ από την εκποίηση των μετοχών που κατέχει στις συστημικές τράπεζες, με βάση τις τρέχουσες τιμές και την προσφορά επαναγοράς της Eurobank.
Ωστόσο, επισημαίνει ότι η πλήρης εκποίηση πρέπει να πραγματοποιηθεί έως το τέλος του 2025, επομένως τα στοιχεία αυτά ενδέχεται να είναι σημαντικά διαφοροποιημένα σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές.
Capture_53.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης