Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Αναβαθμίζονται Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική, θετικό το outlook

Moody's: Αναβαθμίζονται Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική, θετικό το outlook
Νέα αναβάθμιση για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα
Σχετικά Άρθρα
Σε Baa3 (από Ba1) αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα (καταθέσεις) για Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική Τράπεζα, η Moody's Investors Service, διατηρώντας, μάλιστα, σε θετικές τις προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook).
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, ο κύριος μοχλός για την αναβάθμιση είναι η συνεχιζόμενη ανθεκτικότητα της κυπριακής οικονομίας που οδηγεί σε υποστηρικτικές συνθήκες λειτουργίας για τις εγχώριες τράπεζες.
Η δράση αξιολόγησης αποτυπώνει επίσης τις συνεχείς βελτιώσεις στα προφίλ των κυπριακών τραπεζών, με περαιτέρω σταδιακές βελτιώσεις στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων, στις μετρήσεις κεφαλαίου και σημαντική ενίσχυση της κερδοφορίας.
Οι θετικές προοπτικές αντανακλούν τις προσδοκίες της Moody's ότι οι δύο τράπεζες θα διατηρήσουν σταθερές μετρήσεις κερδοφορίας και κεφαλαίου και θα συνεχίσουν να μειώνουν τους κινδύνους ποιότητας περιουσιακών στοιχείων, αντιμετωπίζοντας τυχόν νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) που μπορεί να προκύψουν από το περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων και τον υψηλό ακόμη πληθωρισμό.
Η κυπριακή οικονομία συνεχίζει να είναι ανθεκτική παρά τα σημαντικά εξωτερικά σοκ, με το τελευταίο να είναι η στρατιωτική σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας και οι επακόλουθες κυρώσεις. Η Moody's αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,3% το 2023 και 2,8% το 2024 και μεσοπρόθεσμη αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 3,2% κατά μέσο όρο για την περίοδο 2025-2027.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης