Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bill Ackman: Η οικονομία των ΗΠΑ αρχίζει να επιβραδύνει - Η Fed τελείωσε με τις αυξήσεις επιτοκίων

Bill Ackman: Η οικονομία των ΗΠΑ αρχίζει να επιβραδύνει - Η Fed τελείωσε με τις αυξήσεις επιτοκίων
Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου έφτασε σε υψηλό 15 ετών την περασμένη εβδομάδα, ξεπερνώντας το 4,65%
Σχετικά Άρθρα
Τον κώδωνα του κινδύνου για την αμερικανική οικονομία έκρουσε ο Bill Ackman της Pershing Square, εκτιμώντας ότι έχει αρχίσει να επιβραδύνεται λόγω των επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων.
«Νομίζω ότι η Fed έχει μάλλον τελειώσει. Νομίζω ότι η οικονομία έχει αρχίσει να επιβραδύνει», δήλωσε ο Ackman μιλώντας στο CNBC και συνέχισε «νομίζω ότι το επίπεδο των πραγματικών επιτοκίων είναι αρκετά υψηλό για να επιβραδύνει τα πράγματα».
Σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό, η Fed έχει ανεβάσει τα επιτόκια στο υψηλότερο επίπεδο από το 2006, ενώ παράλληλα σηματοδοτεί υψηλότερο κόστος δανεισμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η κεντρική τράπεζα προέβλεψε ότι θα αυξήσει τα επιτόκια άλλη μια φορά φέτος. Πολλοί στη Wall Street έχουν αρχίσει να ανησυχούν για μια ύφεση, καθώς η οικονομία αισθάνεται τις επιπτώσεις υστέρησης από τα μαζικά μέτρα σύσφιξης.
«Τα υψηλά επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων... τα υψηλά επιτόκια των πιστωτικών καρτών, αρχίζουν να έχουν πραγματικά αντίκτυπο στην οικονομία», δήλωσε ο Ackman. «Η οικονομία εξακολουθεί να είναι σταθερή, αλλά σίγουρα αποδυναμώνεται. Βλέπουμε πολλές ενδείξεις αποδυνάμωσης της οικονομίας».
Ο δισεκατομμυριούχος διαχειριστής hedge funds εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων θα μπορούσαν να εκτοξευθούν ακόμη υψηλότερα στο σημερινό περιβάλλον. Ο ίδιος βλέπει ότι το επιτόκιο των 30 ετών δοκιμάζει τα μέσα του 5% και το επιτόκιο αναφοράς 10% πλησιάζει το 5%.
«Το 30ετές αμερικανικό ομόλογο είναι πιθανό να πάει υψηλότερα», δήλωσε ο Ackman. «Δεν ξέρω αν το 10ετές πρέπει να ανέβει σημαντικά πάνω από το 5%, επειδή βλέπουμε κάποια αδυναμία στην οικονομία. Αλλά σε μακροπρόθεσμη βάση. Πιστεύουμε ότι ο δομικός πληθωρισμός θα είναι επίμονα υψηλότερος σε έναν τέτοιο κόσμο».
Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου έφτασε σε υψηλό 15 ετών την περασμένη εβδομάδα, ξεπερνώντας το 4,65%. Η απόδοση του 30ετούς διαπραγματευόταν για τελευταία φορά γύρω στο 4,75%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης