Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Αύξηση της ζήτησης από Κίνα για πετρέλαιο και χαλκό - Ανθεί η «πράσινη» οικονομία

Goldman Sachs: Αύξηση της ζήτησης από Κίνα για πετρέλαιο και χαλκό - Ανθεί η «πράσινη» οικονομία
Οι οικονομολόγοι της Goldman απέδωσαν την πράσινη έξαρση του χαλκού στην Κίνα σε μεγάλο βαθμό στις χερσαίες ηλιακές εγκαταστάσεις της
Σχετικά Άρθρα
Με «ισχυρούς ρυθμούς» αυξάνεται η ζήτηση της Κίνας για πολλά σημαντικά εμπορεύματα, σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα της Goldman Sachs.
Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα παρατήρησε ότι η ζήτηση της Κίνας για χαλκό έχει αυξηθεί κατά 8% σε ετήσια βάση, ενώ η ζήτηση για σιδηρομετάλλευμα και πετρέλαιο είναι αυξημένη κατά 7% και 6% αντίστοιχα, όλα ξεπερνώντας τις προσδοκίες της Goldman για το σύνολο του έτους. «Αυτή η ισχύς της ζήτησης έχει συνδεθεί σε μεγάλο βαθμό με έναν συνδυασμό ισχυρής ανάπτυξης από την πράσινη οικονομία, το δίκτυο και τις κατασκευές ακινήτων» αναφέρεται στην ανάλυση της Goldman.
Ενώ ο δοκιμαζόμενος τομέας των ακινήτων της Κίνας εξακολουθεί να αγωνίζεται να ανακάμψει, η επενδυτική τράπεζα σημείωσε ότι η πράσινη οικονομία της Κίνας έχει επιδείξει «σημαντική δύναμη» μέχρι στιγμής φέτος, με αποτέλεσμα την αύξηση της ζήτησης για μέταλλα που σχετίζονται με την πράσινη μετάβαση, όπως ο χαλκός. Οι οικονομολόγοι της Goldman απέδωσαν την πράσινη έξαρση του χαλκού στην Κίνα σε μεγάλο βαθμό στις χερσαίες ηλιακές εγκαταστάσεις της, οι οποίες το 2023 μέχρι στιγμής έχουν «ανέλθει στο επίπεδο όλων των εγκαταστάσεων των προηγούμενων ετών».
Η λειτουργούσα ηλιακή ισχύς της Κίνας έχει φθάσει τα 228 GW, περισσότερο από ό,τι ο υπόλοιπος κόσμος μαζί, σύμφωνα με έκθεση του Ιουνίου του Global Energy Monitor. Και η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου βρίσκεται σε καλό δρόμο για να διπλασιάσει την αιολική και ηλιακή της ικανότητα πέντε χρόνια πριν από τους στόχους της για το 2030.
Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η Goldman Sachs, η ζήτηση πράσινου χαλκού στην Κίνα αυξήθηκε κατά 71% τον Ιούλιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν.
«Η πιο σημαντική δύναμη προήλθε από την πλευρά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπου η σχετική ζήτηση χαλκού είναι αυξημένη κατά 130% σε ετήσια βάση από την αρχή του έτους, με αιχμή την αλματώδη αύξηση της ζήτησης που σχετίζεται με την ηλιακή ενέργεια», έγραψε η Goldman σε ξεχωριστή έκθεση με ημερομηνία 25 Αυγούστου.
Η ανάκαμψη του μεταποιητικού τομέα της Κίνας ενισχύει επίσης τη ζήτηση για βασικά μέταλλα όπως το αλουμίνιο. «Η βελτίωση των τάσεων στη μεταποίηση μέχρι στιγμής στο γ' τρίμηνο έχει επίσης συμπέσει με ισχυρότερα επίπεδα εισαγωγών βασικών μετάλλων», αναφέρεται στην έκθεση.
Η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας αυξήθηκε κατά 4,5% τον Αύγουστο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, ξεπερνώντας τις προσδοκίες για αύξηση 3,9%. Και εντός αυτής της κατηγορίας, η προστιθέμενη αξία της κατασκευής εξοπλισμού αυξήθηκε κατά 5,4% σε ετήσια βάση.
Η Goldman προέβλεψε ότι η αύξηση της ζήτησης για αυτά τα μέταλλα θα συνεχιστεί. «Βλέπουμε μια υποστηρικτική στήριξη μέχρι το επόμενο έτος για τη ζήτηση αλουμινίου και χαλκού, δεδομένου ότι οι τρέχουσες θετικές κινητήριες δυνάμεις είναι κολλώδεις», προβλέπει η έκθεση.
Η ζήτηση πετρελαίου της Κίνας έχει επίσης αυξηθεί λόγω της «ταχείας ανάκαμψης» στους τομείς υπηρεσιών έντασης πετρελαίου, όπως οι μεταφορές, αν και οι αναλυτές δήλωσαν ότι μια βουτιά θα μπορούσε να είναι στον ορίζοντα.
«Η ζήτηση πετρελαίου της Κίνας έχει υποστηριχθεί από την εσωτερική κινητικότητα ρεκόρ, όπως υποδεικνύεται από τα ισχυρά στοιχεία συμφόρησης και εσωτερικών πτήσεων», παρατήρησε η Goldman.
«Κατά την άποψή μας, αυτό το ισχυρό επίπεδο είναι βιώσιμο, αν και αναμένουμε ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί σημαντικά το επόμενο έτος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης