Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA για Ελλάδα: Ανάπτυξη +2,1% το 2023 και +1% το 2024 - Φόβοι για πλήγμα στη ρευστότητα των τραπεζών

BofA για Ελλάδα: Ανάπτυξη +2,1% το 2023 και +1% το 2024 - Φόβοι για πλήγμα στη ρευστότητα των τραπεζών
Ο επενδυτικός οίκος λαμβάνει υπόψη την επιθετική νομισματική σύσφιξη της ΕΚΤ...
Aνάπτυξη 2,1% το 2023 (έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 1,7%), 1% το 2024 (έναντι προηγούμενης εκτίμησης 0,5%) και 1,7% το 2025 «βλέπει» για την ελληνική οικονομία η Bank of America… σε πρόσφατη έκθεσή της.
Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει ιδιαίτερα «θερμός» το 2023, στο 4,2%, ενώ πτώση, στο 1,9%, θα καταγράψει το 2024.
Ο επενδυτικός οίκος λαμβάνει υπόψη την επιθετική νομισματική σύσφιξη της ΕΚΤ, που επιτείνει την αβεβαιότητα.

Κίνδυνος ρευστότητας...

Κατά τ’ άλλα, ο αντίκτυπος της αύξησης των υποχρεωτικών αποθεματικών στην αγορά επιτοκίων (front-end rates) είναι πιθανό να οφείλεται στη σχετική μείωση της πλεονάζουσας ρευστότητας και στη γενική επιθυμία των τραπεζών να μειώσουν τα υποχρεωτικά αποθεματικά τους.
Αυτό προοιωνίζεται, όπως λέει η BofA, ανάγκη για χρηματοδοτήσεις, αβεβαιότητα και αστάθεια.
Οι αυξήσεις στα ελάχιστα υποχρεωτικά αποθεματικά θα επηρεάσουν τις τράπεζες σε ορισμένες χώρες περισσότερο από άλλες.
Το Σχήμα 18 δείχνει τι θα συμβεί με την πλεονάζουσα ρευστότητα -άνευ TLTRO- σε επίπεδο χώρας, εάν το ελάχιστο υποχρεωτικό αποθεματικό είναι στο 5% και στο 10% έως το τέλος του 2024.
8_39.JPG
Στην περίπτωση που επιβληθούν ελάχιστα υποχρεωτικά αποθεματικά στο ύψος του 10%, θα υπάρξει αρνητική πλεονάζουσα ρευστότητα έως το τέλος του 2024 στην Ιταλία, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία.
Η συναλλαγματική αύξηση δεν έχει υπολογιστεί, πράγμα που σημαίνει ότι για τα στοιχεία που παρουσιάζονται υπάρχουν καθοδικοί κίνδυνοι.
Για τις φτωχές σε μετρητά τράπεζες, λέει η BofA, οι αλλαγές στις ρυθμιστικές απαιτήσεις θα είχε μεγάλο αντίκτυπο στη ζήτηση χρηματοδότησής.
Η ανάγκη των «φτωχών» τραπεζών να αντλήσουν κεφάλαια για να καλύψουν τα υψηλότερα υποχρεωτικά αποθεματικά θα μπορούσε να προκαλέσει ανοδική πίεση στα επιτόκια και στα spreads της αγοράς χρήματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης