Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Στο 2,4% βλέπει την ανάπτυξη της Ελλάδας η Unicredit - Έρχεται σταδιακά ο «πόνος» των επιτοκίων

Στο 2,4% βλέπει την ανάπτυξη της Ελλάδας η Unicredit - Έρχεται σταδιακά ο «πόνος» των επιτοκίων
Η επιτάχυνση της διάθεσης κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης θα αμβλύνει εν μέρει τον αντίκτυπο των αυστηρότερων συνθηκών χρηματοδότησης και της πιθανής επιδείνωσης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων
Ένα καλό δεύτερο τρίμηνο για την ελληνική οικονομία, αλλά και ισχυρότερη, από το αναμενόμενο, τουριστική περίοδος, ήταν ικανές συνθήκες για την Unicredit για να προχωρήσει σε αναβάθμιση της πρόβλεψή της για την αύξηση του ΑΕΠ το 2023 κατά 0,6 π.μ. στο 2,4%.
Όπως εξηγεί, η επιτάχυνση κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους υπεραντιστάθμισε τις καθοδικές αναθεωρήσεις του ΑΕΠ, αλλά για το επόμενο έτος, αναθεωρεί την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ στο 1,4% (έναντι 1,5% προηγουμένως).
2_262.JPG
Όπως αναφέρει η ιταλική τράπεζα, το ΑΕΠ της Ελλάδας θα εξακολουθήσει να επεκτείνεται με αρκετά ισχυρό ρυθμό το τρίτο τρίμηνο προτού αρχίσει να επιβραδύνεται το φθινόπωρο καθώς υποχωρεί η επίδραση από την τουριστική περίοδο, η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στην πραγματική οικονομία επιταχύνεται και η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης επηρεάζει τη δραστηριότητα.
1_360.JPG

Η επιτάχυνση της διάθεσης κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζει τις πάγιες επενδύσεις, ιδίως σε κατασκευές και, σε μικρότερο βαθμό, σε εξοπλισμό.
Αυτή η ώθηση θα αμβλύνει εν μέρει τον αντίκτυπο των αυστηρότερων συνθηκών χρηματοδότησης και της πιθανής επιδείνωσης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, αναφέρει η Unicredit.
3_180.JPG
Αναβαθμίσεις

Στις 8 Σεπτεμβρίου, η DBRS αύξησε την αξιολόγησή της για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα για πρώτη φορά από τότε που η χώρα ζήτησε οικονομική βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Ενώ η αντίδραση στην απόφαση της DBRS ήταν σε μεγάλο βαθμό μικρή, η αναβάθμιση είναι καλό νέο για τη χώρα για διάφορους λόγους.
Πρώτον, η αναβάθμιση μπορεί να οδηγήσει σε ευκολότερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση χονδρικής για τις ελληνικές τράπεζες λόγω της διεύρυνσης της βάσης εξασφαλίσεων.
Δεύτερον, η αναβάθμιση φέρνει τα ελληνικά ομόλογα ένα βήμα πιο κοντά στην ένταξη στους δείκτες IG, κάτι που συνήθως απαιτεί αξιολόγηση από τουλάχιστον έναν από τους τρεις κορυφαίους οίκους αξιολόγησης, δηλαδή τους S&P, Moody’s ή Fitch.
Όπως εκτιμά η Unicredit, αυτό είναι πιθανό να συμβεί πριν από το τέλος του έτους, καθώς οι Fitch και S&P έχουν προγραμματιστεί να ανακοινώσουν την αξιολόγηση για την Ελλάδα στις 20 Οκτωβρίου και την 1η Δεκεμβρίου αντίστοιχα.
4_121.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης