Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι κυρίαρχες χώρες στην παραγωγή χρυσού και η ιστορία 200 χρόνων

Οι κυρίαρχες χώρες στην παραγωγή χρυσού και η ιστορία 200 χρόνων
200 χρόνια παραγωγής χρυσού σε ένα διάγραμμα του Visual Capitalist
Σχετικά Άρθρα
Υπήρξαν φορές που η αξία εθνικών νομισμάτων εξαϋθλώθηκε.
Υπήρξαν φορές που η αξία χρηματοοικονομικών προϊόντων μηδενίστηκε.
Διαχρονικά, μόνο ένα asset κατάφερε να παραμείνει υπερπολύτιμο: ο χρυσός.
Αν και η πρακτική της εξόρυξης χρυσού υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια, υπολογίζεται ότι περίπου το 86% του συνόλου του χρυσού από την επιφάνεια του εδάφους εξορύχθηκε τα τελευταία 200 χρόνια.
Με τις σύγχρονες τεχνικές εξόρυξης που καθιστούν δυνατή την παραγωγή μεγάλης κλίμακας, η παγκόσμια παραγωγή χρυσού έχει αυξηθεί εκθετικά από το 1800.
Το παρακάτω infographic του Visual Capitalist χρησιμοποιεί δεδομένα από το Our World in Data για να απεικονίσει την παγκόσμια παραγωγή χρυσού ανά χώρα από το 1820 έως το 2022, αποδεικνύοντας πώς η εξόρυξη χρυσού έχει εξελιχθεί και γίνεται ολοένα και σε περισσότερες χώρες με την πάροδο του χρόνου. Αυτή τη στιγμή, σημαντική ποσότητα χρυσού εξορύσσεται σε περισσότερες από 40 χώρες.

Μια σύντομη ιστορική αναδρομή της εξόρυξης χρυσού

Ο πιο γνωστός «πυρετός» χρυσού στη σύγχρονη ιστορία σημειώθηκε στην Καλιφόρνια το 1848, όταν ο Τζέιμς Μάρσαλ ανακάλυψε χρυσό στην κοιλάδα του Σακραμέντο. Καθώς εξαπλώθηκε η είδηση, χιλιάδες μετανάστες συνέρρευσαν στην Καλιφόρνια αναζητώντας χρυσό και μέχρι το 1855, οι ανθρακωρύχοι είχαν εξάγει χρυσό αξίας περίπου 2 δισεκ. δολαρίων.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία και η Ρωσία ήταν οι τρεις μεγαλύτεροι παραγωγοί χρυσού μέχρι τη δεκαετία του 1890. Στη συνέχεια, η Νότια Αφρική πήρε το τιμόνι χάρη στη μαζική ανακάλυψη στη Witwatersrand, που θεωρείται σήμερα ως ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα χρυσού στον κόσμο.
Η ετήσια παραγωγή χρυσού της Νότιας Αφρικής κορυφώθηκε το 1970 στους 1.002 τόνους -μακράν η μεγαλύτερη ποσότητα χρυσού που έχει παραχθεί από οποιαδήποτε χώρα σε ένα χρόνο.
Με την αύξηση της τιμής του χρυσού από τη δεκαετία του 1980, η παγκόσμια παραγωγή έχει γίνει ολοένα και πιο διαδεδομένη. Το 2007, η Κίνα έγινε η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα χρυσού στον κόσμο.
2023-09-25_15-20-40.jpg

Οι κορυφαίες χώρες παραγωγής χρυσού το 2022

Περίπου το 31% της παγκόσμιας παραγωγής χρυσού το 2022 προερχόταν από τρεις χώρες: την Κίνα, τη Ρωσία και την Αυστραλία, με την καθεμία να παράγει πάνω από 300 τόνους του πολύτιμου μετάλλου.
Οι χώρες της Βόρειας Αμερικής, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ και το Μεξικό συμπληρώνουν τους έξι κορυφαίους παραγωγούς χρυσού, αποτελώντας συλλογικά το 16% του παγκόσμιου συνόλου. Μόνο η πολιτεία της Νεβάδα αντιπροσώπευε το 72% της παραγωγής των ΗΠΑ, φιλοξενώντας το μεγαλύτερο συγκρότημα εξόρυξης χρυσού στον κόσμο (συμπεριλαμβανομένων έξι ορυχείων) που ανήκει στη Nevada Gold Mines.
Εν τω μεταξύ, η Νότια Αφρική παρήγαγε 110 τόνους χρυσού το 2022, μειωμένη κατά 74% σε σχέση με την παραγωγή της των 430 τόνων το 2000. Αυτή η μακροπρόθεσμη πτώση είναι αποτέλεσμα του κλεισίματος ορυχείων και των βιομηχανικών συγκρούσεων.
2023-09-25_15-22-26.jpg
Σύμφωνα με το World Gold Council, η παραγωγή εξορυσσόμενου χρυσού αναμένεται να αυξηθεί το 2023 και θα μπορούσε να ξεπεράσει το ρεκόρ που σημειώθηκε το 2018 (3.300 τόνοι), με ώθηση από την επέκταση των υφιστάμενων έργων στη Βόρεια Αμερική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης