Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Αναβαθμίζεται σε θετικό το outlook της Alpha Bank Ρουμανίας, στο Ba1 η αξιολόγηση

Moody's: Αναβαθμίζεται σε θετικό το outlook της Alpha Bank Ρουμανίας, στο Ba1 η αξιολόγηση
Αναβαθμίζονται οι προοπτικές της Alpha Bank Romania
Σχετικά Άρθρα
Σε θετικές -από σταθερές- αναβάθμισε τις προοπτικές (outlook) επαναξιολόγησης της Alpha Bank Romania η Moody's Investors Service, διατηρώντας τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα (καταθέσεις) σε Ba1.
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης επικαλείται την πρόσφατη ανβάθμιση της μητρικής, Alpha Bank, η οποία βασίστηκε κυρίως στις διαρθρωτικές βελτιώσεις στην ελληνική οικονομία, καθώς και στις σημαντικές βελτιώσεις στα χρηματοοικονομικά μεγέθη της τράπεζας.
Οι αξιολογήσεις συνεχίζουν να αντικατοπτρίζουν την ισχυρή κεφαλαιοποίηση της Alpha Bank Romania, με CET1 20,1% στο τέλος του 2022, τη βελτίωση στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου δανείων καθώς τα προβληματικά δάνεια μειώθηκαν στο 2,6%, την υγιή ρευστότητα και περιορισμένη εξάρτηση από τη χρηματοδότηση της αγοράς. Αυτά τα πλεονεκτήματα αντισταθμίζονται έναντι υψηλών κινδύνων ενεργητικού από τον σημαντικό δανεισμό σε ξένο νόμισμα και την σημαντική έκθεσή του στον τομέα εμπορικών ακινήτων, με μετρήσεις κερδοφορίας και αποδοτικότητας χαμηλότερες από τις αντίστοιχες, καθώς και με υψηλό (50%) μερίδιο καταθέσεων σε ξένο νόμισμα και εξάρτηση από εταιρικές καταθέσεις.
Η θετική προοπτική οφείλεται στην ενίσχυση της ικανότητας της Alpha Bank να παρέχει υποστήριξη στη ρουμανική θυγατρική της σε περίπτωση ανάγκης, όπως αυτό αντανακλάται και στο θετικό outlook για τις αξιολογήσεις της ελληνικής τράπεζας.
Η Moody's θεωρεί ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα υποστήριξης θυγατρικών, δεδομένης της ιδιοκτησίας 99,9% της Alpha Bank, της συσχέτισης με το εμπορικό σήμα τους και της στρατηγικής προσαρμογής των δραστηριοτήτων στη Ρουμανία για τον όμιλο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης