Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Credit negative ένα νέο κυβερνητικό shutdown για τις ΗΠΑ

tags :
Moody's: Credit negative ένα νέο κυβερνητικό shutdown για τις ΗΠΑ
Η Moody's «προειδοποιεί» τις ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα
Αρνητικό για την πιστοληπτική ικανότητα (credit negative) θα είναι ένα νέο κυβερνητικό shutdown στις Ηνωμένες Πολιτείες (ΑΑΑ, σταθερό outlook), προειδοποιεί σε έκθεσή της η Moody's.
Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, η εν λόγω εξέλιξη θα αναδείξει την αδυναμία των θεσμών και της διακυβέρνησης των ΗΠΑ σε σύγκριση με άλλες κυβερνήσεις με κορυφαία αξιολόγηση (ΑΑΑ), παρόλο που ο οικονομικός αντίκτυπος πιθανότατα θα είναι βραχυπρόθεσμος.
«Θα διαταραχθούν οι κρατικές υπηρεσίες και εκατοντάδες χιλιάδες ομοσπονδιακοί εργαζόμενοι θα απολυθούν χωρίς αμοιβή, εάν το Κογκρέσο αποτύχει να παράσχει χρηματοδότηση για το οικονομικό έτος που αρχίζει την 1η Οκτωβρίου. Η δημοσίευση σημαντικών οικονομικών δεδομένων των ΗΠΑ που είναι κρίσιμης σημασίας για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους επενδυτές, θα ανασταλεί επίσης επ' αόριστον εάν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κλείσει.
Συγκεκριμένα, θα καταδείξει τους σημαντικούς περιορισμούς που θέτει η εντατικοποίηση της πολιτικής πόλωσης στη χάραξη δημοσιονομικής πολιτικής σε μια περίοδο φθίνουσας δημοσιονομικής ισχύος, λόγω της διεύρυνσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και της επιδείνωσης του χρέους», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Τον Αύγουστο, η Moody's υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση δέκα μικρών και μεσαίων αμερικανικών τραπεζών και δήλωσε ότι ενδέχεται να υποβαθμίσει ορισμένους από τους μεγαλύτερους δανειστές της χώρας, προειδοποιώντας ότι η πιστωτική ισχύς του τομέα θα δοκιμαστεί πιθανώς από τους κινδύνους χρηματοδότησης και την ασθενέστερη κερδοφορία.
Ειδικότερα, υποβάθμισε τις αξιολογήσεις 10 τραπεζών κατά μία βαθμίδα και έθεσε έξι τραπεζικούς κολοσσούς, συμπεριλαμβανομένων των Bank of New York Mellon, US Bancorp State Street και Truist Financial, σε αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση.
"Τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου πολλών τραπεζών έδειξαν αυξανόμενες πιέσεις κερδοφορίας που θα μειώσουν την ικανότητά τους να παράγουν εσωτερικό κεφάλαιο", αναφέρει η Moody's σε σημείωμά της.
"Αυτό συμβαίνει καθώς μια ήπια ύφεση στις ΗΠΑ διαφαίνεται στον ορίζοντα για τις αρχές του 2024 και η ποιότητα του ενεργητικού φαίνεται να μειώνεται, με ιδιαίτερους κινδύνους στα χαρτοφυλάκια εμπορικών ακινήτων (CRE) ορισμένων τραπεζών".
Η Moody's δήλωσε ότι τα αυξημένα ανοίγματα CRE αποτελούν βασικό κίνδυνο λόγω των υψηλών επιτοκίων, της μείωσης της ζήτησης γραφείων ως αποτέλεσμα της τηλεργασίας και της μείωσης της διαθεσιμότητας πιστώσεων CRE.
Ο οίκος αξιολόγησης άλλαξε επίσης τις προοπτικές του σε αρνητικές για έντεκα τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Capital One, Citizens Financial, και Fifth Third Bancorp.
Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank νωρίτερα φέτος πυροδότησε κρίση εμπιστοσύνης στον τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ, οδηγώντας σε φυγή καταθέσεων σε πλήθος περιφερειακών τραπεζών, παρά το γεγονός ότι οι αρχές δρομολόγησαν έκτακτα μέτρα για τη στήριξη της εμπιστοσύνης.
Η Moody's προειδοποίησε ότι οι τράπεζες με σημαντικές μη πραγματοποιημένες ζημίες που δεν αντικατοπτρίζονται στους εποπτικούς δείκτες κεφαλαίου τους είναι ευάλωτες σε απώλεια εμπιστοσύνης στο σημερινό περιβάλλον υψηλών επιτοκίων.
Η σαρωτική έκθεση έρχεται στο πλαίσιο της σύσφιξης των νομισματικών συνθηκών, αφού ο ταχύτερος ρυθμός αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες επιβραδύνει τη ζήτηση και τον δανεισμό, σχολιάζει το Reuters.
Τα υψηλότερα επιτόκια έχουν επίσης αυξήσει το φάσμα της ύφεσης και ασκούν πίεση σε τομείς όπως τα ακίνητα να προσαρμοστούν στα μετα-πανδημικά δεδομένα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης