Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Η Ιαπωνία θα αναγκαστεί να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα

JP Morgan: Η Ιαπωνία θα αναγκαστεί να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα
Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε σταθερά τα επιτόκια
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα μπορούσε να αναγκαστεί να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα από το αναμενόμενο εάν το ιαπωνικό γεν αποδυναμωθεί πέραν των 150 ανά δολάριο, σύμφωνα με τον Bob Michele, παγκόσμιο επικεφαλής σταθερού εισοδήματος της JP Morgan Asset Management.
Τα υψηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν στη συνέχεια να διαλύσουν το carry trade του γιεν και να πυροδοτήσουν την επιστροφή ιαπωνικών κεφαλαίων στις εγχώριες αγορές ομολόγων της, μια κίνηση που θα μπορούσε να προκαλέσει μεταβλητότητα στην αγορά, είπε ο ίδιος
«Ανησυχώ καθώς η καμπύλη αποδόσεων ομαλοποιείται και τα επιτόκια ανεβαίνουν, θα μπορούσατε να δείτε μια δεκαετία -ή και περισσότερο- επαναπατρισμού», δήλωσε ο Michele μιλώντας στο CNBC. «Αυτός είναι ο μοναδικός κίνδυνος για τον οποίο ανησυχώ».
Η BOJ αποτελεί εξαίρεση, καθώς οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν αυξήσει επιθετικά τα επιτόκια για να καταπολεμήσουν τον εκρηκτικό πληθωρισμό. Οι δεκαετίες διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής στην Ιαπωνία -ακόμη και όταν άλλες παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες σκλήρυναν την πολιτική τους τους τελευταίους 12 μήνες- έχουν συγκεντρώσει τα carry trades στο ιαπωνικό γεν.
Τα carry trades περιλαμβάνουν δανεισμό με χαμηλότερο επιτόκιο για να επενδύσουν σε άλλα περιουσιακά στοιχεία που υπόσχονται υψηλότερες αποδόσεις.
Το ιαπωνικό νόμισμα δέχεται νέες πιέσεις μετά τη διατήρηση στα ίδια επίπεδα των επιτοκίων από τη Fed την Τετάρτη και την επισήμανση ότι αναμένει μία ακόμη αύξηση μέχρι το τέλος του έτους. Το γεν έχει πλέον αποδυναμωθεί περισσότερο από 11% έναντι του δολαρίου φέτος μέχρι σήμερα.
«Νομίζω ότι εκεί που θα μπορούσαν να αναγκαστούν να βάλουν το χέρι τους είναι να κοιτάξουν το δολάριο-γιεν. Είμαστε πολύ κοντά στο 150... όταν αυτό αρχίσει να φτάνει στο 150 και υψηλότερα, τότε θα πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω και να σκεφτούν: το ξεπούλημα του γεν αρχίζει τώρα να εισάγει πιθανώς περισσότερο πληθωρισμό από ό,τι θέλουμε», δήλωσε ο Michele στο CNBC πριν από την απόφαση της ΒοJ να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια.
Ενώ ένα ασθενέστερο γεν καθιστά τις ιαπωνικές εξαγωγές φθηνότερες, καθιστά επίσης τις εισαγωγές ακριβότερες, δεδομένου ότι οι περισσότερες μεγάλες οικονομίες αγωνίζονται να συγκρατήσουν τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό.
«Έτσι, μπορεί να τους δώσει κάλυψη για να αρχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια νωρίτερα από ό,τι περιμένει η αγορά», πρόσθεσε ο Michele.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης