Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Xτύπημα ως 6% το 2024 στα κέρδη των ελληνικών τραπεζών λόγω ΜRR - Οι νέες τιμές στόχοι...

Morgan Stanley: Xτύπημα ως 6% το 2024 στα κέρδη των ελληνικών τραπεζών λόγω ΜRR - Οι νέες τιμές στόχοι...
Bάσει των πρώτων αναλύσεων του αμερικανικού οίκου, ο αντίκτυπος μιας πιθανής αύξησης των υποχρεωτικών αποθεματικών στο 4% θα είναι αρνητικός
Tης τάξεως του 4% - 6% το 2024 και 3% - 4% το 2025 αναμένεται να φτάσει το χτύπημα στα κέρδη των ελληνικών τραπεζών, λόγω πιθανής αλλαγής στο κατώτατο (υποχρεωτικό) όριο ελάχιστων αποθεματικών (Minimum Reserves Requirements - MRR) της ΕΚΤ από το σημερινό 1% σε 3%-4%, σύμφωνα με τη Morgan Stanley.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, «ένα ανεπιβεβαίωτο άρθρο του Reuters στις 18 Σεπτεμβρίου υποδηλώνει ότι ορισμένα μέλη της ΕΚΤ τάσσονται υπέρ της αύξησης του ορίου στα ελάχιστα αποθεματικά (MRR) των τραπεζών από το τρέχον 1% σε 3-4%, για τα οποία δεν θα λαμβάνουν τόκο.
Παρότι τα πρακτικά της συνεδρίασης της ΕΚΤ του Ιουλίου δείχνουν ότι το συμβούλιο αποφάσισε να μην αυξήσει το 2% σε ό,τι αφορά τα ελάχιστα αποθεματικά των τραπεζών, η αγορά συνέχισε να βλέπει αυτό το ενδεχόμενο ως κίνδυνο, επομένως τα νέα που υποδηλώνουν ακόμη μεγαλύτερη αύξηση είναι ανεπιθύμητα.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα φέτος η ΕΚΤ ανακοίνωσε αλλαγή στην αμοιβή του επιτοκίου MRR, κατεβάζοντάς το στο 0%».
φδσασφδασδφα.JPG
«Με βάση, λοιπόν, την απλή ανάλυσή μας» λέει η Morgan Stanley, «εκτιμούμε ότι ο αντίκτυπος από μια αλλαγή στα κέρδη των ελληνικών τραπεζών το 2024 θα μπορούσε να είναι από 4-6% και σε 2025 από 3-4%».
Λαμβανομένου υπόψη του ελάχιστου υποχρεωτικού αποθεματικού ύψους 2%, τα αντίστοιχα μεγέθη θα είναι 1-2% και 1-1,5%, αντίστοιχα.
Στους αριθμούς μας, η Πειραιώς και η Alpha Bank θα επηρεαστούν περισσότερο από τέτοιες αλλαγές, αν συμβούν, και η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank λιγότερο.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι τιμές στόχοι που προτείνει ο αμερικανικός οίκος είναι: Τα 4,4 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς (σύσταση overweight), τα 8,33 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα (σύσταση overweight), τα 2,11 ευρώ για την Alpha Bank (σύσταση equalweight) και τα 2,1 ευρώ για τη Eurobank (σύσταση equalweight).
1_348.JPG
2_255.JPG
3_175.JPG
4_118.JPG
Οι ελληνικές τράπεζες σημείωσαν πτώση 4% κατά μέσο όρο τον τελευταίο μήνα, με τις ελληνικές τράπεζες να τυγχάνουν διαπραγμάτευσης με όρους P/TBV στο 0,5-0,7x και με όρους P/E στο 5-6x το 2024.
«Πιστεύουμε ότι η πρόσφατη απόδοση τιμών αντικατοπτρίζει την κορύφωση του κύκλου των καθαρών εσόδων από τόκους (NII) και σε κάποιο βαθμό την πρόσφατη αύξηση του ρυθμιστικού θορύβου στην Ευρώπη, η οποία θα μπορούσε να συνεχίσει να επιβαρύνει την απόδοση των μετοχών μετά την υπεραπόδοση του κλάδου έναντι των ομοτίμων στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (CEEMEA) φέτος».
Επισημαίνεται ότι οι αποτιμήσεις των μετοχών των ελληνικών τραπεζών βασίζονται με μέσο ROTE 11,5% (έναντι στόχων άνω του 12%), το οποίο ενσωματώνει κανονικοποιημένα επιτόκια ~2,5% έναντι ανώτατου 4% σήμερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης