Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ για τράπεζες: Μειωμένη η δύναμη των εποπτικών αρχών, απαιτείται περισσότερη λειτουργική ανεξαρτησία

ΔΝΤ για τράπεζες: Μειωμένη η δύναμη των εποπτικών αρχών, απαιτείται περισσότερη λειτουργική ανεξαρτησία
Λειτουργική ανεξαρτησία και ανεξαρτησία ζητά από τις εποπτικές αρχές το ΔΝΤ
Η χρηματοπιστωτική σταθερότητα χρειάζεται εποπτικές αρχές με ικανότητα και θέληση να ενεργούν, αναφέρουν σε άρθρο -στο blog του ΔΝΤ- οικονομολόγοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), σημειώνοντας πως οι εποπτικές αρχές σε πολλές χώρες αντιμετωπίζουν συνθήκες που περιορίζουν την αποτελεσματικότητά τους.
«Η αύξηση του πήχη απαιτεί ανεξαρτησία με σαφείς εντολές, ενισχυμένες εξουσίες, μεγαλύτερους πόρους και πιο αποτελεσματικές προσεγγίσεις», υπογραμμίζεται στην έρευνα.
Όπως εκτιμούν οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ, η διατήρηση υγιών τραπεζών και η σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος εξαρτάται τόσο από την καλή εποπτεία όσο και από την αποτελεσματική διαχείριση κινδύνων και διακυβέρνηση στις τράπεζες.
Ενώ συνήθως δίνεται μεγάλη προσοχή στην αναγκαία αναβάθμιση των κανονισμών μετά από τραπεζικές κρίσεις, η αναβάθμιση της εποπτικής αποτελεσματικότητας μπορεί να στερηθεί της αντίστοιχης προσοχής -παρόλο που η ανάλυση (Good Supervision: Lessons from the Field) του ΔΝΤ δείχνει σταθερά ότι αποτελεί το «κλειδί» για την τραπεζική και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
«Οι επόπτες απαιτούν λειτουργική ανεξαρτησία για να εκτελούν τα καθήκοντά τους χωρίς εξωτερικές πιέσεις, μαζί με υπευθυνότητα. Χρειάζονται μια σαφή εντολή για να διασφαλίσουν ότι επικεντρώνονται στα σωστά προβληματικά σημεία. Και χρειάζονται επαρκείς νομικές εξουσίες για να στηρίξουν τις ενέργειές τους. Οι επαρκείς πόροι, τα κατάλληλα σύνολα δεξιοτήτων και η εφαρμογή ορθής κρίσης και βαθιάς ανάλυσης με βάση την ακριβή επίγνωση της κατάστασης για τις προοπτικές, τους κινδύνους και τα τρωτά σημεία, είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την έγκαιρη και οριστική δράση των εποπτών.
«Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση είχε τονίσει τη σημασία των εποπτικών αρχών να είναι παρεμβατικές, δηλαδή να επιδεικνύουν τη βούληση και την ικανότητα να δράσουν. Η ενημέρωση του 2012 των παγκόσμιων προτύπων για την τραπεζική εποπτεία —οι Βασικές Αρχές της Βασιλείας— αύξησε τις προσδοκίες για τις εποπτικές αρχές να λαμβάνουν υπόψη τις οικονομικές και επιχειρηματικές τάσεις, καθώς και τη συσσώρευση και συγκέντρωση κινδύνων εντός και εκτός του τραπεζικού τομέα. Η εποπτεία “ελαφριάς επαφής”, που συχνά επικαλείται ως μέρος των προσπαθειών για την ενθάρρυνση της οικονομικής δραστηριότητας και την ενίσχυση του ανταγωνισμού, είχε αποδειχθεί ανεπιτυχής».

Πρόοδος, αλλά πολύς δρόμος μπροστά

Πρώτα τα καλά νέα. Η ανάλυση του ΔΝΤ διαπίστωσε μεγάλη πρόοδο στην παρακολούθηση και την ανάλυση κινδύνων σε προηγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες, με πολλές από αυτές να έχουν ενσωματώσει μακροπρόθεσμες εποπτικές προσεγγίσεις, σε ορισμένες περιπτώσεις αξιοποιώντας εργαλεία έντασης δεδομένων και τεχνολογίας.
Η ευρύτερη υιοθέτηση των stress tests ήταν επίσης μεγάλη πρόοδος.
Ωστόσο, στις βασικές πτυχές, η πρόοδος στην εποπτεία δεν ήταν επαρκής.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι περισσότερες από τις μισές δικαιοδοσίες δεν διαθέτουν ανεξάρτητες εποπτικές αρχές τραπεζών με σαφή εντολή ασφάλειας και ευρωστίας, με χρηστή εσωτερική διακυβέρνηση ή με πόρους κατάλληλους για τις αρμοδιότητες που τους έχουν ανατεθεί. Παραμένουν επίσης ελλείψεις σε εποπτικές προσεγγίσεις, τεχνικές, εργαλεία.
Ως αποτέλεσμα, η έγκαιρη ανάληψη δράσης με βάση τα ευρήματα της εποπτείας εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση. Η συνεχιζόμενη διαρθρωτική εξέλιξη του χρηματοπιστωτικού τομέα, όπως η ανάπτυξη της μη τραπεζικής χρηματοπιστωτικής διαμεσολάβησης, η ψηφιοποίηση των οικονομικών και η κλιματική αλλαγή, προστίθενται στις εποπτικές προκλήσεις και καθιστούν αυτές τις αδυναμίες ακόμη πιο σημαντικές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης