Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Eτοιμαστείτε για νέο ράλι στις ελληνικές τράπεζες - Οι καταλύτες της ανόδου...

Goldman Sachs: Eτοιμαστείτε για νέο ράλι στις ελληνικές τράπεζες - Οι καταλύτες της ανόδου...
Η Goldman Sachs εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες αποτελούν μια ελκυστική επιλογή...
Για νέο ράλι στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών μάς προετοιμάζει σύμφωνα με πρόσφατη έκθεσή της η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs.
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, «σε αυτό το ενημερωτικό σημείωμα επαναλαμβάνουμε τη θετική μας άποψη για την πρόοδο που σημειώνουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα, σε ό,τι αφορά την απορρόφηση κινδύνων και τη βελτίωση της κερδοφορίας τους, καθώς το Euribor αυξήθηκε κατά ~2,7 π.μ. από την τελευταία φορά που δημοσιεύσαμε σχετική έκθεση.
Η αργή ανατιμολόγηση των beta οδήγησε σε σημαντική αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους (NII), ενώ τα αναπτυξιακά προγράμματα και το Ταμείο Ανάκαμψης οδήγησαν σε υψηλότερη καθαρή πιστωτική επέκταση.
Σε αυτό το πλαίσιο, παρουσιάζουμε τους λόγους για τους οποίους μετά τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να αποτελούν μια καλή επενδυτική ευκαιρία.
Ο προτιμώμενος τρόπος έκφρασης της θετικής άποψής μας για τις ελληνικές τράπεζες είναι μέσω ανοίγματος θέσης long στην τραπεζική αγορά χρέους: στο ομόλογο της Alpha Bank με κουπόνι 4,25% 30NC25.
Στα ομόλογα υψηλής εξασφάλισης (senior) συστήνουμε ομόλογα της τράπεζας με κουπόνι 6,875%.
Εκτός από αυτό, παρέχουμε επίσης λεπτομέρειες σχετικά με την εξαγορά μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας εκ μέρους της Eurobank
Έμφαση δίνεται στην υποαπόδοση της έκδοσης του ομολόγου της Εθνικής Τράπεζας εκφρασμένου σε βρετανική λίρα, με κουπόνι 8,75% έναντι της αντίστοιχης του ευρώ με κουπόνι 7,25%.
Αν και αναγνωρίζουμε ότι το ομόλογο σε λίρα τυγχάνει διαπραγμάτευσης με discount έναντι της έκδοσης σε ευρώ, η βάση είναι τώρα στις 120 μ.β. έναντι και του μέσου όρου των 85 μ.β. από την έκδοση του ομολόγου σε λίρα τον περσινό Νοέμβριο».

Ιδέες για trade

Περαιτέρω, η Goldman Sachs προβαίνει σε συστάσεις για επενδύσεις στα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών:

  • Αγοράστε την έκδοση της ALPHA με κουπόνι 4,25% 30NC25 (z+602 μ.β.) με απόδοση στην ανάκληση (ytc) 9,99% και στόχο z+520 μ.β.
  • Αγοράστε την έκδοση της ALPHA με κουπόνι 6,875% (z+339 μ.β.) και ytc 6,74% και στόχο z+300 μ.β.
  • Αγοράστε την έκδοση της ETE σε λίρα με κουπόνι 8,75% (z+356 μ.β.) και ytc 8,59% με στόχο z+322 μ.β.
  • Αγοράστε την έκδοση της Ελληνικής Τράπεζας HBCY με κουπόνι 10,25% 33NC28 (z+506 μ.β.) και ytc 8,44% με στόχο z+475 μ.β. (περίπου 20 μ.β. πίσω από την έκδοση της Eurobank με κουπόνι 10% 32-27).
  • Αγοράστε την έκδοση της Πειραιώς με κουπόνι 8,75% PNC26 (z+920 μ.β.) με ytc 12,78% και στόχο στο 11,25%.

Κίνδυνοι; Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα είναι: ηαπροσδόκητη επιδείνωση του ελληνικού μακροοικονομικού προφίλ, ο χειρότερος του αναμενομένου αντίκτυπος στην ελληνική οικονομία από τις πυρκαγιές που θα ασκούσαν πίεση στη δημοσιονομική θέση, το «αγκάθι» των DTAs (αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις) που συνθέτουν την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών: στο τέλος α’ εξαμήνου 2023 το ποσό των DTAs που είναι επιλέξιμα και συμπεριλαμβάνονται στους δείκτες CET1 ανήλθαν σε 2,7 δισ. ευρώ (60,7% του CET1 και 8,2% των σταθμισμένων έναντι του κινδύνου περιουσιακών στοιχείων - RWA) με 3,87 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το DTC στα 3,51 δισ. ευρώ).

Οικονομία…

Η DBRS αναβάθμισε σε επενδυτική βαθμίδα το αξιόχρεο της Ελλάδος στις 8 Σεπτεμβρίου 2023, αναμένοντας πως η νέα κυβέρνηση θα «παραμείνει προσηλωμένη στη δημοσιονομική πειθαρχία» και την πτωτική τάση.
Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατέθεσε για το 2023, η κυβέρνηση «βλέπει» μείωση του χρέους στο 162,6% έως το τέλος του 2023 και στο 135,2% έως το τέλος του 2026.
Τα ελληνικά ομόλογα repo FT είναι επιλέξιμα για το πρόγραμμα APP της ΕΚΤ και το πρόγραμμα επανεπενδύσεων, καθώς η Κεντρική Τράπεζα λαμβάνει υπόψη την υψηλότερη βαθμολογία από τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας τους οποίους αναγνωρίζει
Συνεχίζει να δίνει πρόσβαση σε χρηματοδότηση χονδρικής ως αποτέλεσμα της «διεύρυνσης της βάσης των collaterals.
Επισημαίνεται πως η ενέργεια αξιολόγησης της DBRS έπεται της κίνησης της γερμανικής Scope στις 4 Αυγούστου, που αναβάθμισε την Ελλάδα σε BBB- από BB+ μεταβάλλοντας τις προοπτικές από θετικές σε σταθερές, αλλά και της αξιολόγησης της ιαπωνικής R&I.
Η Scope αναφέρθηκε i) στην ευρωπαϊκή στήριξη της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης προγραμμάτων όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, ii) στη θετική εξέλιξη του δημοσιονομικού πλαισίου με σταθερή πορεία μείωσης του χρέους και συνεχή πρωτογενή πλεονάσματα, iii) στις μεταρρυθμίσεις που έχουν μειώσει τους υψηλούς δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων και έχουν ενισχύσει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.
«Πιστεύουμε ότι η πιθανότητα επιστροφής του ελληνικού κράτους σε αξιολόγηση Investment Grade είναι πολύ υψηλή, με τις ακόλουθες ημερομηνίες για την επερχόμενη προγραμματισμένη αξιολόγησης στις 15 Σεπτεμβρίου από τη Moody’s, στις 20 Οκτωβρίου από την S&P και στη 1 Δεκεμβρίου από τη Fitch.
Σημειώνουμε ότι ο Moody's αξιολογεί επί του παρόντος την Ελλάδα σε Ba3/POS, τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, οπότε οποιαδήποτε αναβάθμιση από τον αμερικανικό οίκο θα είναι λιγότερο σημαντική για την Ελλάδα, αλλά εξακολουθεί να είναι σημαντική για τις τράπεζες, καθώς η Moody's είναι ο μόνος οίκος αξιολόγησης που καλύπτει την αξιολόγηση των τραπεζών με εκείνη του κράτους.
Η S&P και η Fitch την αξιολογούν σε BB+ με προοπτικές θετικές και σταθερές αντίστοιχα. Μια αναβάθμιση, υπογραμμίζουν, από την S&P θα ήταν σημαντική λόγω των επιπτώσεων για την ένταξη στους δείκτες» αναφέρει η Goldman Sachs.

Stress test

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, οι ελληνικές τράπεζες είχαν καλές επιδόσεις στο stress test του 2023, με μέση ανάληψη στο CET1 στο δυσμενές σενάριο των 3,3 π.μ., που συγκρίνεται καλά με το 4,8 π.μ.
Η Τράπεζα Πειραιώς είδε, σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο, πτώση στον δείκτη CET1 το 2023 κατά 3,2 ποσοστιαίες μονάδες, το οποίο είναι συγκρίσιμο με το επίπεδο της Eurobank.
Οι τράπεζες είναι σε θέση να αντέξουν τους κραδασμούς και να διατηρήσουν μια αρκετά σταθερή κεφαλαιακή θέση.
Σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο, ο δείκτης CET1 της Πειραιώς και της Alpha υπολείπεται της ισχυρής αύξησης κεφαλαίου μέχρι στιγμής κατά το 2023, με 150 bp και 116 bp παραγωγής οργανικού κεφαλαίου το α' εξάμηνο του 23, αντίστοιχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης