Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Συναγερμός από Dalio (Bridgewater): Αποφύγετε τα ομόλογα - Τα μετρητά είναι η καλύτερη επένδυση

Συναγερμός από Dalio (Bridgewater): Αποφύγετε τα ομόλογα - Τα μετρητά είναι η καλύτερη επένδυση
O Dalio προειδοποιεί πως εάν οι επενδυτές δεν λαμβάνουν υψηλές αποδόσεις, θα πωλήσουν τα ομόλογα
Σχετικά Άρθρα
Τον κώδωνα του κινδύνου για το αμερικανικό χρέος κρούει ο ιδρυτής της Bridgewater Associates, Ray Dalio, προειδοποιώντας μάλιστα ότι τα ομόλογα δεν είναι καλή μακροπρόθεσμη επένδυση.
Όπως υποστήριξε, μια διεθνή αγορά ομολόγων που είναι ήδη υπερφορτωμένη με αμερικανικό χρέος μπορεί να δεχτεί πιέσεις πώλησης που θα στείλουν τις αποδόσεις υψηλότερα. Μιλώντας στη 10η Σύνοδο Κορυφής του Milken Institute Asia Summit στη Σιγκαπούρη, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής σημείωσε ότι το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών πρέπει να πουλήσει τεράστιες ποσότητες ομολόγων καθώς το κρατικό έλλειμμα διογκώνεται, προσθέτοντας ότι η κατάσταση αποτελεί επίσης παγκόσμιο πρόβλημα. Αλλά αν οι επενδυτές δεν λαμβάνουν αρκετά υψηλό πραγματικό επιτόκιο, θα πουλήσουν αυτά τα ομόλογα, προειδοποίησε ο ίδιος.
«Η [ανισορροπία] μεταξύ προσφοράς και ζήτησης δεν είναι μόνο η ποσότητα των νέων ομολόγων. Είναι το ζήτημα του "επιλέγετε να πουλήσετε τα ομόλογα;". Προσωπικά πιστεύω ότι τα ομόλογα μακροπρόθεσμα δεν αποτελούν καλή επένδυση», δήλωσε ο Dalio.
Αν σημειωθούν πωλήσεις, οι αποδόσεις θα αυξηθούν περαιτέρω, καθώς η αγορά πρέπει να προσελκύσει αγοραστές ομολόγων. Αυτό σημαίνει ότι οι νομισματικές αρχές θα αντιμετωπίσουν το δύσκολο έργο. «Όταν οι αποδόσεις αυξάνονται, η κεντρική τράπεζα πρέπει τότε να κάνει μια επιλογή: Να τις αφήσει να ανέβουν και να υποστεί τις συνέπειες, ή να τυπώσει στη συνέχεια χρήμα και να αγοράσει αυτά τα ομόλογα; Και αυτό έχει πληθωριστικές συνέπειες», δήλωσε ο Dalio. «Έτσι, βλέπουμε αυτή τη δυναμική να συμβαίνει τώρα».
Η αγορά ομολόγων είναι πλημμυρισμένη από αμερικανικό χρέος. Μόνο σε ένα τρίμηνο, το υπουργείο Οικονομικών πλημμύρισε την αγορά με έντοκα γραμμάτια ύψους 1 τρισ. δολαρίων. Εν τω μεταξύ, με 7,6 τρισ. δολάρια σε χρέος των ΗΠΑ να λήγουν σε λιγότερο από ένα χρόνο, το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους πιθανότατα θα σημάνει άνοδο των αποδόσεων.
Ερωτηθείς για τις επενδυτικές του συμβουλές, ο Dalio είπε: «Δεν θέλω να έχω χρέος, ξέρετε, ομόλογα και τέτοια πράγματα. Προσωρινά αυτή τη στιγμή, τα μετρητά νομίζω ότι είναι μια καλή επένδυση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης