Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fidelity: Βρισκόμαστε στο λυκόφως των ανοδικών αγορών - Τα ομόλογα το μαρτυρούν

Fidelity: Βρισκόμαστε στο λυκόφως των ανοδικών αγορών - Τα ομόλογα το μαρτυρούν
Τα υψηλότερα επιτόκια ομολόγων είναι η κύρια απειλή για τις τιμές των μετοχών
Σχετικά Άρθρα
Η αύξηση των μετοχών τεχνολογίας που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη έχει ωθήσει τη χρηματιστηριακή αγορά φέτος, παρά την πιο επιθετική εκστρατεία νομισματικής σύσφιξης της Federal Reserve από τη δεκαετία του 1980.
Ωστόσο, ένας εμπειρογνώμονας πιστεύει ότι το ράλι είναι κοντά στο να εκτονωθεί, καθώς οι αυξανόμενες αποδόσεις των ομολόγων διαβρώνουν την ελκυστικότητα των μετοχών.
Τα διετή ομόλογα πληρώνουν τώρα μια απόδοση σχεδόν 5%, κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από το 2006 - τέτοιες υψηλές αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, που θεωρούνται οι ασφαλέστερες επενδύσεις, τείνουν να μειώνουν την ελκυστικότητα πιο ριψοκίνδυνων εναλλακτικών λύσεων όπως οι μετοχές.
Τα ομόλογα λήξεως σε 10 και 30 έτη πληρώνουν 4,26% και 4,36% αντίστοιχα.
«Όλα υποδηλώνουν ότι η ανοδική αγορά μετοχών βρίσκεται στο λυκόφως της», έγραψε ο Jurrien Timmer, διευθυντής παγκόσμιων μακροοικονομικών στην Fidelity Investments.
«Φαίνεται ασφαλές να υποθέσουμε ότι θα πάμε από διψήφιες σε μονοψήφιες αποδόσεις τα επόμενα χρόνια, με τις αποτιμήσεις να φέρουν το μεγαλύτερο βάρος της επαναφοράς».
Ο Timmer ανέφερε τα υψηλότερα επιτόκια ομολόγων ως την κύρια απειλή για τις τιμές των μετοχών.
Οι αποδόσεις του 2ετούς ομολόγου αυξήθηκαν κατά περίπου 480 μονάδες βάσης τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.
Τα επιτόκια του δεκαετούς χρέους αυξήθηκαν κατά περίπου 400 μονάδες βάσης την ίδια περίοδο.
"Εάν οι αποδόσεις συνεχίσουν να ανεβαίνουν, θα αφήσει σημάδι στις αποτιμήσεις, σύμφωνα με το μοντέλο προεξοφλημένων ταμειακών ροών (DCF), ανεξάρτητα από τα κέρδη.
Οι προοπτικές αμφισβητούνται ήδη από το φόντο της αποτίμησης."

Προειδοποιήσεις

Ο Timmer δεν είναι ο μόνος που υιοθετεί μια προσεκτική στάση για τις μετοχές.
Οι στρατηγικοί αναλυτές της JPMorgan ανέφεραν σε πρόσφατο σημείωμα ότι «παραμένουν αμυντικοί» έναντι των μετοχών, δεδομένων των «υψηλών αποτιμήσεων και της υπερβολικής αισιοδοξίας» στην αγορά.
«Τα κέρδη των ΗΠΑ συρρικνώνονται και οι προσδοκίες συναίνεσης για το επόμενο έτος φαίνονται πολύ αισιόδοξες, δεδομένου ενός γηράσκοντα επιχειρηματικού κύκλου με πολύ περιοριστική νομισματική πολιτική, αυξανόμενο κόστος κεφαλαίου, κατάργηση της πολύ εύκολης δημοσιονομικής πολιτικής, διάβρωσης των καταναλωτικών αποταμιεύσεων και της ρευστότητας των νοικοκυριών και αυξημένου κινδύνου ύφεσης», έγραψαν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης