Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Συνεχίζεται το ενεργειακό σοκ - Στα 100 δολάρια το πετρέλαιο... σύντομα

Συνεχίζεται το ενεργειακό σοκ - Στα 100 δολάρια το πετρέλαιο... σύντομα
Μόλις πριν από τρεις μήνες, οι αγορές πετρελαίου ήταν εξαιρετικά πτωτικές και γεμάτες από short-sellers
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν εκτιναχθεί σε υψηλό 10 μηνών, με την έκπληξη της αύξησης των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ να αποτυγχάνουν να περιορίσουν τις προσδοκίες για περιορισμένες προμήθειες για το υπόλοιπο του έτους.
Το αργό πετρέλαιο Brent για τον πρώτο μήνα Νοεμβρίου είναι στα 92,06 δολάρια/βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό Nymex για παράδοση Οκτωβρίου είναι στα 88,84 δολάρια/βαρέλι, την υψηλότερη τιμή κλεισίματος από τις 11 Νοεμβρίου 2022.
Το WTI και το Brent έχουν κερδίσει έως τώρα 10,7% και 7,1% από την αρχή του έτους, αντίστοιχα.
Τα τελευταία εβδομαδιαία στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 4 εκατομμύρια βαρέλια στα 420,6 εκατομμύρια βαρέλια, μεγάλη αύξηση σε σύγκριση με τις προσδοκίες δημοσκόπησης του Reuters για πτώση 1,9 εκατομμυρίων βαρελιών.
Επίσης, η ΙΕΑ αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την αύξηση της ζήτησης κατά 600.000 βαρέλια ανά ημέρα.

Έλλειμμα στην προσφορά

"Η μεγάλη εικόνα είναι οι εκτεταμένες εθελοντικές περικοπές παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία.
Το έλλειμμα είναι τώρα σε γενικές γραμμές ίσο με την πρόσθετη εθελοντική περικοπή της Σαουδικής Αραβίας", δήλωσε στο Reuters ο Andrew Lipow, πρόεδρος της Lipow Oil Associates στο Χιούστον.
Οι δύο χώρες έχουν επεκτείνει τις περικοπές παραγωγής αργού κατά 1,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) μέχρι το τέλος του έτους, κάτι που η Bank of America έχει προβλέψει ότι θα ανεβάσει τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent πάνω από το όριο των 100 δολαρίων το βαρέλι πριν από το τέλος του έτους.
Η έκθεση του ΟΠΕΚ για την αγορά πετρελαίου που δημοσιεύθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου περιείχε λίγες σημαντικές αλλαγές, με τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της ζήτησης να παραμένουν αμετάβλητες στα 2,44 mb/d το 2023 και 2,45 mb/d το 2024, ενώ η αύξηση της προσφοράς εκτός ΟΠΕΚ αναθεωρήθηκε υψηλότερα κατά 69 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα.

"Ταύρος" η Standard Chartered

Οι αναλυτές εμπορευμάτων της Standard Chartered παραμένουν σταθερά στο στρατόπεδο ταύρων.
Όπως σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου οδηγήθηκαν υψηλότερα το τρίτο τρίμηνο από τις απότομες μειώσεις των αποθεμάτων που προκλήθηκαν από την υπερβολική ζήτηση και προέβλεψαν ότι η δυναμική θα συνεχιστεί το τέταρτο τρίμηνο.
Σύμφωνα με το μοντέλο ζήτησης της StanChart, τα παγκόσμια αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 203 εκατομμύρια βαρέλια (mb) το δεύτερο εξάμηνο του 2022, αλλά έχουν προβλέψει μια στροφή από αυτή την τάση με τα παγκόσμια αποθέματα να αναμένεται να μειωθούν κατά 313 εκατομμύρια βαρέλια το δεύτερο εξάμηνο του 2023.
Οι αναλυτές έχουν επίσης προβλέψει ότι οι παραδόσεις θα είναι κατά μέσο όρο 1,4 mb/d το τέταρτο τρίμηνο, χαμηλότερες από το μέσο όρο των 2,0 mb/d του τρίτου τριμήνου και από το μέγιστο των 3,1 mb/d του Αυγούστου, αντιπροσωπεύοντας μια σημαντική πρόσθετη σύσφιξη από μια βάση ήδη χαμηλών αποθεμάτων.
Εν τω μεταξύ, οι ειδικοί έχουν προβλέψει ότι η αύξηση της ζήτησης της Κίνας θα συνεχίσει να είναι σχετικά αργή και ότι η αύξηση της προσφοράς στις ΗΠΑ θα είναι σχετικά γρήγορη.
Συνολικά, βλέπουν ότι παραμένει μια σημαντική καθαρή σύσφιξη, η οποία ενισχύεται σε μεγάλο βαθμό από τη σημαντική μείωση της προσφοράς του ΟΠΕΚ σε ετήσια βάση.

Ανοδικά τα Hedge Funds

Μόλις πριν από τρεις μήνες, οι αγορές πετρελαίου ήταν εξαιρετικά πτωτικές και γεμάτες από short-sellers, χάρη σε μια πληθώρα αρνητικών καταλυτών, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων επιπέδων αποθεμάτων, της αυξανόμενης προσφοράς από τη Ρωσία, το Ιράν και τη Βενεζουέλα, την αδύναμη παγκόσμια ζήτηση και την υποτονική ανάκαμψη από την κινεζική οικονομία.
Πράγματι, η StanChart αποκάλυψε ότι οι κερδοσκοπικοί μικροί όγκοι ήταν σε ένα σημείο περισσότερο από έξι φορές μεγαλύτεροι από εκείνους μετά την κατάρρευση των Lehman Brothers και Bear Stearns το 2008.
Ωστόσο, το κλίμα της αγοράς έχει πλέον βελτιωθεί αρκετά, με τα hedge funds να επιστρέφουν στην αγορά πετρελαίου με τα πιο ανοδικά στοιχήματά τους σε περισσότερο από ένα χρόνο μετά την παράταση των περικοπών από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία που οδήγησαν το αργό σε άνοδο 30% από τα μέσα Ιουνίου.
Στην πραγματικότητα, τα τελευταία στοιχεία που δείχνουν την τοποθέτηση από τους διαχειριστές χρήματος αποκάλυψαν ότι είναι στο πιο ανοδικό επίπεδο του αμερικανικού αργού από τον Ιούνιο του 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης