Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Ταχυπαλμία στην οικονομία από τον πόλεμο κεφαλαίου - υπαλλήλων – Εργοδότες θέλουν πόνο και ανεργία ως 50%

Rabobank: Ταχυπαλμία στην οικονομία από τον πόλεμο κεφαλαίου - υπαλλήλων – Εργοδότες θέλουν πόνο και ανεργία ως 50%
Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο Tim Gurner, «κατά την άποψή μου, η ανεργία πρέπει να αυξηθεί κατά 40%-50%»
Σχετικά Άρθρα
Ταχυπαλμία προκαλεί στις ανά τον κόσμο οικονομίες ο πόλεμος μεταξύ κεφαλαίου και υπαλλήλων, με κάποιους εργοδότες να φτάνουν στο σημείο να επιζητούν ανεργία μέχρι και 50%, «για να μάθουν τα υποζύγια για ποιον πρέπει να εργάζονται», αναφέρει σε ανάλυσή της η ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Πιο συγκεκριμένα, εντείνεται η ανησυχία για την πορεία των τιμών στις ΗΠΑ μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για τον πληθωρισμό (στον 3,7% τον Αύγουστο ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί στο 3,6%).
Καθρέπτης αυτής της ανησυχίας αποτελεί ιδιαίτερα, σύμφωνα με τη Rabobank, η αγορά πετρελαίου, με το Brent να βαίνει αυξανόμενο, μετά την ανακοίνωση των εκτιμήσεων του ΟΠΕΚ+ ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει ημερησίως έλλειμμα 3,3 εκατομμυρίων βαρελιών το τελευταίο τρίμηνο του έτους.
Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου πρώτου μήνα έκλεισανν πάνω από τα 1.000 δολ./mt - το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιανουαρίου, όταν ο δείκτης δολαρίου (DXY) διαπραγματευόταν γύρω στις 102 μον., έναντι 104 μον. σήμερα.
Την ίδια στιγμή, οι ευρωπαϊκές εισαγωγές ντίζελ βρίσκονται σε καλό δρόμο για να αγγίξουν υψηλό οκτώ μηνών…
Σημειώνεται πως την ίδια στιγμή κατά την οποία ο μαύρος χρυσός αυξανόταν οι μετοχές υποχωρούσαν…
Ο S&P500 έχασε 0,57% και ο πιο ευαίσθητος στο duration NASDAQ υποχώρησε περισσότερο από 1%, παρά το γεγονός ότι οι αποδόσεις του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησαν ελαφρώς μέσα στην ημέρα.
Η γερμανική έρευνα ZEW είδε τους ερωτηθέντες λίγο πιο αισιόδοξους για τις μελλοντικές προοπτικές της οικονομίας, αλλά, όπως σημειώνεται, οι τρέχουσες συνθήκες είναι εξίσου κακές όπως ήταν κατά τη διάρκεια του lockdown.

Παρέμβαση Grantham

Φυσικά, οι κινήσεις στην αγορά των εμπορευμάτων δεν πέρασαν απαρατήρητες από τον επενδυτή θρύλο Jeremy Grantham.
Ο βετεράνος της αγοράς και συνιδρυτής του hedge fund GMO μίλησε σε ένα συνέδριο στο Σίδνεϊ, στο οποίο είπε πως οι αμερικανικές μετοχές είναι μια φούσκα που προς το παρόν λαμβάνουν αέρα από την τεχνητή νοημοσύνη.
Όπως επεσήμανε, η πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ είναι 70%, ενώ υπογράμμισε πως οι επενδυτές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί σε ό,τι αφορά την αγορά ακινήτων – τόσο στις ΗΠΑ όσο και αλλού στον κόσμο, δεδομένου ότι η επί δεκαετίες bull market στα ομόλογα έχει οδηγήσει τις αποτιμήσεις του οικογενειακού εισοδήματος» σε «συντριπτικά υψηλούς πολλαπλασιαστές».
Ο Grantham ξεχώρισε τα εμπορεύματα ως το επενδυτικό φάρο, υποδεικνύοντας ότι ζούμε σε έναν «κόσμο ελλείψεων».
«Δεν έχουμε αρκετό μέταλλο για να πρασινίσει η παγκόσμια οικονομία...
Δεν έχουμε αρκετό λίθιο, κοβάλτιο, νικέλιο ή χαλκό».

Kύματα οργής…

Την ίδια μέρα που μιλούσε ο Grantham, ο κατασκευαστής ακινήτων Tim Gurner έκανε και αυτός την παρέμβασή του… προκαλώντας κύματα οργής στο Twitter…
O λόγος; Σύμφωνα με όσα υποστήριξε, «κατά την άποψή μου, η ανεργία πρέπει να αυξηθεί κατά 40%-50%.
Πρέπει να δούμε πόνο στην οικονομία...
Πρέπει να υπενθυμίσουμε στους ανθρώπους ότι εργάζονται για τον εργοδότη, όχι το αντίστροφο...
Οι συναλλαγές σίγουρα έχουν προκαλέσει οπισθοχώρηση στην παραγωγικότητα.
Οι περισσότεροι έχουν πληρωθεί πολλά για να μην κάνουν τίποτε τα τελευταία χρόνια… οπότε αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει».
Ο Gurner είναι γνωστός για τις αμφιλεγόμενες απόψεις του, αλλά αυτό που είπε ήταν μάλλον πέρα από τα όρια, επισημαίνει η Rabobank.

Ωστόσο, κατά την άποψή του δεν είναι ο Ροβινσώνας Κρούσος, δηλαδή δεν είναι ο μοναδικός που λέει κάτι τέτοιο.
Η πρόεδρος της RBA (κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας) Michele Bullock υποστήριξε σε ομιλία της ότι το ποσοστό ανεργίας πρέπει να αυξηθεί περίπου 4,5% για να σταθεροποιηθεί ο πληθωρισμός στη χώρα της.
Επιθετικά σχόλια είχαμε επίσης από την Catherine Mann της BOE, που είπε ότι «θα προτιμούσε να κάνει λάθος σε ό,τι αφορά τη σύσφιξη και ότι «κατά την άποψή μου, η διατήρηση των επιτοκίων στο τρέχον επίπεδο κινδυνεύει να επιτρέψει περαιτέρω επιμονή του πληθωρισμού».
Τα σχόλια της Mann δείχνουν μια ενδιαφέρουσα αντίθεση σε σχέση με τον ισχυρισμό του Nick TImiraos στη Wall Street Journal το περασμένο Σαββατοκύριακο, ότι οι αξιωματούχοι της Fed είναι σε γενικές γραμμές ευτυχείς να κάνουν λάθος με το να κάνουν πολύ λίγα, παρά πολλά.
Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνει η Rabobank, τα σχόλια της αξιωματούχου της BOE είναι επίκαιρα, δεδομένου ότι οι αποδοχές στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 8,5% τον Ιούλιο, πολύ πάνω από το ήδη πικάντικο 8,2% που είχε προβλέψει η έρευνα του Bloomberg.
Όποια κι αν είναι η περίπτωση, η εχθρότητα μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας σαφώς αυξάνεται, και βλέπουμε τους εργαζομένους να γίνονται όλο και πιο απαιτητικοί και διεκδικητικοί σε ό,τι αφορά το μερίδιο που έχουν λαμβάνειν από την εισοδηματική πίτα.

Ποιος μπορεί να τους κατηγορήσει;

Όπως επισημαίνει ο Jeremy Grantham, τα περισσότερα κέρδη τον τελευταίο καιρό έχουν κατευθυνθεί στις τσέπες των πλουσίων και όχι στις τσέπες των εργαζομένων, και όταν δεν μπορείτε να αγοράσετε ούτε ένα μέτριο σπίτι με έναν σταθερό μεσαίας τάξης μισθό, αρχίζετε να υποψιάζεστε ότι κάτι μπορεί να πηγαίνει στραβά.
Δεν χρειάζεται να ψάξετε πολύ για αποδείξεις αυτής της εχθρότητας.
140.000 μέλη του συνδικάτου της United Auto Workers απειλούν με απεργία αυτή την εβδομάδα, εκτός εάν οι 3 μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες του Ντιτρόιτ δεχθούν τα αιτήματά τους για υψηλότερους μισθούς και βελτιωμένες συνθήκες εργασίας.
Το χρονοδιάγραμμα είναι άβολο δεδομένου του ανταγωνισμού που αντιμετωπίζουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες από φθηνά εισαγόμενα EV.
Παρόμοιες πιθανές απεργιακές ενέργειες γίνονται στις εγκαταστάσεις Wheatstone LNG της Chevron στη Βόρεια Αυστραλία, που έχουν προκαλέσει ταχυπαλμίες στις τιμές του φυσικού αερίου (TTF) τον τελευταίο καιρό, καθώς πιθανές διακοπές στον εφοδιασμό οδηγούν σε μια ήδη αυστηρά περιορισμένη παγκόσμια αγορά.
Είναι σαφές ότι (ορισμένοι) εργαζόμενοι έχουν τώρα μεγάλη μόχλευση και είναι πρόθυμοι να τη χρησιμοποιήσουν για να επιτύχουν μια καλύτερη συμφωνία.
Ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, η κεντρική κυβέρνηση της Αυστραλίας προσπαθεί να περάσει νέα νομοθεσία μέσω του κοινοβουλίου με την ονομασία «Ίδια δουλειά, ίδια αμοιβή», που αποσκοπεί στον περιορισμό της πρακτικής εταιρειών μίσθωσης εργατικού δυναμικού για μείωση των μισθών.
Βέβαια, οι εργαζόμενοι, λέει η Rabobank, δεν πρέπει να φοβούνται τις επιχειρήσεις, αλλά οι κεντρικοί τραπεζίτες όπως η Bullock.
Έτσι, προς το παρόν περιμένουμε να δούμε τι θα φέρει η έκθεση ΔΤΚ των ΗΠΑ.
Θα δούμε περαιτέρω πιέσεις στις τιμές στις υπηρεσίες;
Σε κάθε περίπτωση, η ένταση μεταξύ εργασίας και κεφαλαίου θα συνεχίσει να αυξάνεται, καταλήγει η ολλανδική τράπεζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης