Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η οικονομία «φοβίζει» την ΕΚΤ - Ετοιμάζεται για «παύση» στις αυξήσεις επιτοκίων - Οι εκτιμήσεις από BNP Paribas και Deutsche Bank

Η οικονομία «φοβίζει» την ΕΚΤ - Ετοιμάζεται για «παύση» στις αυξήσεις επιτοκίων - Οι εκτιμήσεις από BNP Paribas και Deutsche Bank
Ο πληθωρισμός για τον Αύγουστο ήταν ελαφρώς υψηλότερος του αναμενόμενου, αλλά ο δομικός πληθωρισμός μειώθηκε σύμφωνα με τις προσδοκίες
Σχετικά Άρθρα
Το κουμπί της… παύσης στις αυξήσεις επιτοκίων αναμένεται να πατήσει η ΕΚΤ στη συνεδρίαση της Πέμπτης (14/9/2023), καθώς η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη επιβραδύνεται με ταχύτερο ρυθμό από το αναμενόμενο. Οι καταναλωτές περιορίζουν τις δαπάνες τους, καθώς ο πληθωρισμός τρώει το διαθέσιμο εισόδημά τους, ενώ ο μεταποιητικός τομέας βρίσκεται σε πτώση από τα μέσα περίπου του 2022. Η οικονομική θεωρία θα έλεγε ότι αυτοί οι δύο παράγοντες θα συμπαρασύρουν τον πληθωρισμό προς τα κάτω. Αλλά το αν αυτό θα επιβεβαιωθεί, είναι μια ακόμη ανοιχτή συζήτηση πίσω από τις κλειστές πόρτες της ΕΚΤ.
«Ενώ τα "περιστέρια" θα υποστηρίξουν ότι είναι απλώς θέμα χρόνου πριν η ασθενέστερη ανάπτυξη οδηγήσει σε χαμηλότερο πληθωρισμό, τα "γεράκια" βασίζονται στο ότι ένα μέρος της αδυναμίας της ανάπτυξης προέρχεται από την προσφορά και όχι από τη ζήτηση», δήλωσε ο Paul Hollingsworth, επικεφαλής οικονομολόγος της BNP Paribas, σε πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμα. «Ως αποτέλεσμα, οι πιέσεις στις τιμές μπορεί να είναι λιγότερο ευαίσθητες στην ασθενέστερη ανάπτυξη από ό,τι συνήθως αναμενόταν».
Ο πληθωρισμός για τον Αύγουστο ήταν ελαφρώς υψηλότερος του αναμενόμενου στο 5,3%. Αλλά ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα και παρακολουθείται στενά από την ΕΚΤ ως μέτρο των υποκείμενων πιέσεων στις τιμές, μειώθηκε σύμφωνα με τις προσδοκίες στο 5,3% επίσης, από 5,5% τον προηγούμενο μήνα.

Υποβάθμιση προβλέψεων

Εν τω μεταξύ, την Πέμπτη αναμένονται και οι νέες εκτιμήσεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη. «Δεδομένων των πρόσφατων στοιχείων, η ΕΚΤ είναι πιθανό να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές για την ανάπτυξη», εκτιμά ο Mark Wall, παρατηρητής της ΕΚΤ της Deutsche Bank. «Οι αυστηρότερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες και η βραδύτερη ανάπτυξη θα πρέπει να μεταφραστούν σε χαμηλότερο επίπεδο πυρήνα του πληθωρισμού μέχρι το τέλος του ορίζοντα πρόβλεψης».
Τo outlook εξακολουθεί να είναι αβέβαιο, Αυτό τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde στο Jackson Hole τον περασμένο μήνα, στο ετήσιο συνέδριο της Fed. Τα τελευταία χρόνια σημειώθηκαν πολυάριθμα σοκ που προκάλεσαν μόνιμες επιπτώσεις στο οικονομικό σύστημα και στη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής. «Πρέπει να διαμορφώσουμε μια άποψη για το μέλλον και να ενεργήσουμε με προοπτική», επεσήμανε η Lagarde στην ομιλία της στο Jackson Hole. «Αλλά θα κατανοήσουμε ποτέ πραγματικά τις επιπτώσεις των αποφάσεών μας μόνο εκ των υστέρων», πρόσθεσε η ίδια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης