Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fundstrat: Η αμερικανική οικονομία οδεύει προς ανάπτυξη, όχι ύφεση - Οι 5 λόγοι

Fundstrat: Η αμερικανική οικονομία οδεύει προς ανάπτυξη, όχι ύφεση - Οι 5 λόγοι
Κόντρα σε όλες τις προβλέψεις (ξανά) ο Tom Lee
Σχετικά Άρθρα
Για «πράσινες σημαίες» (το αντίθετο του «red flags») που σηματοδοτούν μία επικείμενη ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ, έκανε λόγο ο αναλυτής της Fundstrat, Tom Lee, κόντρα σε έναν μεγάλο αριθμό οικονομολόγων που αναμένουν ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Ειδικότερα, σε σημείωμα προς τους πελάτες της Fundstrat, προέβλεψε ανάπτυξη για το τρέχον έτος, επισημαίενοντας πέντε θετικούς οικονομικούς δείκτες.
Να τονιστεί σε αυτό το σημείο πως ο Tom Lee δεν φημίζεται για τις σωστές του προβλέψεις.
«Νομίζω ότι φέτος ουσιαστικά διολισθαίνουμε σε μια επέκταση (του ΑΕΠ)», διότι:

1. Η αγορά εργασίας είναι ακόμα ισχυρή.
Το εργατικό δυναμικό έχει εκτιναχθεί τα τελευταία χρόνια και αυξάνεται με μέσο ρυθμό 1,9% ετησίως από το 2021, σε σύγκριση με μέσο ρυθμό 0,7% ετησίως από το 2010 έως το 2019.
Οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η ισχυρή αγορά εργασίας έχει τονώσει την οικονομία των ΗΠΑ, παρά την επιθετική νομισματική σύσφιξη της Fed τον τελευταίο χρόνο. Ενώ τα κέρδη στους μισθούς έχουν επιβραδυνθεί, οι ΗΠΑ πρόσθεσαν άλλες 187.000 θέσεις εργασίας τον Αύγουστο, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας.

2. Οι προβλέψεις των καταναλωτών για τον πληθωρισμό δείχνουν υποχώρηση.
Οι προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό έχουν υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια – ένας ακόμη θετικός δείκτης για την οικονομία. Ενδεικτικά, οι καταναλωτές «βλέπουν» τον πληθωρισμό σε έναν χρόνο στο 3,6% σύμφωνα με τη Fed της Νέας Υόρκης (Σεπτέμβριος 2023), από το 6,8% που είχε καταγραφεί τον Ιούνιο του 2022.
Εν τω μεταξύ, οι τριετείς προσδοκίες για τον πληθωρισμό μειώθηκαν στο 2,8% τον Σεπτέμβριο, από 4,2% τον Οκτώβριο του 2021. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς σημαίνει ότι οι Αμερικανοί αναμένουν μείωση του πληθωρισμού μακροπρόθεσμα.

3. Οι τιμές των ενοικίων πέφτουν.
Οι τιμές των ενοικίων είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας που συμβάλλει στον πληθωρισμό στην οικονομία και έχουν υποχωρήσει από τα επίπεδα-ρεκόρ του 2021.
Ο Εθνικός Δείκτης Ενοικίων του Apartment List μειώθηκε 1,2% τον Αύγουστο, από σχεδόν 20% αύξηση στα τέλη του 2021. Εν τω μεταξύ, το ποσοστό των πολιτειών των ΗΠΑ με μείωση ενοικίων αυξήθηκε στο 45% τον Αύγουστο, από 0% τον Ιούλιο του περασμένου έτους.
Ο μειωμένος πληθωρισμός εοικίων θα μπορούσε εύκολα να βοηθήσει τον πληθωρισμό να πέσει, υπογραμμίζει ο Tom Lee.

4. Η Janet Yellen αισθάνεται καλύτερα για την οικονομία των ΗΠΑ.
Η υπουργός Οικονομικών έχει γίνει πιο αισιόδοξη για την οικονομία, αναφέροντας την περασμένη εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ είναι σε θέση να αποφύγουν μια ύφεση.
«Η οικονομία είναι θεμελιωδώς σε καλή κατάσταση και ο πληθωρισμός μειώνεται εάν τον μετρήσετε σε δωδεκάμηνη βάση», είπε σε ενημέρωση, αν και αναγνώρισε ότι υπάρχει «ακόμα δουλειά να γίνει» για τη μείωση των τιμών.

5. Η μεταβλητότητα του χρηματιστηρίου έχει μειωθεί.
Ο σχετικός δείκτης αστάθειας του χρηματιστηρίου υποχώρησε για λίγο κάτω από το 13 την περασμένη εβδομάδα, πλησιάζοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή του 2023. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι οι επενδυτές αισθάνονται πιο σίγουροι, καθώς η αστάθεια γενικά αυξάνεται όταν η οικονομία εμφανίζει σημάδια αδυναμίας.
Ωστόσο, οι επενδυτές έχουν περισσότερα οικονομικά στοιχεία να αφομοιώσουν, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης για τον πληθωρισμό την Τετάρτη 13/9. Ο ετήσιος ρυθμός του ΔτΚ αναμένεται να επιταχυνθεί στο 3,6% από το 3,2% που καταγράφηκε τον Ιούλιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης