Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Columbia School of Business: Στα πρόθυρα «βρόχου καταστροφής» η αγορά ακινήτων στις ΗΠΑ – Προ των πυλών τσουνάμι κατάρρευσης

Columbia School of Business: Στα πρόθυρα «βρόχου καταστροφής» η αγορά ακινήτων στις ΗΠΑ – Προ των πυλών τσουνάμι κατάρρευσης
Μερικές από τις μεγαλύτερες πόλεις της Αμερικής θα μπορούσαν να βρίσκονται στα πρόθυρα μιας οικονομικής «βρόχου καταστροφής»...
Σχετικά Άρθρα
Αντιμέτωπες με βρόχο καταστροφής είναι μερικές από τις μεγαλύτερες πόλεις των ΗΠΑ, λόγω της κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων, σύμφωνα με οικονομολόγο του Columbia School of Business.
Ειδικότερα, ο καθηγητής Stijn Van Nieuwerburgh κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και μήνες σε μεγάλες έως μεσαίου μεγέθους πόλεις των ΗΠΑ.
Η διαμορφωθείσα κατάσταση οφείλεται στις τάσεις εργασίας για το σπίτι, που έχουν χτυπήσει την αγορά εμπορικών ακινήτων σε κόμβους όπως η Ατλάντα, το Σικάγο και το Ντένβερ.
Αυτές οι πόλεις βλέπουν τώρα μερικά τα υψηλότερα ποσοστά κενών γραφειακών χώρων, είπε ο Nieuwerburgh σε πρόσφατη έκθεση.
Σύμφωνα με εκτίμηση της Εθνικής Ένωσης Μεσιτών, οι κενές θέσεις γραφείων το 2023 έχουν φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Οι οικονομικές επιπτώσεις αυτής της εξέλιξης θα μπορούσαν να είναι τρομερές, είπε ο Nieuwerburgh, καθώς οι φόροι αποτελούν σημαντική πηγή εισοδήματος για το αμερικανικό κράτος.
Οι φόροι στα γραφεία και μόνο αντιπροσωπεύουν έως και το 10% των συνολικών φορολογικών εσόδων, υπολόγισε.

«Εάν αυτά τα γραφεία…»

«Εάν αυτά τα γραφεία χάσουν περίπου το ήμισυ της αξίας τους, τα φορολογικά έσοδα θα μειωθούν, και αυτό θα δημιουργήσει μια τεράστια τρύπα στον προϋπολογισμό» προειδοποίησε ο Nieuwerburg σε συνέντευξή του στο CNBC την περασμένη εβδομάδα.
«Το πρόβλημα που έχουν οι μικρότερες πόλεις είναι ότι, συχνά, δεν υπάρχουν πολλά πράγματα να προσφέρουν στις περιοχές του κέντρου τους εκτός από την εμπορική περιοχή των γραφείων.
Έτσι, όταν αυτή η περιοχή γραφείων αρχίζει να παραπαίει, επηρεάζεται κατά κάποιο τρόπο ολόκληρο πόλη», πρόσθεσε αργότερα.
Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές και μείωση της αξίας των ακινήτων στις πληγείσες πόλεις, με τις τιμές των κτιρίων να πέφτουν δυνητικά ως 35%, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις.
Τράπεζες με υψηλή έκθεση σε χρέη για γραφεία θα μπορούσαν επίσης να αντιμετωπίσουν προβλήματα, με τις αντίστοιχες απαιτήσεις να ανέρχονται σε περίπου 600 δισεκατομμύρια δολάρια, εκτίμησε ο Nieuwerburg.
Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει εδώ και μήνες για προβλήματα στον γενικότερο τομέα των εμπορικών ακινήτων, ο οποίος δυσκολεύεται να ανακάμψει από την πανδημία.
Αυτή η κατάσταση επιδεινώνεται από τη στενότητα των πιστωτικών συνθηκών, με τις τράπεζες να έχουν ήδη αρχίσει να περιορίζουν τον δανεισμό ενώ προσπαθούν να απαλλαγούν από χρέη τα οποία σχετίζονται με εμπορικά ακίνητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης