Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Ο S&P είναι επικίνδυνος και ακριβός - Πτώση 25% εάν κάτι προκαλέσει σοκ στο σύστημα

Morgan Stanley: Ο S&P είναι επικίνδυνος και ακριβός - Πτώση 25% εάν κάτι προκαλέσει σοκ στο σύστημα
Ο επικεφαλής επενδύσεων της Morgan Stanley επισημαίνει ότι οι προοπτικές για τα κέρδη των εταιρειών και την οικονομία είναι αρκετά ζοφερές
Σχετικά Άρθρα
Οι αμερικανικές μετοχές φαίνονται επικίνδυνες και ακριβές και θα μπορούσαν να καταρρεύσουν κατά περισσότερο από 25% αν οι επενδυτές τρομάξουν, λέει ο επικεφαλής επενδύσεων της Morgan Stanley, Mike Wilson.
«Η σχέση κινδύνου/απόδοσης του S&P 500 σήμερα είναι μία από τις χειρότερες που έχω δει ποτέ, δεδομένης της διάταξης των κερδών που βλέπουμε μπροστά μας σε συνδυασμό με την αποτίμηση που έχουμε σήμερα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο δείκτης αναφοράς S&P 500 και ο Nasdaq Composite έχουν σημειώσει ράλι 17% και 33% αντίστοιχα φέτος. Οι επενδυτές έχουν ποντάρει στη Fed να συντρίψει τον πληθωρισμό χωρίς να βυθίσει την αμερικανική οικονομία και στοιχημάτισαν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αυξήσει την παραγωγικότητα και θα ενισχύσει τα εταιρικά κέρδη.
Ο Wilson, επικεφαλής επενδύσεων και επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής μετοχών της Morgan Stanley στις ΗΠΑ, απαρίθμησε έναν μακρύ κατάλογο λόγων για τους οποίους είναι επιφυλακτικός απέναντι στην τρέχουσα αγορά. Ο ίδιος επεσήμανε τα στοιχεία για τη μεταποίηση και τα δάνεια που σηματοδοτούν επικείμενη οικονομική ύφεση, τις υποβαθμισμένες προοπτικές για την αύξηση των εσόδων και των κερδών και ότι πολλές εταιρείες θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν με υψηλότερα επιτόκια μέσα στα επόμενα χρόνια.
Ο Wilson αναφέρθηκε επίσης στην ιστορικά χαμηλή ποιότητα των κερδών και υποστήριξε ότι οι μεγάλες δαπάνες για την τεχνητή νοημοσύνη σήμερα μπορεί να δημιουργήσουν μελλοντικά οφέλη μόνο για λίγες επιχειρήσεις. Επιπλέον, προειδοποίησε ότι οι πρόσφατες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας θα μπορούσαν να οδηγήσουν τους καταναλωτές - πολλοί από τους οποίους αγωνίζονται να αντέξουν τα διογκωμένα έξοδα διαβίωσης και τις μεγαλύτερες μηνιαίες πληρωμές για πιστωτικές κάρτες, δάνεια αυτοκινήτων και υποθήκες - πέρα από τα όρια της αντοχής τους.
Ο Wilson δήλωσε ότι οι επιδόσεις του S&P 500 αποσπούν την προσοχή από άλλα προβλήματα. «Η αγορά μετοχών δεν διαπραγματεύεται καλά κάτω από την επιφάνεια», είπε. «Υπάρχουν πολλά αυτοκινητιστικά δυστυχήματα εκεί έξω», συνέχισε, ξεχωρίζοντας τις εταιρείες μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, τις επιχειρήσεις με ασθενέστερους ισολογισμούς και τους λιανοπωλητές που εξυπηρετούν λιγότερο εύπορους πελάτες.
Σε γενικές γραμμές, οι επενδυτές τιμολογούν μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη, εντυπωσιακή αύξηση των εσόδων και των κερδών και τη μείωση των επιτοκίων από τη Fed μάλλον νωρίτερα παρά αργότερα, σημείωσε.
«Το χρηματιστήριο χρειάζεται ανάκαμψη μόνο και μόνο για να επιβιώσει» δήλωσε ο Wilson, υπογραμμίζοντας ότι πολλές καλές ειδήσεις αντικατοπτρίζονται ήδη στις τρέχουσες αποτιμήσεις, οπότε οποιαδήποτε κακή είδηση θα μπορούσε να προκαλέσει συντριβή. «Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να ρίξετε τον S&P πολύ περισσότερο απ' ό,τι σκέφτονται οι άνθρωποι σήμερα».

Οι τράπεζες

Το στέλεχος της Morgan Stanley επισήμανε τον κίνδυνο για τις μετοχές από περαιτέρω προβλήματα των περιφερειακών τραπεζών, το σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων στην Κίνα και την αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Ιαπωνίας νωρίτερα από το αναμενόμενο. Πρότεινε ότι ένα τέτοιο σοκ στο σύστημα θα μπορούσε να στείλει τον S&P 500 να πέσει από τις σχεδόν 4.500 μονάδες σήμερα στις χαμηλές 3.000 μονάδες - μια πτώση άνω του 25%.
Ο Wilson υπογράμμισε επίσης τις προκλήσεις στα εμπορικά ακίνητα των ΗΠΑ. Οι απότομες αυξήσεις των επιτοκίων τους τελευταίους 18 μήνες, η έκρηξη της απομακρυσμένης εργασίας και η νευρικότητα των περιφερειακών τραπεζών έχουν μειώσει τις αξίες των περιουσιακών στοιχείων, έχουν περιορίσει τον δανεισμό στον τομέα και έχουν συμπιέσει τους υπερχρεωμένους κατασκευαστές.
Εν ολίγοις, ο Wilson βλέπει πολύ περιορισμένα ανοδικά και σημαντικά αρνητικά οφέλη για την επένδυση στον S&P 500 σήμερα.
«Οι ρωγμές σχηματίζονται» δήλωσε. «Είναι παντού, γι' αυτό και οι άνθρωποι στριμώχνονται σε μια χούφτα μετοχές».
«Οι άνθρωποι δεν είναι εντελώς αφελείς σε αυτό και πηγαίνουν στο τελευταίο μέρος που πιστεύουν ότι μπορούν να αράξουν", πρόσθεσε. Αλλά αν όντως χτυπήσει μια ύφεση και οι μετοχές ανάπτυξης μεγάλης κεφαλαιοποίησης, όπως η Nvidia και η Microsoft, παραπαίουν, οι επενδυτές θα μπορούσαν να βρεθούν σε "ένα σωρό προβλήματα"», προειδοποίησε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης