Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Eurobank Equities: Ποιες μετοχές θα επωφεληθούν από την αναβάθμιση της Ελλάδας από τον DBRS

Eurobank Equities: Ποιες μετοχές θα επωφεληθούν από την αναβάθμιση της Ελλάδας από τον DBRS
Στην προτιμώμενη λίστα επιλογών της Eurobank Equities είναι οι ΟΠΑΠ, Jumbo, Μυτιληναίος, ΔΕΗ και Τράπεζα Πειραιώς
Η άνοδος στο ελληνικό χρηματιστήριο δεν έχει εξαντληθεί, σύμφωνα με την Eurobank Equities, καθώς εκτιμά ότι μείωση του κόστους κεφαλαίου θα συνεχίσει το re-rating των αποτιμήσεων, ειδικά για τους τίτλους που συμμετέχουν στον δείκτη MSCI Standard.
Ενδεικτικά, όπως αναφέρει η Eurobank Equities, επισημαίνει ότι μια μείωση κατά 1 π.μ. στο Κόστος Κεφαλαίου οδηγεί σε άνοδο της τιμής κατά 13%.
Όσον αφορά τις τράπεζες, δεδομένου του υψηλότερου COE που ενσωματώνεται στις τιμές (π.χ. >17% για την Alpha και την Πειραιώς), η άνοδος από τη συμπίεση των ασφαλίστρων μετοχών είναι πιο σημαντική.

Έρχονται κι άλλες αναβαθμίσεις

Σύμφωνα με την Eurobank Equities, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας είναι ο βασικός καταλύτης που θα συμβάλει στην προσέλκυση επενδυτικών ροών, βελτιώνοντας έτσι τη ρευστότητα της αγοράς και οδηγώντας σε μείωση των ασφαλίστρων κινδύνου.
Αν και η Ελλάδα έχει όντως αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα από την Scope και πλέον την DBRS, οι επενδυτές επικεντρώνονται κυρίως στις S&P, Fitch, Moody's.
Ως εκ τούτου, αυτός ο καταλύτης είναι ακόμα μπροστά μας.

Παραμείνετε στο ΧΑ

Μετά από ένα ήπιο καλοκαίρι στο ΧΑ, καθώς η προοπτική για υψηλότερα επιτόκια ενίσχυσε τις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία, η βραχυπρόθεσμη ανταμοιβή κινδύνου στο ΧΑ φαίνεται συμμετρική καθώς το εύθραυστο διεθνές κλίμα εξισορροπείται με τα ισχυρά εγχώρια θεμελιώδη μεγέθη, τις ελκυστικές αποτιμήσεις και τους θετικούς καταλύτες.
Δεδομένης της θετικής εγχώριας μεσοπρόθεσμης προοπτικής, η Eurobank Equities υποστηρίζει ότι οι επενδυτές προσθέτουν επιλεκτικά έκθεση κατά τη διάρκεια των διεθνών διορθώσεων.
Η προτιμώμενη λίστα επιλογών της είναι ένας συνδυασμός ποιοτικών τίτλων με υψηλή κερδοφορία και επιστροφές μετρητών (ΟΠΑΠ, Jumbo, Μυτιληναίος) που συμπληρώνεται περαιτέρω από μετοχές υψηλότερου beta σε χαμηλή αποτίμηση, συγκεκριμένα τη ΔΕΗ και την Τράπεζα Πειραιώς.

Ελκυστικές οι αποτιμήσεις

Η Eurobank Equities εκτιμά ότι η ενίσχυση των θεμελιωδών μεγεθών και οι έντονα θετικές αναθεωρήσεις κερδών διατήρησαν τις αποτιμήσεις σε πολύ ελκυστικά επίπεδα.
Ενδεικτικά, ο μη χρηματοοικονομικός κλάδος εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με σε 6x με βάση τα EV/EBITDA, στο χαμηλό άκρο του ιστορικού εύρους συναλλαγών και με discount >20% έναντι ομοτίμων στην ΕΕ.
Όσον αφορά τις τράπεζες, η Alpha Bank και η Πειραιώς παραμένουν στο 0,5-0,6x σε όρους P/TBV, υποδεικνύοντας έτσι πολλά περιθώρια για τη μείωση του χάσματος έναντι των ξένων τραπεζών ως πεποίθηση για την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να παράγουν βιώσιμες διψήφιες αυξήσεις RoTE.
Η Ελλάδα απολαμβάνει αυτήν τη στιγμή τη δυναμική κερδών της καλύτερης κατηγορίας στην Ευρώπη, προσφέρει μια φθηνή πηγή κυκλικότητας, ελκυστικές αρχικές αποτιμήσεις, υγιείς μακροοικονομικές προοπτικές (μόνο εν μέρει επηρεασμένες από τις επιπτώσεις των πρόσφατων πλημμυρών, που πιθανότατα θα κοστίσουν >1% του ΑΕΠ), σταθερό προφίλ αύξησης κερδών και τεχνικούς καταλύτες (αναβάθμιση κρατικών αξιολογήσεων).
Ως εκ τούτου, η Eurobank Equities αναμένει ότι η αγορά θα έχει καλύτερη απόδοση τους επόμενους 12 μήνες, αποκλείοντας οποιαδήποτε σημαντική μεταβολή κινδύνου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης