Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Στους G20 κέρδισε η σωστή πλευρά της Ιστορίας - Πλήρης αποδοχή των αιτιών της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης, απόντος του Putin

Στους G20 κέρδισε η σωστή πλευρά της Ιστορίας  - Πλήρης αποδοχή των αιτιών της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης, απόντος του Putin
Ο Παγκόσμιος Νότος συντάχθηκε με την πλευρά της Ρωσίας
Σχετικά Άρθρα
Η διπλωματική απομόνωση από της διεθνή κοινότητ που επιχειρήθηκε για τη Ρωσία και τον Putin, όπως επέτασσε η δυτική προπαγάνδα, είχε ως βάση τη αρχή ότι η χώρα αποτελούσε έναν διαρκή παραβάτη των κανόνων του διεθνούς δικαίου, ένα κράτος – τρομοκράτη, ο οποίος με την ισχύ των όπλων επεδίωκε επιθετικά την αλλαγή των συνόρων.
Εάν τα δυτικά MME είχαν τη σοφή και αντικειμενική στάση να μελετήσουν την αιτιολόγηση της στρατιωτικής επιχείρησης που έλαβε χώρα διά στόματος Vladimir Putin στις 24 Φεβρουαρίου 2022 θα είχαν κατανοήσει την κύρια πραγματικότητα της ένοπλής συγκρουσης: Η Ρωσία δεν κάνει συγκυριακά παιχνίδια ισχύος αλλά διαλέγεται με την μακρά και πολυτάραχη ιστορία της – την οποία όπως λέει ένας διάσημος Ρώσος ιστορικός τη διαπραγματεύεται αδιάκοπα ως ένα διαρκώς εξελισσόμενο πραλθόν…
Ποια είναι λοιπόν αυτά τα ιστορικά δίκαια και πώς καθορίστηκαν: Η γλώσσα του σκεπτικού είναι απλή και σαφής.
Πρώτον, η Ουκρανία δεν είναι καν πραγματική χώρα, είναι ένα ιστορικό κατασκεύασμα μέσα από τις ποικίλες ιστορικές ατραπούς, δίχως αυτόνομο πολιτισμό και εθνική οντότητα.
Δεύτερον: Το «καθεστώς» του Κιέβου είναι παράνομο — προϊόν ενός πραξικοπήματος του 2014 (λαϊκή εξέγερση) σήμερα, απλή  μαριονέτα της Δύσης — και ο πληθυσμός της είναι στην πραγματικότητα Ρώσοι, ορισμένοι από τους οποίους έχουν εξαπατηθεί ώστε να πιστεύουν ότι έχουν πραγματικά τη δική τους ξεχωριστή ιστορία και κουλτούρα.
Οι κομμουνιστές, επισήμανε ο Putin, κατασκεύασαν αυτή την κρατική (και όχι εθνική) οντότητα.
Ο Lenin και οι σύντροφοί του απέκοψαν «αυτό που είναι ιστορικά ρωσική γη» από τη μητέρα πατρίδα όταν κατέλαβαν την εξουσία το 1917 και ανακήρυξαν την Ουκρανία ως μια ανεξάρτηση ονότητα (στο πλαίσιο των Ανεξάρτητων Σοβιετικών Δημοκρατιών).
«Κανείς δεν ρώτησε τα εκατομμύρια των ανθρώπων που ζουν εκεί τι πιστεύουν».
Η ρωσική κυβέρνηση έχει, λοιπόν, ρητά χαρακτηρίσει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» ως μια επιχείρηση αποκατάστασης της παραχάραξης της ιστορικής αλήθειας
Τρίτον, όχι λιγότερο σημαντικό, ο Putin αναφέρθηκε στην χρήση της «κατσακευασμένης» αυτής οντότητας ως οχήματος εκ μέρους της Δύσης για να ανατρέψει το δόγμα ασφάλειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και να την μετατρέψει σε μια ανίσχυρη μαριονέτα των συμφερόντων της, εκμεταλλευόμενη τους πλούσιους ενεργειακούς και όχι μόνο πόρους της.
Όλα αυτά ναυάγησαν διά παντός αφενός στο πεδίο της μάχης αλλά αναδείχθηκαν εμφατικά και στη αποτυχία της Δύσης να επιτύχει την απομόνωση της Ρωσίας, στο πλευρό της οποίας συντάχθηκε ο Παγκόσμιος Νότος – ο οποίος αντιμετωπίζει το καθεστώς του Κιέβου με την ίδια λογική που περιγράφηκε στην περίφημη ομιλία του Putin.

Τι συνέβη...

Στη φετινή σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 στην Ινδία και στο κοινό ανακοινωθέν  δεν γίνεται πλέον καμία αναφορά στη στρατιωτική δράση της Ρωσίας «κατά της Ουκρανίας», όπως στη δήλωση που κυκλοφόρησε την τελευταία φορά που συναντήθηκαν αξιωματούχοι από τις πιο 20 ισχυρές οικονομίες του κόσμου, ανέφεραν το Σάββατο οι Financial Times και το Bloomberg.
Τώρα τα τεθωρακισμένα, τα drones και οι εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες του Κρεμλίνου αναφέρονται απλώς ότι βρίσκονται «στη» χώρα που ο Putin επιχειρηματολογεί ότι δεν πρέπει να υπάρχει.
Η διπλωματική γλώσσα είναι, σχεδόν εξ ορισμού πολυσήμαντη.
Δεν πρέπει να αναζητούμε σε μια δήλωση της G20, γραμμένη από το πλέον ισχυρό forum του κόσμου, σαφήνεια ή καθοδήγηση σε ηθικά ζητήματα – πρόκειται για αναγνώριση ενός συγκεκριμένου συσχετισμου δυνάμεων.
Συμφώνησαν ότι διεξάγεται «πόλεμος» στην Ουκρανία, για την αρχή του απαραβίαστου των συνόρων.. αλλά κουβέντα για την .. πραγματική υπόσταση της Ουκρανίας ως κράτους – Και ιδού η δικαίωση του Putin…
Putin escalates Ukraine war, issues nuclear threat to West | Reuters

Όλοι συμφωνούν επίσης ότι μια «δίκαιη και διαρκής ειρήνη» είναι το πιο επιθυμητό τελικό παιχνίδι — και ότι οι βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου αξίζει να τηρηθούν, ακόμη κι αν η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να συμφωνήσει για το πώς.
Ο Jake Sullivan, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου Joe Biden, το χαρακτήρισε …νίκη το αποτέλεσμα .
«Από τη σκοπιά μας, κάνει πολύ καλή δουλειά το να υπερασπιζόμαστε την αρχή ότι τα κράτη δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν βία για να επιδιώξουν εδαφική κατάκτηση», δήλωσε ο το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023, σύμφωνα με τους Financial Times.
Επεσήμανε επίσης τη δήλωση «ότι η χρήση πυρηνικών όπλων είναι απαράδεκτη [και] ότι μια δίκαιη ειρήνη πρέπει να βασίζεται στις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ».
Η αλήθεια είναι ότι καθώς ο επιθετικός πόλεμος της Μόσχας κατά της Ουκρανίας πλησιάζει την 600ή του ημέρα, το ερώτημα εάν θα συνεχιστεί για 600 ακόμη βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στα χέρια ενός ανθρώπου, στη Ρωσία, που έχει αποδειχθεί ανοσία σε διεθνείς δηλώσεις, με έντονη διατύπωση ή όχι.
Και κυρίως εάν αντιλαμβάνεται την πολεμική σύγκρουση ως μια αποτύπωση βαθύτερων αρχών και ιστορικών συμφερόντων ενώ την ίδια ώρα διατηρεί ένα αρραγές μέτωπο συμμαχιών.
G20: Συναινετική διακήρυξη χωρίς καταδίκη της Ρωσίας – Αντέδρασε το Κίεβο |  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Lavrov: Στο πλευρό της Ρωσίας ο Παγκόσμιος Νότος

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov χαρακτήρισε τη σύνοδο κορυφής της G20 στην Ινδία επιτυχημένη και επισήμανε ότι λόγω της θέσης που τήρησαν τα κράτη του παγκόσμιου νότου, η Ρωσία κατάφερε να διασφαλίσει ότι η ατζέντα της G20 δεν θα επισκιαστεί από τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Η Ομάδα των G20 υιοθέτησε μια συναινετική δήλωση σε μια σύνοδο κορυφής το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023 που απέφυγε να καταδικάσει τη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά κάλεσε όλα τα κράτη να αποφεύγουν να επιχειρούν διά της βίας συνοριακές αλλαγές.
Η έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 μετά τη άρνηση της Δύσης να διασφαλίσει το καθεστώς ασφάλειας για τη Ρωσική ομοσπονδία έχει αφήσει δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, εκατομμύρια εκτοπισμένους και έσπειρε οικονομική αναταραχή σε όλο τον κόσμο.
Η Μόσχα, η οποία λέει ότι διεξάγει μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» προκειμένου να προστατεύσει το δικό της δόγμα ασφάλειας, αρνείται τη δυτική προπαγάνδα ότι διέπραξε ωμότητες.
Russia likely to invest trapped rupees in India': Sergei Lavrov says. Top  Points | Mint
Scholz (Γερμανία) και Macron (Γαλλία) αποδέχονται (διπλωματικά) την ήττα

Ο γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz ποιώντας την ανάγκη φιλοτιμία… αξιολόγησε θετικά τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της G20 στην Ινδία, συμπεριλαμβανομένου του περιεχομένου της τελικής κοινής δήλωσης και της θέσης σε αυτήν σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
«Λήφθηκε απόφαση να αναγνωριστεί σαφώς ότι η εδαφική ακεραιότητα κρατών όπως η Ουκρανία δεν μπορεί να αμφισβητηθεί και ότι τα σύνορα δεν πρέπει να αλλάξουν με τη βία.
Είμαι επίσης πολύ ικανοποιημένος που εκφράστηκε για άλλη μια φορά εδώ μια πολύ σαφής θέση κατά της χρήσης πυρηνικών όπλων», δήλωσε ο Scholz σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023.
Σε συνέντευξή του στο NTV, η καγκελάριος χαρακτήρισε «μεγάλη επιτυχία» την υιοθέτηση κοινής δήλωσης μετά τη σύνοδο κορυφής, αντανακλώντας «μια εντελώς νέα μορφή συνεργασίας μεταξύ των χωρών του Βορρά και των χωρών του Παγκόσμιου Νότου, στην Αφρική, την Ασία και τη Νότια Αμερική».
Ο Scholz πιστεύει ότι τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής δείχνουν ότι «η G20 έχει διεθνές βάρος»
Σχολιάζοντας την πιο ήπια διατύπωση της τελικής δήλωσης για την ουκρανική σύγκρουση σε σύγκριση με πέρυσι, ο Scholz είπε ότι «αν ήταν όπως θέλει η Ρωσία, δεν θα είχε ειπωθεί τίποτα από όσα γράφτηκαν».
Το περιεχόμενο της τελικής δήλωσης της συνόδου κορυφής της G20 στο Νέο Δελχί κατέρριψε τα σχέδια του καγκελαρίου Scholz να «πλήξει» τη Ρωσία, γράφει η γερμανική εφημερίδα Zeit .
Τ
ο δημοσίευμα υπενθύμισε ότι πριν από ένα χρόνο, στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Μπαλί , εγκρίθηκε «απροσδόκητα» μια δήλωση που καταδικάζει την ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία , αν και νωρίτερα για το ίδιο θέμα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ , η Κίνα, η Ινδία και η Νότια Αφρική απείχαν από την ψηφοφορία.
Η Δύση ερμήνευσε την υιοθέτηση μιας τέτοιας δήλωσης ως απομόνωση της Ρωσίας, έγινε λόγος για ένα «ηχηρό χαστούκι στο πρόσωπο», αναφέρει το άρθρο.
"Ο Scholz μίλησε για μια σημαντική διευκρίνιση σε μια κρίσιμη στιγμή αυτής της σύγκρουσης.
Τώρα αναγνωρίζει τι δεν μπορεί πια να κρυφτεί.
Δεν υπάρχει καμία καταδίκη (της Ρωσίας),
δεν έγινε αναφορά για κόλαφο... », γράφει η εφημερίδα.
Το άρθρο σημειώνει ότι ένα χρόνο μετά τη σύνοδο κορυφής στο Μπαλί, ένα πράγμα μπορεί να αναγνωριστεί: η στιγμή δεν ήταν «αποφασιστική» και δεν έγινε λόγος για «διευκρινίσεις».
Η Διακήρυξη του Νέου Δελχί της συνόδου κορυφής της G20 καλεί για δράση σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία σύμφωνα με τους σκοπούς και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Την ίδια ώρα ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron σε μια προσπάθεια να «μαζέψει» την αποτυχία της συνόδου να «καταδικάσει την Ρωσία στο θέμα της Ουκρανίας», δήλωσε την Κυριακή 10/9 ότι η G20, η οποία συστάθηκε για να επιλύει διεθνή οικονομικά και όχι πολιτικά ζητήματα, δεν είναι απαραίτητα ο χώρος που θα μπορούσε κάποιος να περιμένει την επίτευξη διπλωματικής προόδου στο θέμα του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η διακήρυξη των ηγετών της G20 μετά την σύνοδο αυτό το σαββατοκύριακο δεν συνιστά διπλωματική νίκη για την Ρωσία, η οποία υπήρξε απομονωμένη στη σύνοδο.
Η διακήρυξη, η οποία υιοθετήθηκε χθες Σάββατο, αποφεύγει να καταδικάσει την Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά υπογραμμίζει τα δεινά που έχει προκαλέσει η βία στους ανθρώπους και καλεί όλα τα κράτη να μη χρησιμοποιούν βία για να αρπάξουν εδάφη.
Scholz, Macron seek to reset fraught relations with big celebration –  POLITICO
G20 New Delhi Leaders' Declaration - Consilium
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης