Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deloitte: Η Σαουδική Αραβία έχει κάνει τεράστιες επενδύσεις στο ποδόσφαιρο, τη Formula 1, την πυγμαχία, το τένις και το γκολφ

Deloitte: Η Σαουδική Αραβία έχει κάνει τεράστιες επενδύσεις στο ποδόσφαιρο, τη Formula 1, την πυγμαχία, το τένις και το γκολφ
Έκθεση της Deloitte για τη μεταγραφική «έκρηξη» στη Σαουδική Αραβία
Οι σύλλογοι του πρωταθλήματος της Σαουδικής Αραβίας, της Saudi Pro League (SPL) έχουν δαπανήσει 957 εκατομμύρια δολάρια σε παίκτες κατά τη μεταγραφική περίοδο που έκλεισε, σύμφωνα με ανάλυση της «Deloitte» που δημοσιεύθηκε σήμερα (8/9).
Οι δαπάνες της Σαουδικής Αραβίας στη μεταγραφική περίοδο, που έκλεισε στις 7 Σεπτεμβρίου, ξεπέρασαν τις δαπάνες τεσσάρων από τα «πέντε μεγάλα» πρωταθλήματα της Ευρώπης με μόνο την Premier League να προηγείται της χώρας της Μέσης Ανατολής.
«Αυτή είναι η πρώτη φορά από το 2016 που ένα άλλο διεθνές πρωτάθλημα ξεπέρασε οποιοδήποτε από τα «πέντε μεγάλα» της Ευρώπης κατά τη διάρκεια μιας ποδοσφαιρικής περιόδου...», δήλωσε η Ίζι Ρέι της Sports Business Group της «Deloitte».
«Το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο συνεχίζει να είναι το σημείο αναφοράς για το παιχνίδι παγκοσμίως και η επένδυση της Σαουδικής Αραβίας στο παιχνίδι θα εκτρέψει την εστίασή της προς την υποδομή, για να ανεβάσει το επίπεδο του ασιατικού ποδοσφαίρου».
Νωρίτερα φέτος, το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας (PIF) ανακοίνωσε ένα έργο επενδύσεων και ιδιωτικοποίησης αθλητικών συλλόγων στο οποίο συμμετέχουν οι, Αλ Ιτιχάντ, Αλ Αχλί, Αλ Νασρ και Αλ Χιλάλ, με μια σειρά από κορυφαίους παίκτες να μετακομίζουν στο πρωτάθλημα.
Το PIF κατέχει το 75% του καθενός από τους τέσσερις συλλόγους, ενώ τα αντίστοιχα μη κερδοσκοπικά ιδρύματά τους κατέχουν το 25% του καθενός.
Η μεγαλύτερη μεταγραφική κίνηση αυτής της περιόδου προήλθε από τον πιο επιτυχημένο σύλλογο στη Σαουδική Αραβία, την Αλ-Χιλάλ, η οποία ξόδεψε 90 εκατομμύρια ευρώ για να φέρει τον πρωταγωνιστή της Βραζιλίας Νεϊμάρ από την Παρί Σεν Ζερμέν.
Εκτός από τον Νεϊμάρ, η Αλ-Χιλάλ ξόδεψε επίσης πολλά χρήματα για να αποκτήσει τους, Αλεξάνταρ Μίτροβιτς, Καλιντού Κουλιμπαλί, Ρούμπεν Νέβες και Σεργκέι Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς.
Η πρωταθλήτρια Σαουδικής Αραβίας Pro League Αλ Ιτιχάντ απέκτησε τους, Καρίμ Μπενζεμά, Ν’ Γκολό Καντέ και Φαμπίνιο, ενώ η Αλ Νασρ του Κριστιάνο Ρονάλντο πήρε τους, Οτάβιο, Σαντιό Μανέ, Εμερίκ Λαπόρτ, Μαρσέλο Μπρόζοβιτς και Άλεξ Τέλες.
Η Αλ Αχλί, η οποίος επέστρεψε στην Pro League μετά από μια σεζόν στη δεύτερη κατηγορία, ολοκλήρωσε επίσης μια σειρά από μεταγραφές συμπεριλαμβανομένων των Γκάμπρι Βέιγκα, Ριγιάντ Μαχρέζ, Ρομπέρτο Φιρμίνιο, Έντουαρντ Μεντί, Αλέν Σεντ-Μαχιμίν και Μερίχ Ντεμιράλ.
«Η εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων είναι πιθανό να προσελκύσει ένα κύμα ενδιαφέροντος γύρω από τη SPL, τροφοδοτώντας ενδεχομένως το τρέχον πρότυπο δαπανών για τα επόμενα παράθυρα», δήλωσε η Ρέι.
«Με τη δύναμη των δαπανών της η SPL να έχει ήδη ξεπεράσει μερικά από τα «πέντε μεγάλα» πρωταθλήματα της Ευρώπης, μένει να φανεί ο αντίκτυπος που θα έχει αυτό στη σύνθεση του ποδοσφαίρου ελίτ για τις μελλοντικές γενιές».
Πάντως η SPL έχασε ορισμένους από τους μεγαλύτερους στόχους της.
Ο Μοχάμεντ Σαλάχ της Λίβερπουλ ήταν στόχος της Αλ Ιτιχάντ, η οποία φέρεται να είχε μια προσφορά αξίας 150 εκατομμυρίων λιρών (174,45 εκατομμυρίων ευρώ) που απορρίφθηκε από τον σύλλογο της Premier League, ενώ οι φιλόδοξες προσφορές από την Αλ-Χιλάλ για τους Λιονέλ Μέσι και Κιλιάν Μπάπε απέτυχαν.
Η Σαουδική Αραβία έχει κάνει τεράστιες επενδύσεις στο ποδόσφαιρο, τη Formula 1, την πυγμαχία, το τένις και το γκολφ τα τελευταία χρόνια.
Οι επικριτές της Σαουδική Αραβία την κατηγορούν ότι χρησιμοποιεί το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων για να συμμετάσχει σε «αθλητικό πλύσιμο» ενόψει της έντονης κριτικής για το ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης