Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Χρησμός Kiyosaki για χαοτική κατάρρευση: Σοκ στα χρηματιστήρια από τσουνάμι στην αγορά ακινήτων – Καταλύτης η… Airbnb

Χρησμός Kiyosaki για χαοτική κατάρρευση: Σοκ στα χρηματιστήρια από τσουνάμι στην αγορά ακινήτων – Καταλύτης η… Airbnb
Πάντως, τόσο άσχημες συνθήκες στην αγορά ακινήτων των ΗΠΑ έχουμε να δούμε από το 1960…
Σε μια απροσδόκητη, καταπώς μας συνηθίζει, πρόβλεψη για το μέλλον του αμερικανικού χρηματιστηρίου προέβη ο διάσημος, πλέον, συγγραφέας οικονομικών βιβλίων Robert Kiyosaki – και η αλήθεια είναι ότι τράβηξε την προσοχή μας…
Πιο συγκεκριμένα, ο Kiyosaki εκτιμά πως η Airbnb θα οδηγήσει την αγορά ακινήτων και τη Wall Street σε κατάρρευση, και επομένως για όσους θέλουν να επενδύσουν ή να αποκτήσουν για ιδιοκατοίκηση νέα σπίτια μπορεί να έρχονται νέες, πιο φωτεινές ημέρες.
Υπενθυμίζεται πως προσφάτως η Airbnb είχε ενταχθεί στον δείκτη βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 μαζί με την Blackstone.
Για να ενταχθούν στον S&P 500, οι εταιρείες πρέπει να είναι αμερικανικές επιχειρήσεις υψηλής ρευστότητας, με κεφαλαιοποίηση τουλάχιστον 14,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και να πληρούν τα πρότυπα κερδοφορίας, ρευστότητας και μετοχικού κεφαλαίου.
Σε κάθε περίπτωση το αμερικανικό real estate δεν είναι σε καλή κατάσταση.
Για πολλές πόλεις των ΗΠΑ, οι επιπτώσεις της πανδημίας συνεχίζουν να επηρεάζουν τις αγορές τους.
Επισημαίνεται πως, συνήθως, μια φτωχή αγορά κατοικίας έχει περισσότερα σπίτια προς πώληση από τους αγοραστές που θέλουν να τα αγοράσουν, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι τιμές και οι αξίες των ακινήτων.
Στο χειρότερο σενάριο, το οποίο «βλέπει» ο Kiyosaki, το εν λόγω πρόβλημα θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ.
Οι χαμηλότερες τιμές σημαίνουν ότι οι ιδιοκτήτες δεν έχουν πλέον κίνητρο να επενδύσουν σε βελτιώσεις.
Επίσης, καθώς οι πωλήσεις κατοικιών μειώνονται σε μια περιοχή, οι επιχειρήσεις συχνά μετακινούνται αλλού.
Και τα δύο αυτά ζητήματα επιδεινώνουν το πρόβλημα και, τελικά, προκαλείται μια καθοδική σπείρα που δύσκολα μπορεί να σταματήσει.
Η αιτία για αυτό το πρόβλημα οφείλεται στο ότι τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αντιμετώπισε τον αυξανόμενο πληθωρισμό με μια σειρά από τζάμπο αυξήσεις επιτοκίων.
Τα αποτελέσματα της νομισματικής σύσφιξης άσκησαν ισχυρές πιέσεις στην αγορά κατοικίας οδηγώντας τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στο να ξεπεράσουν το 7% (τώρα κινούνται γύρω στο 6,3%).
Σύμφωνα όμως με δημοσκόπηση της Gallup, καθώς η αγορά κατοικίας έχει κρυώσει πλέον, το ίδιο ισχύει και για τις προσδοκίες των Αμερικανών για τις αξίες των κατοικιών στις περιοχές τους.
Πέρυσι, το 70% προέβλεψε ότι οι τιμές των κατοικιών στην περιοχή τους θα αυξάνονταν το 2023, ενώ μόλις το 56% υποστηρίζει την ίδια άποψη φέτος.
Επίσης, η δημοσκόπηση υπενθυμίζει ότι μετά το κραχ της στεγαστικής αγοράς από το 2009-12, το 22-34% πίστευε ότι οι αξίες των κατοικιών θα αυξάνονταν.
Πάντως, τόσο άσχημες συνθήκες έχουμε να δούμε από το 1960…
F5WRRSLXcAAvLGT.jpg
Ενδιαφέρον για Bitcoin

Στην τελευταία του πρόβλεψη, ο Kiyosaki υποστηρίζει ότι οι οικονομικές πτώσεις παρουσιάζουν μοναδικές ευκαιρίες για συσσώρευση πλούτου.
Επιμένοντας να προβλέπει επικείμενη κατάρρευση των χρηματοπιστωτικών αγορών, η συνταγή του για την πλοήγηση σε αυτούς τους ταραχώδεις καιρούς παραμένει ίδια.
Σύμφωνα με τον συγγραφέα, υπάρχουν τρία περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να λειτουργήσουν ως χρηματοοικονομική σανίδα σωτηρία κατά τη διάρκεια αυτών των αβέβαιων περιόδων: χρυσός, ασήμι και Bitcoin (BTC).
Το ενδιαφέρον του Kiyosaki για το Bitcoin είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει, η αξία του πρόκειται να εκτιναχθεί – πιθανώς, λέει, να φτάσει τις 120.000 δολ. έως το 2024 και τις 500.000 δολ. έως το 2025.
Ο συγγραφέας αποδίδει αυτές τις προβλέψεις στην υπερβολική εκτύπωση χρημάτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα φαινόμενο που έχει αυξήσει την ανησυχία για τον πληθωρισμό και τη σταθερότητα των παραδοσιακών νομισμάτων σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Οι επενδυτές και οι οπαδοί παρακολουθούν σίγουρα στενά τις προβλέψεις του Kiyosaki, καθώς τα αντισυμβατικά σενάριά του –έστω και για πλάκα– παρουσιάζουν πάντοτε ενδιαφέρον.
Σε αυτούς τους αβέβαιους καιρούς, οι δηλώσεις του Kiyosaki μπορεί να προσφέρουν μια διαφορετική οπτική γωνία για τα άτομα που περιηγούνται στους πολύπλοκους διαδρόμους των επενδύσεων και της διατήρησης του πλούτου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης