Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Έρχεται νέο ράλι στο πετρέλαιο +20% ή στα 107 δολάρια - Δεν το θέλει όμως ο ΟΠΕΚ

Goldman Sachs: Έρχεται νέο ράλι στο πετρέλαιο +20% ή στα 107 δολάρια - Δεν το θέλει όμως ο ΟΠΕΚ
Η Goldman Sachs είχε προβλέψει αρχικά το Brent στα 86 δολάρια τον Δεκέμβριο και 93 δολάρια στα τέλη του 2024
Οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να ανέλθουν σε τριψήφια επίπεδα μέχρι το επόμενο έτος, εάν η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία δεν χαλαρώσουν τις επιθετικές περικοπές εφοδιασμού τους, σύμφωνα με την Goldman Sachs.
Η Goldman Sachs είχε ήδη λάβει υπόψη την πιθανότητα υψηλών τιμών του πετρελαίου πολύ πριν η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία ανακοινώσουν, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ότι επέκτειναν τις περικοπές παραγωγής μέχρι το τέλος του 2023.
Αυτή η ανακοίνωση ανέβασε το πετρέλαιο Brent πάνω από τα 91 δολάρια το βαρέλι για το πρώτη φορά μετά από 10 μήνες.
Το brent είναι το σημείο αναφοράς για την τιμή του πετρελαίου παγκοσμίως και παράγεται στη Βόρεια Θάλασσα.
Η Goldman Sachs είχε προβλέψει το Brent στα 86 δολάρια τον Δεκέμβριο και 93 δολάρια στα τέλη του 2024.

Οι 2 κίνδυνοι

Τώρα, βλέπει «δύο ανοδικούς κινδύνους» στην πρόβλεψή της.
Πρώτον, η Goldman Sachs αναμένει ότι η προσφορά πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία θα είναι 500.000 βαρέλια ημερησίως μικρότερη από ό,τι είχε προβλεφθεί.
Αυτό από μόνο του θα προσθέσει 2 δολάρια στην τιμή του πετρελαίου ανά βαρέλι.
Δεύτερον, η Goldman Sachs προειδοποίησε ότι ορισμένες από τις υποθέσεις της για την παραγωγή πετρελαίου μπορεί να είναι εσφαλμένες εάν συνεχιστούν οι παρατάσεις περικοπής του ΟΠΕΚ+.
Η τράπεζα περίμενε ότι τον Ιανουάριο οι χώρες θα επαναφέρουν το ήμισυ της περικοπής κατά 1,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα που είχε ανακοινωθεί τον Απρίλιο.
Τώρα η τράπεζα επιπλέει το ενδεχόμενο μιας ακόμη μεγαλύτερης παράτασης.
«Σκεφτείτε ένα ανοδικό σενάριο όπου ο ΟΠΕΚ+ διατηρεί τις περικοπές του 2023… πλήρως σε ισχύ μέχρι το τέλος του 2024 και όπου η Σαουδική Αραβία αυξάνει μόνο σταδιακά την παραγωγή», αναφέρουν οι αναλυτές της Goldman Sachs.
Σε αυτό το σενάριο, οι τιμές του πετρελαίου Brent πιθανότατα θα ανέβουν στα 107 δολάρια το βαρέλι τον Δεκέμβριο του 2024, ανέφερε η τράπεζα.

Η υπερβολική αύξηση των τιμών του πετρελαίου μπορεί να μην ωφελήσει τον ΟΠΕΚ+

Η Goldman Sachs τόνισε ότι αυτή δεν είναι η «βασική άποψη» της τράπεζας, επειδή μια τέτοια στρατηγική θα μπορούσε να αποτύχει.
Παρόλο που οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου θα βοηθούσαν τη Σαουδική Αραβία να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό της και τη Ρωσία να χρηματοδοτήσει την πολεμική της μηχανή, η Goldman Sachs είπε ότι οι τριψήφιες τιμές πετρελαίου θα μπορούσαν να αναγκάσουν τους παραγωγούς σχιστόλιθου των ΗΠΑ να αυξήσουν την προσφορά τους σε χαμηλότερες τιμές.
Επιπλέον, οι υψηλότερες τιμές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περισσότερες επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια.
Ο άλλος λόγος που ο ΟΠΕΚ+ μπορεί να μην θέλει πετρέλαιο 100 δολαρίων, σύμφωνα με την Goldman Sachs, είναι λόγω της «πολιτικής σημασίας των τιμών της βενζίνης στις ΗΠΑ».
Οι πρόεδροι των ΗΠΑ δεν θέλουν να δουν τις τιμές της βενζίνης να ανεβαίνουν, ιδιαίτερα πριν από τις εκλογές.
Ερωτηθείς για τις περικοπές προμήθειας από τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία την Τετάρτη, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Jake Sullivan είπε στους δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος Joe Biden επικεντρώνεται στην «προσπάθεια να κάνει ό,τι είναι μέσα στο πακέτο εργαλείων του για να μπορέσει να πετύχει χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές στην αντλία βενζίνης».
«Αυτό που τελικά υπερασπιζόμαστε είναι μια σταθερή, αποτελεσματική παροχή ενέργειας στις παγκόσμιες αγορές, ώστε να μπορούμε στην πραγματικότητα να παρέχουμε ανακούφιση στους καταναλωτές στην αντλία», δήλωσε ο Sullivan.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης