Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Εκτός πραγματικότητας τα σχέδια αποδολαριοποίησης του κόσμου – Αλλού θα είναι η πηγή του κακού της επόμενης κρίσης…

JP Morgan: Εκτός πραγματικότητας τα σχέδια αποδολαριοποίησης του κόσμου – Αλλού θα είναι η πηγή του κακού της επόμενης κρίσης…
Ο βασικός κίνδυνος αποδολαριοποίησης που αντιμετωπίζουν οι δυτικές οικονομίες σχετίζεται κυρίως με τον πληθωρισμό και τα χρέη τους
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος αποδολαριοποίησης δεν είναι ένα ανταγωνιστικό νόμισμα – είναι ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να χάσουν ένα βασικό εργαλείο που χρησιμοποιούν για την καταπολέμηση των οικονομικών κρίσεων.
Αυτό αναφέρει η JP Morgan στην τελευταία ανάλυσή της, εκτιμώντας ότι οι κίνδυνοι αποδολαριοποίησης είναι απίθανο να σημαίνουν ότι οι αναδυόμενες δυνάμεις θα σταματήσουν ξαφνικά να χρησιμοποιούν το δολάριο ή θα το αντικαταστήσουν με άλλο νόμισμα.
Αντίθετα, ο βασικός κίνδυνος αποδολαριοποίησης που αντιμετωπίζουν οι δυτικές οικονομίες σχετίζεται κυρίως με τον πληθωρισμό και τα χρέη τους, εξήγησαν.
«Ιστορικά, ο εισαγόμενος αποπληθωρισμός μέσω του εμπορίου με τον παγκόσμιο Νότο και την Ανατολή, η εξωτερική ανάθεση λιγότερο κερδοφόρων τμημάτων της οικονομίας, η ανακύκλωση των εμπορικών πλεονασμάτων σε περιουσιακά στοιχεία σε δολάρια ΗΠΑ και η εγχώρια ενεργειακή ανεξαρτησία (αύξηση του σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ), ήταν βασικά συστατικά για την υπεροχή του δολαρίου», δήλωσε η JPMorgan.
«Ο εισαγόμενος αποπληθωρισμός και η ζήτηση χρέους επέτρεψαν στις δυτικές κεντρικές τράπεζες να αντιμετωπίσουν με επιτυχία κάθε πρόσφατη οικονομική κρίση με έναν συνδυασμό νομισματικών και δημοσιονομικών μέτρων», εξήγησε.

Ο νέος κόσμος

Αλλά καθώς οι παγκόσμιες οικονομίες αποσυνδέονται η μία από την άλλη ή έρχονται σε πλήρη σύγκρουση ενώ οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται, αυτά τα μέτρα κρίσης θα κινδυνεύσουν, προκαλώντας πιθανώς πληθωρισμό και σπείρες χρέους για τη Δύση, προειδοποίησαν οι αναλυτές της JP Morgan.
Η πρόσφατη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ σε ΑΑ από ΑΑΑ από τον Fitch είναι μια υπενθύμιση ότι υπάρχει κίνδυνος ενός τέτοιου σεναρίου, ακόμη και αν είναι χαμηλός, πρόσθεσαν.
«Αυτός ο κίνδυνος μεγεθύνεται από το περιβαλλοντικό «arbitrage», όπου βιομηχανίες εντάσεως άνθρακα, όπως η μεταποίηση, η παραγωγή εμπορευμάτων κ.λπ., ανατέθηκαν σε εξωτερικούς συνεργάτες στην Ανατολή, αφήνοντας τη Δύση βιομηχανικά εύθραυστη και επιρρεπή σε πληθωριστικούς κλυδωνισμούς», δήλωσε η JPMorgan.
Στην πραγματικότητα, η αδυναμία της Δύσης τον περασμένο χρόνο να παράγει επαρκείς προμήθειες φυσικού αερίου, φθηνά τρόφιμα ή πυρομαχικά για την Ουκρανία είναι μερικά παραδείγματα, ανέφερε.

Σημάδια αποδολαριοποίησης

Σε ξεχωριστό σημείωμα, οι αναλυτές της JPMorgan επεσήμαναν σημάδια αποδολαριοποίησης που έχουν ήδη ριζώσει.
Εξετάζοντας την αγορά πετρελαίου, το εμπόρευμα διαπραγματεύεται όλο και περισσότερο σε νομίσματα εκτός δολαρίου, όπως το γιουάν.
Ωστόσο, ενώ η JPMorgan αναμένει ότι θα πραγματοποιηθεί «οριακή αποδολαριοποίηση», ο ρυθμός δεν αναμένεται να είναι γρήγορος.
Αυτό συμβαίνει επειδή το δολάριο χρησιμοποιείται πολύ ευρέως σε ένα τεράστιο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό οικοσύστημα.
«Αντίθετα, η μερική αποδολαριοποίηση - στην οποία το ρενμίνμπι αναλαμβάνει ορισμένες από τις τρέχουσες λειτουργίες του δολαρίου μεταξύ των αδέσμευτων χωρών και των εμπορικών εταίρων της Κίνας - είναι πιο εύλογη, ειδικά σε ένα πλαίσιο στρατηγικού ανταγωνισμού», προσθέτουν οι αναλυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης