Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

NBG Securities: Ορόσημο η επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα… αλλά δεν είναι πανάκεια

NBG Securities: Ορόσημο η επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα… αλλά δεν είναι πανάκεια
Κατά την NBG Securities θα απαιτηθούν μερικά χρόνια να υλοποιηθεί επίσημα και η αναβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου
Η Ελλάδα θα λάβει την επενδυτική βαθμίδα (IG) αργότερα φέτος, με πιθανές ημερομηνίες η 8η Σεπτεμβρίου από την DBRS, ή 20η Οκτωβρίου από την S&P ή η 1η Δεκεμβρίου από τη Fitch, με την NBG Securities να προσπαθεί να ρίξει περισσότερο φως στα πιθανά πολλαπλά οφέλη τόσο από την άποψη της πραγματικής οικονομίας όσο και των ελληνικών κεφαλαιαγορών (μετοχές και ομόλογα) που προκύπτουν από αυτό το επίτευγμα.
1_337.JPG

Μειωμένο Κόστος Δανεισμού – Εισροή Κεφαλαίων – Βελτιωμένη Ρευστότητα

Ίσως το πιο προφανές όφελος από την ανάκτηση της IG από την Ελλάδα θα είναι η περαιτέρω πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, μειώνοντας έτσι το κόστος δανεισμού και βελτιώνοντας τις συνθήκες ρευστότητας για το κράτος, τις τράπεζες και τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Προφανώς, μέρος αυτού του οφέλους έχει ήδη τιμολογηθεί, αλλά κατά την NBG Securities θα ακολουθήσουν περισσότερα.
Για τις τράπεζες ειδικότερα, η αναβάθμιση του IG θα μεταφραστεί σε βελτιωμένες συνθήκες χρηματοδότησης, εξοικονόμηση κόστους τόκων για τις μελλοντικές εκδόσεις MREL ύψους 80 δισεκατομμυρίων ευρώ (δηλαδή 80 εκατ. ευρώ συνδυαστικά ετησίως για μείωση του κόστους χρηματοδότησης κατά 100 μονάδες βάσης) και βελτίωση της ποιότητας των χαρτοφυλακίων τίτλων τους, που αποτελούνται κυρίως από ΟΕΔ (δηλαδή επιλεξιμότητα από την ΕΚΤ, haircuts χαμηλότερης αποτίμησης κ.λπ.).
Επιπλέον, το IG θα πρέπει να προκαλέσει αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων που θα παράσχει πρόσθετη ώθηση του ΑΕΠ (έως 0,5 μονάδες το 2024).

Κεφαλαιαγορές: Επέκταση Βάσης Επενδυτών, Εισροές, Σφραγίδα αξιοπιστίας

Όσον αφορά τις κεφαλαιαγορές, η IG θα οδηγούσε σε μεγάλη επέκταση της επενδυτικής βάσης για ελληνικά ομόλογα και μετοχές, προσελκύοντας παράλληλα νέους υψηλής ποιότητας επενδυτές μακροπρόθεσμου ορίζοντα, οι οποίοι προηγουμένως δεν μπορούσαν να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Σημειώστε ότι εν αναμονή μιας τέτοιας αναβάθμισης, σύμφωνα με το Bloomberg, ξένοι επενδυτές έχουν διοχετεύσει 3,4 δισ. ευρώ σε ελληνικές μετοχές και ομόλογα το 2023, ωθώντας και τις δύο αγορές στις κορυφαίες επιδόσεις παγκοσμίως.
Η NBG Securities πιστεύει επίσης ότι η επιστροφή στο κλαμπ του IG και η συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν περαιτέρω πτώση του κινδύνου χώρας, με αποτέλεσμα περαιτέρω αναβάθμιση των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων.
Αυτό, μαζί με την αυξημένη διάθεση για νέες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, νέες IPO και την προγραμματισμένη αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες, αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τους όγκους συναλλαγών και να προσελκύσει νέες ροές.
ομολογα.JPG

Το IG είναι η βασική προϋπόθεση για την αναβάθμιση του Χ.Α.

Μόλις η Ελλάδα ανακτήσει το IG, θα είναι και το βασικό τελευταίο εμπόδιο για να αναβαθμιστεί και από τους παρόχους μετοχικών δεικτών (MSCI, FTSE Russell, κ.λπ.) από το καθεστώς Αναδυόμενης σε Αναπτυγμένη Αγορά, το οποίο αν και αναμφίβολα είναι θετικός καταλύτης απόδοσης.
Ωστόσο, κατά την NBG Securities θα απαιτηθούν μερικά χρόνια να υλοποιηθεί επίσημα.

Η επενδυτική βαθμίδα είναι θετική αλλά όχι πανάκεια

Αν και η ανάκτηση του IG είναι ένα ορόσημο, σίγουρα δεν είναι το τέλος του δρόμου, αναφέρει η NBG Securities.
Η διατήρηση και περαιτέρω βελτίωσή του (πριν από την παγκόσμια κρίση χρέους, η Ελλάδα βαθμολογήθηκε με Α+, 5 βαθμίδες πάνω από το IG) είναι εξίσου ή και πιο σημαντική, και αυτό είναι αναμφίβολα περισσότερο μαραθώνιος παρά σπριντ.
Ως εκ τούτου, απαιτείται η συνεχής εφαρμογή αξιόπιστων οικονομικών πολιτικών και μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα ενισχύσουν περαιτέρω την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα και θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητά της σε εξωγενείς κραδασμούς και επεισόδια αστάθειας στις διεθνείς αγορές.
2_99.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης