Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Η εξάρτηση της Ελλάδας από τον τουρισμό μπορεί να την πληγώσει –«Τσουνάμι» εταιρικών χρεοκοπιών στην Ευρώπη

DBRS: Η εξάρτηση της Ελλάδας από τον τουρισμό μπορεί να την πληγώσει –«Τσουνάμι» εταιρικών χρεοκοπιών στην Ευρώπη
Για αυξημένες εταιρικές χρεοκοπίες στην Ευρώπη προειδοποιεί (και) η DBRS
Σχετικά Άρθρα
Η υψηλή εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από την τουριστική βιομηχανία, ενδέχεται να οδηγήσει σε οικονομικό στρες και σημαντική επιδείνωση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, προειδοποιεί σε έκθεσή της η DBRS.
Γενικότερα, ο καναδικός οίκος αξιολόγησης κάνει λόγο για αύξηση των εταιρικών χρεοκοπιών στην Ευρώπη προσεχώς. «Οι χρεοκοπίες στην ΕΕ έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015 στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2023. Ο αριθμός των πτωχεύσεων στην Ευρώπη αυξάνεται σταδιακά από το πρώτο τρίμηνο του 2017, αλλά αυτή η τάση διακόπηκε εν μέσω της πανδημίας COVID-19 καθώς οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υιοθέτησαν πρωτοφανή μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων. Από τις αρχές του 2022, ο ρυθμός των ευρωπαϊκών αιτήσεων πτώχευσης επανήλθε σε ανοδική τάση, η οποία συνεχίστηκε το 2023. Η DBRS Morningstar πιστεύει ότι αυτό θα μπορούσε να έχει παράπλευρη επίδραση στις ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς η παρατεταμένη αύξηση των πτωχεύσεων συχνά οδηγεί σε σωρευτική επιδείνωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων. Ενώ ο αντίκτυπος θα πρέπει να είναι διαχειρίσιμος για τους περισσότερους ευρωπαϊκούς τραπεζικούς τομείς, ορισμένες χώρες πιθανότατα θα επηρεαστούν περισσότερο δεδομένης της υψηλής έκθεσής τους στα πιο ευάλωτα τμήματα της οικονομίας», σημειώνεται χαρακτηριστικά, «δείχνοντας» Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα.
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, οι δηλώσεις πτώχευσης στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 8,4% σε τρίμηνο το δεύτερο τρίμηνο του 2023, ξεπερνώντας τα επίπεδα του τρίτου τριμήνου του 2019 πριν από την έναρξη της πανδημίας και φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015. Η αύξηση δεν κατανεμήθηκε ομοιόμορφα μεταξύ των δραστηριοτήτων. Ο τομέας μεταφορών και αποθήκευσης έχει αναφέρει τη μεγαλύτερη αύξηση στις χρεοκοπίες, ακολουθούμενο από υπηρεσίες διαμονής και διατροφής και εκπαίδευση, υγεία και κοινωνικές δραστηριότητες.
1_24.png
Τα επιτόκια, ο πληθωρισμός, οι υψηλότερες τιμές ενέργειας και η εξαφάνιση της κρατικής στήριξης που σχετίζεται με την πανδημία έχουν δημιουργήσει δυσμενείς οικονομικές συνθήκες. Η αύξηση των πτωχεύσεων στην Ευρώπη αντικατοπτρίζει το σκληρό οικονομικό περιβάλλον στο οποίο οι επιχειρήσεις πρέπει να επιβιώσουν, να ξεπεράσουν τον πληθωρισμό, τα υψηλά επιτόκια, το αυξανόμενο κόστος μισθούς και την εξαφάνιση των κυβερνητικών κινήτρων που τέθηκαν σε εφαρμογή κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Ο ρυθμός πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ ήταν κατά μέσο όρο περίπου 1,4% από το 2009 έως το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Μετά από αυτήν την περίοδο, ο πληθωρισμός άρχισε να αυξάνεται και έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο τον Οκτώβριο του 2022, στο 10,6%. Ενώ ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει το τρέχον έτος, παραμένει πάνω από τα επίπεδα που στόχευαν τα μέλη της ΕΕ, φθάνοντας στο 5,3% στα τέλη Ιουλίου 2023. Σε αυτό το πλαίσιο, οι εταιρείες αντιμετωπίζουν υψηλότερο κόστος για την ενέργεια και τις πρώτες ύλες, παράλληλα με τη μείωση των αγορών από τους καταναλωτές.
2_18.png
Ως αποτέλεσμα, πολλές εταιρείες αναγκάστηκαν να αυξήσουν τις τιμές για να αντισταθμίσουν το αυξημένο κόστος των εισροών. Ο υψηλότερος πληθωρισμός επηρεάζει ιδίως τις εταιρείες με χαμηλότερη τιμολογιακή ισχύ και υψηλή μόχλευση. Εάν οι εταιρείες δεν είναι σε θέση να αντιδράσουν γρήγορα και να μετακυλίσουν το διευρυμένο κόστος στους πελάτες τους, η αύξηση του κόστους θα μπορούσε να υπερβεί την αύξηση των εσόδων, οδηγώντας σε συρρίκνωση του περιθωρίου κέρδους και έλλειψη ρευστότητας για να αντιμετωπίσει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της εταιρείας, με αποτέλεσμα πιθανή χρεοκοπία».
3_12.png
Επιπλέον, οι ευρωπαϊκές εταιρείες αντιμετωπίζουν αύξηση του κόστους εργασίας εν μέσω ελλείψεων εργατικού δυναμικού. Η πίεση που επιβάλλεται από τον πληθωρισμό υψηλότερου κόστους επιδεινώθηκε από τη σταθερή αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, από τα μέσα του 2022 σε μια προσπάθεια να καταστείλει τις πληθωριστικές συνθήκες. «Ως αποτέλεσμα, μια εταιρεία που πλήρωνε περίπου 6% τόκους για το χρέος της στις αρχές του 2022 θα μπορούσε τώρα να αντιμετωπίζει επιτόκιο έως και 11%. Αυτό είχε συνέπειες στη ρευστότητα των εταιρειών, με μειωμένες ταμειακές ροές από εργασίες μετά την εξυπηρέτηση των τόκων. Στον απόηχο των υψηλότερων επιτοκίων, παρατηρήσαμε επιδείνωση στις αξιολογήσεις χρηματοοικονομικού κινδύνου των εταιρειών της μεσαίας αγοράς μας, με τις πιστωτικές μετρήσεις να μειώνονται κατά μέσο όρο από μισή βαθμίδα έως μία βαθμίδα».
4_8.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης