Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Wood: Πόλεμος, ΕΚΤ και… πυρκαγιές οι μεγάλοι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία – Χαμηλότερη η ανάπτυξη το 2023

Wood: Πόλεμος, ΕΚΤ και… πυρκαγιές οι μεγάλοι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία – Χαμηλότερη η ανάπτυξη το 2023
Η Wood αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για το πραγματικό ΑΕΠ σε 2,8% και 3,5% για φέτος και το επόμενο έτος (από 3,5% και 4,2%)
Μετά από μία κάμψη, ενισχύεται και πάλι η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα, με την οικονομία να βρίσκεται σε μια πολλά υποσχόμενη αναπτυξιακή τροχιά.
Αυτό αναφέρει η Wood στο σημερινό (4/9) σημείωμά της για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι τα τελευταία στοιχεία υποδηλώνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα πιθανότατα έχει αποδυναμωθεί περαιτέρω το 2ο τρίμηνο.
Ωστόσο, η δραστηριότητα ενισχύεται και πάλι το 3ο τρίμηνο, λόγω της αύξησης των πραγματικών μισθών, που επιβεβαιώνεται από θετικές έρευνες για τις επιχειρήσεις.
Παρόλα αυτά, η Wood αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για το πραγματικό ΑΕΠ σε 2,8% και 3,5% για φέτος και το επόμενο έτος (από 3,5% και 4,2%) και αναμένει ότι η ανάπτυξη θα φτάσει το 4% το 2025.

Οι κίνδυνοι της οικονομίας

Οι προβλέψεις της όμως εξακολουθούν να υπόκεινται σε κινδύνους και προς τις δύο κατευθύνσεις, αναφέρει η Wood.
Οι αρνητικοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν οποιαδήποτε περαιτέρω όξυνση του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, μια υψηλότερη και αυστηρότερη νομισματική στάση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τη Fed και την ΕΚΤ και τυχόν αναταράξεις από τις πυρκαγιές στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου.
Εν τω μεταξύ, η αύξηση των πραγματικών μισθών ανακάμπτει ως τάση σχεδόν παντού, παρουσιάζοντας τον βασικό ανοδικό κίνδυνο στο πλαίσιο των στενών αγορών εργασίας.
Ο πληθωρισμός παραμένει πιθανό να επιστρέψει στον στόχο του 2% αργότερα το επόμενο έτος, αλλά στη συνέχεια θα υποχωρήσει περαιτέρω το 2025, κατά την άποψη της Wood.

Η ακτινογραφία της οικονομίας

Οι επιχειρηματικές έρευνες του Αυγούστου σηματοδοτούσαν περαιτέρω βελτίωση του συνολικού κλίματος, αλλά με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.
Η βιομηχανική εμπιστοσύνη αυξήθηκε λόγω της καλύτερης δυναμικής παραγωγής, αν και οι προσδοκίες για το μέλλον μειώθηκαν περαιτέρω για τρίτο συνεχόμενο μήνα.
Ακολούθησε το λιανικό εμπόριο, με μικρή άνοδο, η οποία οδηγήθηκε από την καλύτερη διάθεση για προσλήψεις.
Η εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες παραμένει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, με σταθερές προσδοκίες για μελλοντική ζήτηση, η οποία επίσης συγκρατεί τις πιέσεις στις τιμές.
Αντίθετα, το κλίμα στις κατασκευές παραμένει σε καταστολή από τη νομισματική σύσφιξη και έχει υποχωρήσει επίμονα από τον Μάρτιο.
Εκτός από τον βιομηχανικό τομέα, οι προθέσεις τιμολόγησης αποδεικνύονται σταθερές, σηματοδοτώντας την υποκείμενη ζήτηση.

Οι ιδιωτικές δαπάνες έχουν χαλαρώσει, αλλά τα θεμελιώδη στοιχεία παραμένουν υποστηρικτικά

Η οικονομική δραστηριότητα πιθανότατα υποχώρησε περαιτέρω το δεύτερο τρίμηνο, αφού μετριάστηκε στο 2,1% σε ετήσια βάση το α' τρίμηνο, από 4,8% σε ετήσια βάση το δ' τρίμηνο του 2022.
Η άμβλυνση οφείλεται στην επιβράδυνση των δαπανών των νοικοκυριών, όπως υποδηλώθηκε από την πτώση του πραγματικού εμπορικού κύκλου εργασιών (-3,9% σε ετήσια βάση το β' τρίμηνο έναντι ήπιας αύξησης 0,6% το α' τρίμηνο).
Με αυτά τα λόγια, η άμβλυνση των ιδιωτικών δαπανών είναι απίθανο να προαναγγέλλει μια μακροχρόνια επιβράδυνση και πιθανώς συνεπάγεται μείωση από τα ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα (10% ετησίως+), πίσω σε πιο φυσιολογικά επίπεδα μεταξύ 2,5-3,0% ετησίως.
Από αυτή την άποψη, είναι πιθανό να σημειωθεί βελτίωση το 3ο τρίμηνο, καθώς η αύξηση των πραγματικών μισθών πιθανότατα έχει γίνει θετική επίδραση, κάτι που σηματοδοτείται ολοένα και περισσότερο από τα αυξανόμενα αποθεματικά αποταμίευσης στις έρευνες για τους καταναλωτές.
Επιπλέον, το καταναλωτικό συναίσθημα παραμένει πάνω από τα προ πολέμου της Ουκρανίας επίπεδα και οι φόβοι για την ανεργία υποχωρούν γρήγορα στα προ του Covid-19 επίπεδα.
Ένα παρόμοιο θετικό μήνυμα μεταφέρεται από το κλίμα λιανικής και υπηρεσιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης