Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Καταπέλτης για τις ελληνικές τράπεζες η Jefferies - Βλέπει πτώση Alpha Bank, Πειραιώς, προτιμά Εθνική

Καταπέλτης για τις ελληνικές τράπεζες η Jefferies - Βλέπει πτώση Alpha Bank, Πειραιώς, προτιμά Εθνική
Μετά την επανεκλογή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, το κλίμα βελτιώθηκε και οι ελληνικές τράπεζες καταγράφουν απότομη ανάκαμψη της αύξησης των δανείων το δεύτερο εξάμηνο του έτους, υποστηρίζοντας έναν αρκετά μεγάλο αγωγό εκταμιεύσεων
Οι πρόσφατες τάσεις των καταθέσεων και ο εξαιρετικά σημαντικός τουριστικός τομέας παραμένουν υποστηρικτικοί καταλύτες για τα επιτοκιακά περιθώρια των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με την Jefferies, η οποία όμως διατηρεί τη σύσταση για αγορά μόνο στην Εθνική Τράπεζα.
Όπως αναφέρει η Εθνική βρίσκεται στην καλύτερη θέση να εκπλήξει θετικά, με βάση τους δύο καταλύτες, κατά την άποψη της Jefferies.
Οι τιμές στόχοι διαμορφώνονται στα 1,70 ευρώ για την Eurobank (περιθώριο +6%), στα 7,40 ευρώ για την Εθνική (+18%), στα 3,10 ευρώ για την Πειραιώς (-3%) και στα 1,10 ευρώ για την Alpha Bank (-29%).
1_335.JPG

Το μέτωπο των καταθέσεων

Τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος υποδηλώνουν ότι οι αποδοχές των καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένουν συγκρατημένες στον τρέχοντα κύκλο σύσφιξης.
Η μετατόπιση του μείγματος καταθέσεων προς τις προθεσμιακές καταθέσεις παραμένει πολύ κάτω από τα επίπεδα σε σχέση με τον κύκλο αυστηροποίησης 2005-08.
Μετά από μια πιο ταχεία αύξηση του μεριδίου των προθεσμιακών καταθέσεων τα προηγούμενα τρίμηνα, η Jefferies παρατηρεί ότι η μετατόπιση του μείγματος έχει επιβραδυνθεί πρόσφατα.
Διαφορές υπάρχουν στον περιορισμό της μετατόπισης του μείγματος καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, με τα franchise καταθέσεων λιανικής και εστιασμένα σε συναλλαγές στην Εθνική και την Πειραιώς να προσφέρουν ανώτερη απόδοση.
Τα επιτόκια που καταβάλλονται για τις νέες προθεσμιακές καταθέσεις έχουν αυξηθεί αλλά υστερούν σε σχέση με τις αυξήσεις στην ΕΚΤ και στα βραχυπρόθεσμα επιτόκια της αγοράς.
Ιδιαίτερα τα επιτόκια καταθέσεων των νοικοκυριών υστερούν πολύ.
Όσο παραμένει το ευνοϊκό περιβάλλον ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και η έλλειψη εναλλακτικών προθεσμιακών καταθέσεων στην Ελλάδα, όπως τα αμοιβαία κεφάλαια της χρηματαγοράς παραμένουν σε ισχύ, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να παραμένουν προετοιμασμένες από πιο ουσιαστική πίεση για να είναι πιο επιθετικές στη μετακύλιση υψηλότερων επιτοκίων στους πελάτες.

Η αύξηση των δανείων αναμένεται να επιταχυνθεί

Η αύξηση των δανείων έχει επιβραδυνθεί δραματικά στην Ευρωζώνη από την έναρξη του κύκλου σύσφιξης της ΕΚΤ.
Η εκλογική αβεβαιότητα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 ήταν μια επιπλέον επιβάρυνση στην πιστωτική επέκταση στην Ελλάδα.
Μετά την επανεκλογή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, το κλίμα βελτιώθηκε και οι ελληνικές τράπεζες καταγράφουν απότομη ανάκαμψη της αύξησης των δανείων το δεύτερο εξάμηνο του έτους, υποστηρίζοντας έναν αρκετά μεγάλο αγωγό εκταμιεύσεων.
Από την πλευρά της αποπληρωμής, οι ελληνικές τράπεζες σημειώνουν επιβράδυνση στις προπληρωμές και στην αποπληρωμή των πιστωτικών ορίων που επηρέασαν τα πιστωτικά υπόλοιπα το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Και οι δύο δυναμικές έθεσαν το υπόβαθρο για την αύξηση των ελληνικών δανείων να ξεπεράσει τα αντίστοιχα της Νότιας Ευρώπης το β' εξάμηνο του 23ου.

2_247.JPG

Θετικά τα μηνύματα από την τουριστική περίοδο

Τα δεδομένα διεθνών επισκεπτών για την περίοδο αιχμής υποδηλώνουν ότι η ζήτηση για ελληνικές διακοπές είναι πάνω από τα πολύ ισχυρά επίπεδα που παρατηρήθηκαν το 2019.
Με τον τουρισμό να έχει τεράστιο αντίκτυπο στη συνολική τροχιά της ελληνικής οικονομίας, η Jefferies θεωρεί αυτές τις τάσεις ως υποστήριξη της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης στην Ελλάδα.
Ούτε η «κρίση του κόστους ζωής» στον ευρωπαϊκό πυρήνα ούτε οι αυξανόμενες τιμές για τις ελληνικές διακοπές φαίνεται να ασκούν σημαντική πτωτική πίεση στη ζήτηση.
Η έντονη δραστηριότητα στον πολύ σημαντικό τουριστικό τομέα στην Ελλάδα διασφαλίζει ότι η Ελλάδα έχει ευνοϊκή θέση στην Ευρώπη, με την οικονομική δυναμική να συνεχίζει να ξεχωρίζει στην Ευρωζώνη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης