Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αισιόδοξη η BofΑ - Βλέπει άνοδο του δείκτη S&P κατά 8% στις 4.850 - 4.875 μονάδες, στα ιστορικά υψηλά του, ως το τέλος 2023

Αισιόδοξη η BofΑ - Βλέπει άνοδο του δείκτη S&P κατά 8% στις 4.850 - 4.875 μονάδες, στα ιστορικά υψηλά του, ως το τέλος 2023
Πληροφορίες από την τεχνική ανάλυση της Bank of America
Σχετικά Άρθρα
Η χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται σε ένα επίπεδο που δημιουργεί συνθήκες για νέα ιστορικά υψηλά του δείκτη S&P 500 πριν από το τέλος του 2023, αναφέρει σε τεχνική ανάλυσή της η Bank of America.
Σύμφωνα με σημείωμα του τεχνικού αναλυτή της Bank of America, Stephen Suttmeier προς τους πελάτες με ημερομηνία 1/9, ο S&P 500 εισέρχεται τον Σεπτέμβριο σε ένα πολλά υποσχόμενο μέσο επίπεδο.
Ενώ ο Σεπτέμβριος είναι συνήθως ο χειρότερος μήνας του έτους για τις αποδόσεις των χρηματιστηρίων, αυτό δεν συμβαίνει όταν οι μετοχές με την είσοδο του Σεπτεμβρίου έχουν ήδη καταγράψει άνοδο 10% έως 20% από τις αρχές του χρόνου, σημειώνει ο αναλυτής της BofA.
Και εδώ ακριβώς βρισκόμαστε τώρα, συνεχίζει με τον S&P 500 να έχει ενισχυθεί κατά 18% από τις αρχές του 2023 μέχρι σήμερα.
«Το 2023 μάλλον προαλείφει ένα ανοδικό σενάριο για τον Σεπτέμβριο και τον υπόλοιπο χρόνο», αναφέρει λοιπόν ο Suttmeier.
Από το 1928, οι αγορές είχαν άνοδο στο 44% των περιπτώσεων τον Σεπτέμβριο με μέση και διάμεση απόδοση -1,16% και -0,49% αντίστοιχα.
Αλλά στα χρόνια που η χρηματιστηριακή αγορά κινούνταν ανοδικά μεταξύ 10% και 20% με την είσοδο του Σεπτεμβρίου, όπως συμβαίνει και φέτος, οι αποδόσεις της αγοράς ήταν κατά 65% ανοδικές στη διάρκεια του μήνα Σεπτεμβρίου, με μέσο και διάμεσο κέρδος 0,77% και 1,49% αντίστοιχα.

Ισχυρά ανοδικές προοπτικές για το διάστημα Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου

Επιπλέον, στο ίδιο σενάριο η χρηματιστηριακή αγορά αποδίδει μέση και διάμεση άνοδο 7,57% και 8,17%, αντίστοιχα, και καταγράφει άνοδο στο 91% των ετών στο διάστημα από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο.
«Στην περίπτωση αυτή θα δούμε τον S&P 500 στις 4.850 έως 4.875 μονάδες στο τέλος του 2023», αναφέρει ο Suttmeier, δηλαδή πολύ κοντά στα ιστορικά υψηλά του, που ήταν οι 4.818 μονάδες τον Ιανουάριο 2022, λίγο πριν εισέλθει σε μια επώδυνη πτωτική αγορά
Τα στοιχεία εποχικότητας υποδηλώνουν επίσης ότι το sell-off του Αυγούστου στο χρηματιστήριο ήταν υγιές.
Χωρίς αυτό ο S&P 500 θα είχε κατευθυνθεί προς τον Σεπτέμβριο με κέρδη άνω του 20% από έτος μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με τον Suttmeier, οι αποδόσεις στο τέλος του έτους στη χρηματιστηριακή αγορά είναι πιο αδύναμες όταν οι μετοχές ανεβαίνουν τόσο πολύ, καθώς «μπορεί να είναι πολύ ακραίο για τον S&P 500 να συνεχίσει να κερδίζει».
Ο Suttmeier κλείνει αναφέροντας ότι το χρηματιστήριο σημειώνει άνοδο τον Σεπτέμβριο μόνο στο 45% των περιπτώσεων ακόμη και κατά τη διάρκεια αυτού του σεναρίου, με μέση άνοδο -0,67%.
Αντίθετα, από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο, ενισχύεται στο 64% των περιπτώσεων με μέση απόδοση -1,40%.

Άνοδο του δείκτη S&P ως τις 5.000 μονάδες βλέπει και η Morgan Stanley 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογη πρόβλεψη περί νέας ανοδικής κίνησης του S&P ως τα τέλη του χρόνου, κοντά ή και πάνω από τα ιστορικά υψηλά του, διατύπωσαν τις προηγούμενες μέρες και αναλυτές της Morgan Stanley.
«Καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του έτους, ο πόνος των μικρών μετοχών και η επακόλουθη έλλειψη απόδοσης θα εντείνουν τις θετικές ροές κεφαλαίων», δήλωσε συγκεκριμένα ο Andrew Slimmon, ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Morgan Stanley Investment Management.
Μια αδύναμη πορεία τον Αύγουστο οδήγησε τις μετοχές να χάσουν μερικά από τα ισχυρά κέρδη του πρώτου εξαμήνου – αλλά ο Slimmon βλέπει ισχυρά κέρδη για το τρίτο τρίμηνο που θα βοηθήσουν την αγορά να συνεχίσει την άνοδό της.
«Τα τριμηνιαία κέρδη από έτος σε έτος θα μετατραπούν από αρνητικά σε θετικά μετά το τρίτο τρίμηνο.
Ιστορικά, αυτό οδηγεί σε άνοδο των μετοχών», είπε ο ίδιος.
Ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου πρόσθεσε ότι βλέπει επενδυτές να συρρέουν στη λεγόμενη ομάδα μετοχών «Magnificent Seven» κατά το επόμενο τρίμηνο καθώς η καλοκαιρινή ηρεμία πλησιάζει στο τέλος της.
Η Apple, η Amazon, η Alphabet, η Meta, η Microsoft, η Nvidia και η Tesla αποτελούν το σύνολο των επτά μετοχών τεχνολογίας μεγάλης κεφαλαιοποίησης που έχουν ωθήσει τη χρηματιστηριακή αγορά ανοδικά φέτος, χάρη στον ενθουσιασμό των επενδυτών γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη.
Παρά τις ήδη υψηλές αποτιμήσεις τους, ο Slimmon θεωρεί ότι υπάρχουν πρόσθετα περιθώρια ανόδου.
«Όλες αυτές οι εταιρείες είχαν μια πολύ καλή χρονιά κι εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από το σημείο που έκλεισαν το 2021 – με την εξαίρεση της Nvidia, είπε.
Θα ανέβουν ψηλότερα, κατέληξε

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης