Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Aναβάθμισε το outlook της Κύπρου - Επεβεβαιώνεται σε BBB η αξιολόγηση

S&P: Aναβάθμισε το outlook της Κύπρου - Επεβεβαιώνεται σε BBB η αξιολόγηση
Ο οίκος εκτιμά ότι η χώρα βαίνει προς την κανονικότητα...
Σε ανοδική αναθεώρηση των προοπτικών της κυπριακής οικονομίας από «σταθερές» σε «θετικές» προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, επιβεβαιώνοντας την αξιολόγηση στο ΒΒΒ.
Eιδικότερα, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, η κυπριακή οικονομία συνεχίζει να δείχνει ανθεκτικότητα.
Παρά την έκθεση στη Ρωσία και την εκκαθάριση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος (δηλαδή της υπηκοότητας ανά επενδυτικό σχήμα), η ανάπτυξη θα είναι λίγο κάτω από το 3% την περίοδο 2023-2026, λόγω της αποτελεσματικής μετεγκατάστασης ξένων επιχειρήσεων στην Κύπρο και σταθερή βελτίωση στον τουρισμό.
Ο στόχος των αρχών να κάνουν την Κύπρο ψηφιακό κόμβο είναι πιθανό να αυξήσει περαιτέρω την κυριαρχία των υπηρεσιών σε μια ήδη πολύ ανοιχτή οικονομία.
Ωστόσο, μια πιθανή οικονομική ευπάθεια είναι η υψηλή εξάρτηση της Κύπρου από εισαγόμενα πετρέλαια και προϊόντα πετρελαίου.
Περαιτέρω, τα επίπεδα πληθωρισμού εξομαλύνονται, παρά τις αυξήσεις των μισθών.
Ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 2,4% τον Ιούλιο, ο τρίτος χαμηλότερος στη ζώνη του ευρώ και σε κοντινή απόσταση από τον στόχο της ΕΚΤ για 2,0%.
Το δημοσιονομικό ισοζύγιο επέστρεψε σε θετικό έδαφος πέρυσι, βελτιώνοντας κατά 4,1 ποσοστιαίες μονάδες και διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ.
«Εξακολουθούμε να αναμένουμε ότι το πλεόνασμα θα διατηρηθεί στο 1,6% κατά μέσο όρο την περίοδο 2023-2026».
Επίσης, το καθαρό χρέος θα μειωθεί στο 52% του ΑΕΠ έως το 2026.
Τέλος, οι κυπριακές τράπεζες εξυγιαίνουν αποτελεσματικά τους ισολογισμούς τους, παρέχοντάς τους συνεχή πρόσβαση στην κεφαλαιαγορά.
Τα NPLs ανήλθαν στο 9% του συνόλου των δανείων τον Απρίλιο του 2023.
Αυτό σηματοδοτεί σημαντική βελτίωση από το ανώτατο 49% τον Μάιο του 2016, με τη μεγαλύτερη πρόοδο να παρατηρείται στις μεγαλύτερες συστημικές τράπεζες.
Ωστόσο, η πρόοδος στις προσπάθειες εκκαθάρισης των ισολογισμών έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες καθώς οι μικρότερες τράπεζες αντιμετωπίζουν δυσκολίες με το μέγεθος των συναλλαγών.
Περαιτέρω μειώσεις των NPLs θα στήριζαν την ανθεκτικότητα των τραπεζών και των νοικοκυριών σε μελλοντικούς κραδασμούς και θα περιόριζαν τους ενδεχόμενους κρατικούς κινδύνους, κατά την άποψή μας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης