Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Στα όρια της παραφροσύνης οι JP Morgan, Morgan Stanley, Fundstrat, Wedbush - Ποιοι βλέπουν άνοδο και ποιοι πτώση στη Wall

Στα όρια της παραφροσύνης οι JP Morgan, Morgan Stanley, Fundstrat, Wedbush - Ποιοι βλέπουν άνοδο και ποιοι πτώση στη Wall

Οι ιστορικές τάσεις είναι ιδιαίτερα αδύναμες τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο

Σχετικά Άρθρα
Η χρηματιστηριακή αγορά ξεκίνησε το 2023 με ένα σπριντ, με τον S&P 500 να κερδίζει 21% μέχρι τον Ιούλιο και φαινομενικά να βρίσκεται σε ρυθμό ρεκόρ - αλλά ο Αύγουστος έπληξε τις μετοχές σαν ένας τόνος τούβλα, τρώγοντας περίπου το ένα τέταρτο αυτών των κερδών μέχρι τα μέσα του μήνα.
Σύμφωνα με τις ιστορικές τάσεις, ο Αύγουστος δεν είναι συνήθως ευχάριστος για τις μετοχές και δυστυχώς το ίδιο ισχύει και για τον Σεπτέμβριο. Αυτοί οι μήνες είναι ιδιαίτερα κακοί για τους traders κατά το έτος πριν από τις προεδρικές εκλογές, επίσης. Έτσι όπως έχουν τα πράγματα, υπάρχουν πολλά περισσότερα από την ιστορία που βαραίνουν τη χρηματιστηριακή αγορά. Η Fed επιμένει στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, ακόμη και έπειτα από 11 αυξήσεις επιτοκίων, και οι επενδυτές έχουν επεκτείνει τις προοπτικές τους για πιθανές μειώσεις των επιτοκίων και το επόμενο έτος. Η εκτόπιση της προσδοκίας για χαμηλότερα επιτόκια έστειλε τις αποδόσεις των ομολόγων στα ύψη, με το 10ετές κρατικό ομόλογο να φτάνει στο υψηλότερο σημείο από το 2007 νωρίτερα αυτό το μήνα.
Το ασφάλιστρο κινδύνου μετοχών (equity-risk premium), που μετρά την απόδοση που μπορούν να αναμένουν οι επενδυτές για την κατοχή μετοχών έναντι των ομολόγων, έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009 και ορισμένοι σχολιαστές το έχουν επισημάνει ως προειδοποιητικό σήμα για τις μετοχές.
Στο εξωτερικό, τα οικονομικά προβλήματα της Κίνας συνεχίζουν να διογκώνονται και αυτό τρομάζει τις αγορές σε όλο τον κόσμο, ενώ η Ρωσία συνεχίζει τον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας.
Στο πλαίσιο αυτό, το Business Insider παρουσιάζει τις προβλέψεις αναλυτών για την επόμενη μέρα στη Wall Street.

JP Morgan

Ο επικεφαλής παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής μετοχών της τράπεζας, Dubravko Lakos, δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNBC μετά την ομιλία του Jerome Powell στο Jackson Hole ότι το ράλι της αγοράς το 2023 έχει τελειώσει και οι επενδυτές είναι υπερβολικά αισιόδοξοι στην τρέχουσα τοποθέτησή τους.
Κατά την άποψή του, η αγορά δεν θα δει χαλάρωση της κεντρικής τράπεζας σύντομα και η «γερακίσια» στάση της Fed θα περιορίσει τελικά τα βραχυπρόθεσμα κέρδη των μετοχών. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συνεχιζόμενη ισχύς της οικονομίας έχει απλώς απομακρύνει τον χρόνο μιας ύφεσης και το σενάριο της "σκληρής προσγείωσης" είναι αναπόφευκτο.
«Απλά δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί, η Fed θα μειώσει τα επιτόκια και η ανάπτυξη θα είναι μια χαρά» είπε ο Lakos.

Morgan Stanley

Ο CIO της τράπεζας, Mike Wilson, επεσήμανε το αποτυχημένο ράλι μετά τα εντυπωσιακά κέρδη της Nvidia ως λόγο για να περιορίσει το outlook των μετοχών. Όπως και ο Lakos, δεν είναι αισιόδοξος για το υπόλοιπο του έτους.
«Θυμηθείτε, οι αγορές κορυφώνονται σε καλές ειδήσεις και φτάνουν στο κατώτατο σημείο τους σε κακές ειδήσεις», δήλωσε ο Wilson σε συνέντευξή του στο Bloomberg στις 25 Αυγούστου. «Δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερα νέα από αυτά που πήραμε από την [Nvidia] την Τετάρτη... και είχαμε ένα αποτυχημένο ράλι. Αυτό είναι άλλο ένα αρνητικό τεχνικό σήμα ότι το ράλι έχει εξαντληθεί. Θα χρειαστούμε μια ιστορία για να ενθουσιάσουμε τον κόσμο και δεν ξέρω ποια είναι αυτή η ιστορία».
Το ράλι που ξεκίνησε τον Μάρτιο με μια μικρή δέσμη τεχνολογικών ονομάτων, όπως η Nvidia και η Tesla, διευρύνθηκε πάρα πολύ χωρίς λόγο, εξήγησε. Αυτή η αφήγηση δεν φαίνεται βιώσιμη και οι αποφάσεις πολιτικής της Fed θα μπορούσαν να παρασύρουν ένα ακόμη ράλι.
Σε αντίθεση με την πτωτική άποψη του Wilson, ωστόσο, ο ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Morgan Stanley, Andrew Slimmon, δήλωσε ότι βλέπει τον S&P 500 να πλησιάζει τις 5.000 μονάδες μέχρι το τέλος του έτους - κάτι που θα αποτελούσε άλμα 11%.
«Καθώς πλησιάζουμε προς το τέλος του έτους, ο πόνος του να είναι κανείς υποεπενδεδυμένος στις μετοχές και η επακόλουθη έλλειψη επιδόσεων θα ενταθεί αναγκάζοντας τις θετικές ροές κεφαλαίων», δήλωσε ο Slimmon στο CNBC την Τρίτη.

Fundstrat

Ο Tom Lee της Fundstrat, ο οποίος έχει δώσει μια σειρά από ακριβείς ανοδικές προβλέψεις όλο το χρόνο, δήλωσε την Τρίτη ότι ο S&P 500 είναι έτοιμος να ξεπεράσει την ύφεση του Αυγούστου.
Αναμένει ένα μηνιαίο ράλι που θα φέρει τον δείκτη πίσω στα υψηλά του 2023, παρόλο που πολλοί από τους ομολόγους του αναμένουν έναν ήπιο Σεπτέμβριο. Σε σημείωμά του προς τους πελάτες του, ο Lee επισήμανε την ψυχραιμία της οικονομίας, τη μη αύξηση επιτοκίων της Fed και τους υπερβολικά πτωτικούς επενδυτές ως λόγους για να περιμένει έναν ισχυρότερο μήνα μπροστά του.
«Πιστεύουμε ότι η εβδομάδα που πέρασε είναι μια ακόμη απόδειξη της προκατάληψης των "γερακιών"», δήλωσε ο Lee.

Wedbush

Ένα «παλιρροϊκό κύμα δαπανών με γνώμονα την τεχνητή νοημοσύνη» πρόκειται να τροφοδοτήσει ένα ακόμη ράλι στις μετοχές τεχνολογίας, σύμφωνα με τον Dan Ives της Wedbush.
«Οι σκέψεις μας: παρά το επίμονο 10ετές αμερικανικό ομόλογο και τη Fed, η τεχνολογία πηγαίνει υψηλότερα», είπε στους πελάτες σε σημείωμά του, επισημαίνοντας την αισιόδοξη καθοδήγηση της Nvidia ως λόγο για να παραμείνουν ανοδικοί στην τεχνολογία. «Είναι η τροχιά της ανάπτυξης με γνώμονα την τεχνητή νοημοσύνη που θα χτυπήσει το ακτές της τεχνολογικής βιομηχανίας τους επόμενους 12-18 μήνες που μιλάει για την αμείωτη ανοδική μας διάθεση για τις μετοχές τεχνολογίας», πρόσθεσε ο Ives.

Jeremy Siegel

Η χρηματιστηριακή αγορά έχει ακόμη πολλά περιθώρια ανόδου, ακόμη και αν ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος είναι μήνες με διακυμάνσεις στις συναλλαγές. Κατά την άποψή του, ο S&P 500 θα μπορούσε να σημειώσει άλλα 9% κέρδη από τα τρέχοντα επίπεδα, εφόσον ο Jerome Powell αναγνωρίσει ότι ο πληθωρισμός όντως μειώνεται και εφόσον η Fed συγκρατήσει τις αυξήσεις επιτοκίων.
«Νομίζω ότι για το υπόλοιπο του έτους, είμαστε σταθεροί προς τα πάνω», δήλωσε ο Siegel στο CNBC κοντά στα τέλη Αυγούστου. "Και αν [ο Powell] δεν αυξήσει [τα επιτόκια] άλλο και πει ότι ο πληθωρισμός [υποχωρήσει], θα μπορούσε να είναι 20% έως 25% για ολόκληρο το έτος».

David Rosenberg

Ο πρόεδρος της Rosenberg Research έγραψε σε σημείωμά του ότι οι μετοχές πρόκειται να πέσουν υπό το βάρος των ευρύτερων οικονομικών πιέσεων, συμπεριλαμβανομένης της πτώσης των τιμών των ομολόγων και της εκτίναξης των αποδόσεων.
«Θα ακολουθήσει ο δεύτερος γύρος της υποχώρησης της αγοράς μετοχών», ανέφερε. «Τα μετρητά είναι βασιλιάς».
Ο Rosenberg δήλωσε ότι μια επίμονη αγορά εργασίας θα μπορούσε να κρατήσει το ποσοστό ανεργίας από το να αυξηθεί αρκετά ώστε η Fed να αισθάνεται άνετα, και θα μπορούσε να οδηγήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να προχωρήσουν σε περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων για να δροσίσουν την οικονομία - σφίγγοντας περαιτέρω τις βίδες στις αγορές.
Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι οι δύο κλάδοι του S&P 500 που έχουν τροφοδοτήσει τον δείκτη φέτος, οι κλάδοι διακριτικής ευχέρειας και πληροφορικής, βρίσκονται σε τροχιά για τον χειρότερο μήνα του έτους.

Key Advisors Wealth Management

Οι μετοχές θα μπορούσαν να υποχωρήσουν κατά 10% ή και περισσότερο σε περίπτωση νέας αύξησης των επιτοκίων, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας σε συνέντευξή του στο Yahoo Finance την Τρίτη. Αυτό θα έσβηνε ένα μεγάλο μέρος του κέρδους 17% του S&P 500 φέτος.
«Συνήθως θα δείτε μια διψήφια πτώση... όταν η αγορά τελικά τιμολογήσει την ύφεση», δήλωσε ο Eddie Ghabour.
Το τεράστιο χρέος των πιστωτικών καρτών και η επανέναρξη των πληρωμών των φοιτητικών δανείων από τον Οκτώβριο μπορεί να επιβαρύνουν τον αμερικανό καταναλωτή, γεγονός που θα βλάψει τις οικονομικές προοπτικές, αλλά ενδεχομένως να φέρει τη Fed πιο κοντά στους στόχους της να επαναφέρει επιτέλους τον πληθωρισμό στο 2%, εξήγησε.
«Ο μόνος τρόπος για να φτάσουμε εκεί είναι η καταστροφή της ζήτησης», είπε. «Δεν βλέπω πώς μπορείς να πετύχεις να μειωθεί τόσο πολύ αυτός ο ρυθμός μεταβολής μέχρι το επόμενο έτος χωρίς ύφεση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης