Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Τώρα έρχεται ο πραγματικός πόνος από τις αυξήσεις επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών

Moody's: Τώρα έρχεται ο πραγματικός πόνος από τις αυξήσεις επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών
Υπάρχουν θύλακες στρες στο τραπεζικό σύστημα που θα υλοποιηθούν ίσως αργότερα μέσα στο επόμενο έτος
Η παγκόσμια οικονομία πρόκειται να επιβραδυνθεί καθώς ο πληθωρισμός παραμένει πιο επίμενος από ό,τι αναμενόταν — αλλά μπορεί να υπάρχουν κάποιοι «θύλακες ανθεκτικότητας», σύμφωνα με την Moody's.
«Περιμένουμε παγκόσμια επιβράδυνση της ανάπτυξης και αυτό θα έχει αντίκτυπο στις αναδυόμενες αγορές της Ασία μέσω των εμπορικών συνθηκών καθώς και της πρόσβασης στη χρηματοδότηση στην περιοχή», ανέφερε η Marie Diron, επικεφαλής αναλύτρια στη Moody's.
Σύμφωνα με την Diron η επιβράδυνση μπορεί να αποδοθεί σε τρεις παράγοντες: υψηλότερα επιτόκια που επιμένουν, επιβράδυνση της ανάπτυξης της Κίνας, καθώς και πιέσεις του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών

Ενώ οι κεντρικές τράπεζες κατάφεραν να κατευθύνουν την παγκόσμια οικονομία και να «δημιουργήσουν μια αποπληθωριστική τάση» αυξάνοντας τα επιτόκια, οι κίνδυνοι πληθωρισμού εξακολουθούν να είναι ένα μελανό σημείο, είπε.
«Υπάρχουν ακόμη κίνδυνοι ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αποδειχθεί πιο επίμονος... από ό,τι αναμενόταν επί του παρόντος και αυτό θα οδηγήσει σε υψηλότερους κινδύνους για μεγαλύτερη και βραδύτερη ανάπτυξη», εξήγησε η Diron.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ξεκίνησε τη σταθερή πολιτική των αυξήσεων των επιτοκίων τον Μάρτιο του 2022, καθώς ο πληθωρισμός ανέβηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών.
Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε το επιτόκιο αναφοράς των Fed Funds μεταξύ 5,25% και 5,5%.

Ο ρόλος των τραπεζών

Ένας δεύτερος κίνδυνος είναι το άγχος του χρηματοπιστωτικού συστήματος, είπε ο Diron.
«Είδαμε τις τράπεζες να απορροφούν εκείνες τα υψηλότερα επιτόκια, κάτι που είχε θετικές επιπτώσεις στα περιθώρια κέρδους για ορισμένους, αλλά χρειαζόταν επίσης μια προσαρμογή στις επιχειρήσεις, μια προσαρμογή για να συνεχίσουν να προσελκύουν καταθέσεις», εξήγησε.
«Μπορεί να υπάρχουν θύλακες άγχους που επί του παρόντος δεν έχουν εμφανιστεί αρκετά και να υλοποιηθούν ίσως αργότερα μέσα στο επόμενο έτος».

Ο ρόλος της Κίνας

Τέλος, η Κίνα είναι μια τρίτη πηγή ευπάθειας.
Η Moody's δεν αναμένει γρήγορη ανάκαμψη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και βλέπει «σχετικά αργή ανάπτυξη στην Κίνα με επιπτώσεις σε ολόκληρη την περιοχή», δήλωσε η Diron.
«Πρόκειται για μια προοπτική πραγματικά θολή από αρνητικούς κινδύνους.
Και αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στα ποσοστά αθέτησης πληρωμών».
Η Κίνα έχει πληγεί από ένα πλήθος απογοητευτικών οικονομικών μεγεθών, με τα τελευταία οικονομικά στοιχεία να χάνουν σε μεγάλο βαθμό τις προσδοκίες.

«Θύλακες ανθεκτικότητας»

Ενώ η Moody's αναμένει μια επερχόμενη επιβράδυνση, μπορεί να υπάρχουν ορισμένοι «θύλακοι ανθεκτικότητας», είπε η Diron.
Αναγνώρισε ότι «βλέπουμε μια επιβράδυνση από φέτος στο επόμενο έτος», αλλά πρόσθεσε: «Βλέπουμε σχετικά ισχυρή ανάπτυξη και ευνοϊκές συνθήκες σε αγορές όπως η Ινδία και η Ινδονησία».
Η Ινδονησία ειδικότερα έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει τους «τεράστιους φυσικούς πόρους» της χώρας και να αναπτύξει τους τομείς, μέσω της επεξεργασίας ορυκτών, σημείωσε η Diron.
Το έθνος της Νοτιοανατολικής Ασίας μεταφέρει μεγάλα φυσικά κοιτάσματα, όπως κασσίτερο, νικέλιο, κοβάλτιο και βωξίτη - μερικές από τις οποίες είναι σημαντικές πρώτες ύλες για την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης