Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Βόμβα από Morgan Stanley: Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε από την... Barbie και τις περιοδείες των Taylor Swift και Beyonce!

Βόμβα από Morgan Stanley: Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε από την... Barbie και τις περιοδείες των Taylor Swift και Beyonce!
Οι εντυπωσιακές πωλήσεις από κυρίαρχες προσωπικότητες της ψυχαγωγίας εξήγησαν πώς η αμερικανική οικονομία εξέπληξε το καλοκαίρι του 2023
Για girl power economy μιλά σήμερα η Morgan Stanley, με αφορμή τα τελευταία στοιχεία για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ, προειδοποιώντας για την επόμενη ημέρα.
Ένας συνδυασμός της ταινίας της Barbie και των περιοδειών της Taylor Swift και της Beyonce βοήθησε στην έκπληξη της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας αυτό το καλοκαίρι.
Συνολικά, οι συναυλίες και η επιτυχημένη ταινία αναμένεται να προσθέσουν 8,5 δισ. δολάρια στην ανάπτυξη των ΗΠΑ το τρέχον τρίμηνο, σύμφωνα με την Morgan Stanley, δηλαδή περισσότερο από το ένα τρίτο της αύξησης της κατανάλωσης που εκτιμάται για το τρίτο τρίμηνο.
Αλλά η κατάρρευσή τους το τελευταίο τρίμηνο του έτους θα μπορούσε να συμβάλει σε μια επιβράδυνση της προσωπικής κατανάλωσης που περίμεναν οι οικονομολόγοι.

Εφάπαξ η συμβολή

«Οι καταναλωτικές δαπάνες το 3ο τρίμηνο του 2023 επωφελούνται από μεγάλες εφάπαξ καταναλωτικές δαπάνες για το «Barbenheimer», την περιοδεία «The Eras» της Taylor Swift και την περιοδεία «Renaissance» της Beyoncé», έγραψε η οικονομολόγος της Morgan Stanley, Sarah Wolfe.
«Η λήξη αυτών των γεγονότων, σε συνδυασμό με τη λήξη του μορατόριουμ των φοιτητικών δανείων ισοδυναμεί με πτώση 1,4% σε πραγματικές Προσωπικές Καταναλωτικές Δαπάνες το 4ο τρίμηνο του 2023».
Τον Ιούλιο, η περιοδεία Eras της Barbie και της Taylor Swift έδωσε λαβή στον πρόεδρο της Federal Reserve Jerome Powell σχετικά με την ανθεκτικότητα της κατανάλωσης.
Μια μέρα αργότερα, η Bank of America σημείωσε το "Barbenheimer", το διπλό χαρακτηριστικό των ταινιών "Barbie" και "Oppenheimer", πιθανότατα οδήγησε σε αύξηση των εβδομαδιαίων καταναλωτικών δαπανών, σύμφωνα με τα στοιχεία της BofA.
Μόνο η περιοδεία της Swift πιθανότατα συγκέντρωσε 2 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο από τις πωλήσεις εισιτηρίων στη Βόρεια Αμερική, σύμφωνα με το Business CNN.
Αλλά η περιοδεία της Swift έχει ήδη τελειώσει στη Βόρεια Αμερική.
Και οι πωλήσεις στον κινηματογράφο παραδοσιακά εξασθενούν όσο περισσότερο βγαίνει μια ταινία.
Όσο για την Beyonce, η περιοδεία της ολοκληρώνεται την 1η Οκτωβρίου, την πρώτη μέρα του τέταρτου τριμήνου.
Η Morgan Stanley αναμένει ότι η απουσία αυτών των «εφάπαξ σημαντικών αυξήσεων» θα έχει αποτέλεσμα hangover στην κατανάλωση τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023.
1_21.png

Σημάδια επιβράδυνσης

Όπως η έκρηξη της «Barbie» βοήθησε να εξηγηθεί η καλύτερη από το αναμενόμενο οικονομική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η απουσία της θα μπορούσε να εξηγήσει αυτό που πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι θα είναι η ιστορία του φθινοπώρου και του χειμώνα: μια επιβράδυνση της κατανάλωσης.
Οι οικονομικοί δείκτες που κυκλοφόρησαν αυτή την εβδομάδα έδειξαν σημάδια χαλάρωσης στην αγορά εργασίας, η οποία θεωρείται κινητήρια δύναμη για τις καταναλωτικές δαπάνες.
Οι θέσεις εργασίας τον Ιούλιο έπεσαν κάτω από τα 9 εκατομμύρια για πρώτη φορά σε περισσότερα από δύο χρόνια και μια έρευνα καταναλωτικής εμπιστοσύνης αποκάλυψε ότι οι Αμερικανοί αισθάνονται πιο επιφυλακτικοί για την αγορά εργασίας.
Η επιβράδυσνη της αγοράς εργασίας έρχεται καθώς η οικονομική ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο αναθεωρήθηκε προς τα κάτω από 2,4% σε 2,1% την Τετάρτη.
«Τα εισερχόμενα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο δείχνουν μια οικονομία που συνέχισε να επεκτείνεται, αλλά με σημάδια κάποιας επιβράδυνσης», έγραψε η οικονομολόγος της Wells Fargo, Shannon Seery.
«Συνεχίζουμε να αναμένουμε σταδιακή επιβράδυνση της οικονομίας κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους».

Άλλα οικονομικά προβλήματα

Ενώ η Morgan Stanley δεν είναι η μόνη που επισημαίνει το τέλος της περιοδείας του Taylor Swift ως οικονομική πτώση, θα υπάρξουν άλλες απτές προκλήσεις στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Oxford Economics, Ryan Sweet, σημείωσε ότι τα αυστηρότερα πρότυπα δανεισμού και η αναμενόμενη οπισθοδρόμηση από τη δημοσιονομική πολιτική θα είναι οι καταλύτες που θα οδηγήσουν σε επιβράδυνση μέχρι το τέλος του 2023.
Επιπλέον, το μορατόριουμ των φοιτητικών δανείων πρόκειται να λήξει την 1η Οκτωβρίου, το οποίο θα επηρεάσει 26,6 εκατομμύρια δανειολήπτες, σύμφωνα με την Morgan Stanley.
Ενώ μια διάταξη που εφαρμόστηκε από τον Πρόεδρο Biden θα μπορούσε να βοηθήσει ορισμένους φοιτητές να περιμένουν άλλον έναν χρόνο για να πληρώσουν, η Morgan Stanley εκτιμά ότι η πραγματική αύξηση του PCE το τέταρτο τρίμηνο θα καθυστερήσει κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες από την αναβίωση των πληρωμών φοιτητικών δανείων.
Χωρίς έκτακτα γεγονότα για την εξουδετέρωση των αντίξοων ανέμων στα φοιτητικά δάνεια, η Morgan Stanley βλέπει την οικονομία να επιταχύνει την οικονομική ανάπτυξη με ρυθμό 0,1% το τέταρτο τρίμηνο.
Έτσι, ενώ οι εντυπωσιακές πωλήσεις από κυρίαρχες προσωπικότητες της ψυχαγωγίας έγιναν η ιστορία για να εξηγηθεί πώς η αμερικανική οικονομία εξέπληξε το καλοκαίρι του 2023, η ευφορία δεν αναμένεται να διαρκέσει.
2_246.JPG

Στις 5.000 μονάδες, ή +11% βλέπει τον S&P 500 η Morgan Stanley

Το χρηματιστήριο των ΗΠΑ γνώρισε ένα ισχυρό ράλι το 2023, με μια "χούφτα" μετοχές τεχνολογίας με μεγάλη κεφαλαιοποίηση να ενισχύουν τον S&P 500 κατά περισσότερο από 17% από έτος μέχρι σήμερα.
Η Morgan Stanley όμως πιστεύει ότι η πορεία θα μπορούσε να συνεχιστεί ακόμη περισσότερο – προβλέποντας ότι ο δείκτης θα μπορούσε να φτάσει «πιο κοντά» στις 5.000 μονάδες μέχρι το τέλος του 2023 – κάτι που θα σήμαινε αύξηση 11% από τα τρέχοντα επίπεδα.
Αυτό θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι ο δείκτης θα ξεπεράσει το τρέχον υψηλό ρεκόρ περίπου 4.818, που επιτεύχθηκε τον Ιανουάριο του 2022.
«Καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του έτους, ο πόνος των μικρών μετοχών και η επακόλουθη έλλειψη απόδοσης θα εντείνουν τις θετικές ροές κεφαλαίων», δήλωσε ο Andrew Slimmon, ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Morgan Stanley Investment Management.
Μια αδύναμη πορεία τον Αύγουστο οδήγησε τις μετοχές να υποχωρούν ελαφρώς από το εκπληκτικό πρώτο τους εξάμηνο – αλλά ο Slimmon βλέπει ισχυρά κέρδη τρίτου τριμήνου που βοηθούν την αγορά να συνεχίσει την άνοδό της.

Θετική έκπληξη από τα κέρδη

"Τα τριμηνιαία κέρδη από έτος σε έτος θα μετατραπούν από αρνητικά σε θετικά μετά το τρίτο τρίμηνο.
Ιστορικά, αυτό χαιρετίζεται θετικά από τις μετοχές", είπε ο ίδιος.
Ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου πρόσθεσε ότι βλέπει επενδυτές να συρρέουν στη λεγόμενη ομάδα μετοχών «Magnificent Seven» κατά το επόμενο τρίμηνο καθώς η καλοκαιρινή ηρεμία πλησιάζει στο τέλος της.
Η Apple, η Amazon, η Alphabet, η Meta, η Microsoft, η Nvidia και η Tesla αποτελούν το σύνολο των επτά μετοχών τεχνολογίας μεγάλης κεφαλαιοποίησης που έχουν ωθήσει τη χρηματιστηριακή αγορά ανοδικά φέτος, χάρη στον ενθουσιασμό των επενδυτών γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη.
Παρά τις ήδη υψηλές αποτιμήσεις τους, ο Slimmon βλέπει περισσότερα περιθώρια για άνοδο.
"Όσο αυτές οι εταιρείες είχαν μια πολύ καλή χρονιά μέχρι σήμερα, εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από το σημείο που τελείωσαν το 2021 – η εξαίρεση της Nvidia.
Αυτές οι εταιρείες είναι χαμηλότερες σήμερα από ό,τι τελείωσαν το 2021, επειδή πέρυσι ήταν χειρότερο από το έτος ράλι σήμερα, " είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης