Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Η Ευρώπη δεν μπορεί να αντικαταστήσει το ρωσικό αέριο – Προς ανώμαλη προσγείωση η γερμανική οικονομία

Scope: Η Ευρώπη δεν μπορεί να αντικαταστήσει το ρωσικό αέριο – Προς ανώμαλη προσγείωση η γερμανική οικονομία
Τί αναφέρει η έκθεση της Scope Ratings για τη γερμανική οικονομία
Σχετικά Άρθρα
Η Ευρώπη εξακολουθεί να μην έχει καταφέρει να αντικαταστήσει πλήρως τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου από άλλες («πιο ασταθείς») πηγές, υπογραμμίζει η έκθεσή της η Scope Ratings, προβλέποντας παράλληλα αυξημένο κόστος μελλοντικά για την πολυπόθητη «πράσινη μετάβαση» της ΕΕ.
Η παραδοχή της -γερμανικής- Scope αναφέρεται σε ανάλυση για τη γερμανική οικονομία, όπου κάνει, μάλιστα, λόγο για «ανώμαλη προσγείωση» της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη.
«Η οικονομία της Γερμανίας οδεύει προς μια ανώμαλη προσγείωση. Τα στοιχεία για τη βιομηχανία, τις υπηρεσίες και το εμπόριο συνεχίζουν να απογοητεύουν. Κορυφαίοι δείκτες που κυκλοφόρησαν αυτήν την εβδομάδα, όπως οι PMI και η έρευνα του IFO, υποδηλώνουν ότι η ασθενής οικονομική δραστηριότητα μπορεί να παραμείνει για κάποιο χρονικό διάστημα.
Υπάρχουν κυκλικοί και διαρθρωτικοί λόγοι για την πτώση. Η ΕΚΤ αυξάνει απότομα τα επιτόκια από το 2022 και υπάρχουν ενδείξεις ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά μέχρι το 2024, ακόμη και όταν ο πληθωρισμός υποχωρεί. Αυτό έχει επιπτώσεις στη δραστηριότητα του τομέα ακινήτων και στην ικανότητα και την προθυμία των νοικοκυριών να δαπανήσουν. Αυτό φάνηκε ιδιαίτερα στην έρευνα του δείκτη PMI αυτής της εβδομάδας, η οποία δείχνει μια απότομη πτώση του κλίματος στον τομέα των υπηρεσιών πέρα από την ήδη καταθλιπτική διάθεση που επικρατεί στον κατασκευαστικό τομέα για περισσότερο από ένα χρόνο.
Ομοίως, η παραγωγή εντάσεως ενέργειας δεν έχει ακόμη ανακάμψει μετά την απότομη άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου πέρυσι. Παρά την ομαλοποίηση των τιμών ενέργειας, η παραγωγή σε χημικά, τσιμέντο, γυαλί και χαρτί δεν έχει ακόμη ανακάμψει στα χαμηλότερα επίπεδα της πρόσφατης ιστορίας. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην απροθυμία των εταιρειών να αναθέσουν τα συμβόλαια προμήθειας και στις υψηλές τιμές πέρυσι, αλλά αντανακλά επίσης ανησυχίες για τη μελλοντική πορεία των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
«Ενώ τα αποθέματα φυσικού αερίου είναι πλέον πλήρη κατά 90% ενόψει του χειμώνα, η άνοδος των τιμών φυσικού αερίου στην Ευρώπη που προκλήθηκε από απειλή απεργίας σε εγκαταστάσεις LNG στην... Αυστραλία, υπογράμμισε τη συνεχιζόμενη ενεργειακή ευπάθεια της γερμανικής βιομηχανίας».
Βέβαια, στα θετικά νέα, «υπάρχουν ανοδικές τάσεις στις παραδοσιακές βιομηχανίες, όπου, για παράδειγμα, η παραγωγή και οι εξαγωγές αυτοκινήτων αυξάνονται μετά τη χαλάρωση των ελλείψεων εφοδιασμού το 2022. Μια παρόμοια τάση μπορεί να παρατηρηθεί σε άλλους βασικούς τομείς, όπως τα κεφαλαιουχικά αγαθά, όπου οι εξαγωγές αυξάνονται παρά την ασθενή ζήτηση από βασικούς εμπορικούς εταίρους όπως η Κίνα. Έτσι, παρά τη θλιβερή διάθεση, η γερμανική βιομηχανία φαίνεται να διατηρεί το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα σε αυτούς τους τομείς».
Ωστόσο, υπάρχουν μακροχρόνιες και καλά τεκμηριωμένες ανησυχίες σχετικά με την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας που σχετίζονται με τα δημογραφικά στοιχεία και την αύξηση του εργατικού δυναμικού, προειδοποιεί η Scope.
chart_1.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης