Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Barclays: Η «τέλεια καταιγίδα» στις ευρωπαϊκές αγορές - Αναζητούν προστασία οι επενδυτές για το κλείσιμο του Αυγούστου

Barclays: Η «τέλεια καταιγίδα» στις ευρωπαϊκές αγορές - Αναζητούν προστασία οι επενδυτές για το κλείσιμο του Αυγούστου
«Διατηρούμε την άποψή μας ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές θα υποχωρήσουν έως και 10% μέχρι το καλοκαίρι», λένε οι αναλυτές στρατηγικής της Morgan Stanley
Ο Αύγουστος αναμενόταν να είναι ένας επικίνδυνος μήνας και μέχρι στιγμής έχει αρχίσει να δείχνει ότι μπορεί να αποβεί μοιραίος.
Τα τεχνικά στοιχεία αρχίζουν να φαίνονται ασταθή και οι επενδυτές αυξάνουν τις αντισταθμιστικές τους θέσεις, καθώς το υπόλοιπο του μήνα εξακολουθεί να υπόσχεται πολλά γεγονότα κινδύνου.
Μετά από μια σχεδόν αμείλικτη πτώση από την αρχή του μήνα, ο Stoxx 600 πλησιάζει σε τεχνική υπερπώληση, αν και παραμένει στη γραμμή που ισχύει από τον Απρίλιο.
Για τον δείκτη αναφοράς της ευρωζώνης Euro Stoxx 50, τα πράγματα φαίνονται πιο δύσκολα αφού ο δείκτης εξήλθε από την ανοδική του τάση από την αρχή του έτους, ενώ δοκιμάζει μια σημαντική στήριξη γύρω στις 4.200 μονάδες και τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών.
1_57.jpg
Η «τέλεια καταιγίδα»

«Οι αγορές κινδυνεύουν από την τέλεια καταιγίδα, εν μέσω αυξανόμενων επιτοκίων, επιδείνωσης των οικονομικών δεδομένων στην Κίνα, κακής ρευστότητας και αποχής αγοραστών», σχολιάζει ο Emmanuel Cau, στρατηγικός αναλυτής της Barclays.
«Ο εφησυχασμός για την ήπια προσγείωση έχει φύγει, όχι η αβεβαιότητα».
Οι μετοχές τιμολογούνταν με ρόδινες προοπτικές στην αρχή του μήνα, με τα επιτόκια αιχμής εν όψει και την ανθεκτική οικονομία των ΗΠΑ να υποδηλώνουν μια ήπια προσγείωση.
Ωστόσο, η πρόσφατη άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων, σε συνδυασμό με τη σταθερή ρητορική από τους κεντρικούς τραπεζίτες και την επιδείνωση των προοπτικών στην Κίνα, αμφισβητούν αυτήν την άποψη.
Οι επενδυτές αναγκάστηκαν να κυνηγήσουν το ράλι νωρίτερα φέτος.
Τώρα συσσωρεύουν.
Η αναλογία put/call εκτινάχθηκε στο υψηλότερο από τον Μάρτιο την περασμένη εβδομάδα, ενώ η μεταβλητότητα έχει εκτιναχθεί στο πιο αυξημένο επίπεδο από τον Μάιο στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.
«Αν και οι στηρίξεις δεν έχουν ακόμη σπάσει στους περισσότερους δείκτες, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι το VIX βρίσκεται πλέον σε ανοδική τάση», λέει η τεχνική αναλύτρια του DayByDay, Valerie Gastaldy.
«Είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι οι δείκτες είναι εύθραυστοι».
2_91.jpg
Αυξάνονται οι φόβοι

Οι διαχειριστές χρημάτων είναι απίθανο να παραμείνουν ψύχραιμοι τις επόμενες εβδομάδες, καθώς περισσότερα γεγονότα κινδύνου μπορεί να αναστατώσουν περαιτέρω τη διάθεση.
Το Συμπόσιο του Jackson Hole στις 24-26 Αυγούστου θα μπορούσε να προσφέρει κάποιες ενδείξεις για την πορεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και τις οικονομικές προοπτικές.
Στο μεταξύ, οι επενδυτές αναζητούν καταφύγιο σε μετρητά.
Οι ετήσιες εισροές σε κεφάλαια χρηματαγοράς έχουν ήδη ξεπεράσει το ρεκόρ του 2020, φτάνοντας τα 925 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την BofA, επικαλούμενη στοιχεία της EPFR Global.
3_72.jpg
Έρχεται -10% τις επόμενες εβδομάδες

«Διατηρούμε την άποψή μας ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές θα υποχωρήσουν έως και 10% μέχρι το καλοκαίρι», λένε οι αναλυτές στρατηγικής της Morgan Stanley.
«Οι παροιμιώδεις ελπίδες ήπιας προσγείωσης είναι πιθανό να αμφισβητηθούν βραχυπρόθεσμα από την αδυναμία της ΕΕ και της Κίνας, μεσοπρόθεσμα από την καθυστερημένη επίδραση των υψηλότερων επιτοκίων και της αυστηρότερης πίστωσης».
Σίγουρα, αυτό μπορεί να είναι απλώς ένα επεισόδιο καλοκαιρινής αστάθειας και μερικοί, όπως ο αναλυτής της Julius Baer, Mathieu Racheter, συνιστούν να αγοράσουν τη βουτιά καθώς βλέπουν περιορισμένο κίνδυνο μετάδοσης από την Κίνα.
Εξακολουθεί να ευνοεί μετοχές με ποιοτικά χαρακτηριστικά ανάπτυξης, καθώς και αμυντικές.
«Πιστεύουμε ότι είναι μια ευκαιρία αγοράς», λέει ο Racheter.
«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η ανοδική αγορά είναι ακόμα ζωντανή και ότι οι αγορές θα κινηθούν υψηλότερα στο τέλος του έτους μετά την εποχικά αδύναμη περίοδο Αυγούστου έως Οκτωβρίου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης